Uutinen Edustus

AC Oulu tavoittelee liigapaikkaa viimeistään kaudeksi 2010, mutta isommassa kuvassa seurassa ajatellaan asioita ja tavoitteita jo pitkälle eteenpäin.

Takavuosien höntyilyt ja hätäilyt ovat AC Oulussa taakse jäänyttä elämää. Keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin päävalmentaja Juha Malisen pitkästä jatkosopimuksesta sekä kerrottiin seuran tulevien vuosien linjauksista.

Seuran toiminta tulee tulevaisuudessa pohjautumaan pitkäjänteiseen työntekoon.

– Olemme saaneet AC Ouluun kunnianhimoisen valmentajan, joka on todella omistautunut tehtäväänsä. Juha on oululainen valmentaja, joka on toiminut pitkään nuorten parissa, nostanut joukkueita ylöspäin ja ollut rakentamassa joukkueita. Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että kuluva kausi on vakuuttanut Juhan siitä, että täällä kannattaa olla työtä tekemässä. Tämä on oululaiselle jalkapalloilulle erittäin tärkeä asia, korostaa puheenjohtaja Matti Heikkinen.

AC Oulu solmi Malisen kanssa sopimuksen, joka ulottuu aina kauteen 2012 saakka. Niinpä edessä onkin Heikkisen sanoin ”Projekti 2012”. Seuraavien neljän vuoden aikana AC Oulu aikoo nousta Veikkausliigaan, säilyä liigassa ja lopulta myös menestyä.

– Oulu tarvitsee ja ansaitsee jalkapallojoukkueen, joka pelaa pysyvästi Veikkausliigassa ja myös menestyy siellä. Tämän projektin loppuun mennessä Oulussa tulee olla huippujoukkue, joka menestyy liigassa, Heikkinen linjaa.

Urheilupuolen lisäksi menestyvä seura tarvitsee ennen kaikkea myös vakaan talouden. Työtä paremman tulevaisuuden eteen tehdään hartiavoimin ja osakeyhtiöhanke menee eteenpäin koko ajan.

– Taustojen rakentaminen kuntoon on avainasia ja tulemme muodostamaan toimintaamme uuden organisaation, josta kerromme lisää lähiaikoina. Mukana tulee olemaan merkittäviä Oulun talouselämän vaikuttajia. Meidän hartiamme ovat olleet liian kapeat ja niitä on ehdottomasti laajennettava, kertoo Heikkinen.

Paluumuuttajat ja omat juniorit suuressa roolissa

Jos keskiviikon tiedotustilaisuudessa nähtiin Malisen jatkosopimukseen tyytyväinen puheenjohtaja, oli myös valmentajalla itsellään luottavainen mieli.

– Täytin tänä vuonna 50 vuotta, eikä minun tarvitse lähteä enää hötkyilemään mihinkään suuntaan. Aion tehdä oululaisen jalkapallon ja AC Oulun eteen niin paljon raakaa työtä kuin vain pystyn. Se tarkoittaa varmasti vähän enemmänkin kuin valmentamista. Olen iloinen, ettei tätä sopimusta tehty minkään nousujuhlan keskellä, vaan asioista on keskusteltu kunnolla, Malinen kertoo.

Nousuhuumaan tosin voi olla mahdollisuus vielä kuluvan syksyn aikana, sillä AC Oulu taistelee edelleen tiukasti Ykkösen kärkisijoista ja sitä kautta paikasta liigakarsintaan.

Tämän syksyn tapahtumat ovat kuitenkin vain pieni osa suuressa kuvassa.

– Joukkue tekee kaikkensa nousun eteen jo tänä syksynä, mutta se ei todellakaan ole mikään kynnyskysymys tässä projektissa. Jos yksi sana pitäisi valita kuvastamaan tätä projektia, on se nimenomaan pitkäjänteisyys. Tavoitteemme ovat pitkällä. Ne eivät ole vuodessa 2009, eivät vuodessa 2010, eivätkä ne lopu edes vuoteen 2012.

– Haluamme olla seura, joka on tulevaisuudessa Veikkausliigassa vakituisesti sijoilla 1-6, Malinen paaluttaa.

Malisen sanoille pitkälle asetetuista tavoitteista löytyy katetta jo tämän hetken tilanteesta, sillä AC Oululla on kasassa peräti kymmenen pelaajasopimusta myös kaudelle 2009. AC Oulun historiaa ajatellen kyseessä on täysin ennennäkemätön tilanne.

– Aikaisemmin täällä on tehty sopimuksia seuraavalle kaudelle vasta vuodenvaihteen jälkeen, mutta nyt meillä on jo pelaajarunko kasassa ensi kaudeksi ja osan sopimus jatkuu vielä pidempäänkin. Myös tämä pelaajapuolen tilanne kertoo siitä, että ilmapiiri AC Oulussa on tänä päivänä hyvä ja pelaajat haluavat olla täällä.

Tulevaisuudesta puhuttaessa Malinen nostaa esille kaksi pelaajaryhmää: paluumuuttajat ja Oulun oman juniorit.

– Paljon puhutaan siitä, että paluumuuttajia täytyy saada Ouluun, mutta sitten kun asiaa kunnolla mietitään, selviää, ettei heitä hirveästi ole. Viime vuoden yksi merkittävä paluumuuttaja oli Antti Pehkonen, joka lähti myös rakentamaan uutta nousua joukkueen kapteenina. Tulevalle kaudelle toivottavasti saamme seuraavan tai seuraavia paluumuuttajia.

Lähivuosien merkittävistä paluumuuttajaehdokkaista Malinen mainitsee nimeltä TPS:n Jani Sarajärven, Hakan Jarkko Okkosen sekä RoPS:n Mika Nurmelan, joilla kaikilla loppuu sopimus tähän kauteen.

– Se ei tarkoita sitä, että he olisivat tulossa meille, mutta he ovat kuitenkin mahdollisia. Seuraavan kauden jälkeen puolestaan sopimus loppuu esimerkiksi sellaisilla nimillä kuin Hietanen, Mäkelä, Kolehmainen ja Hurme. Se on selvä juttu, etteivät nämä kaikki meille tule, mutta jos tulevien vuosien aikana Ouluun palaa edes yksi heistä vuodessa, niin se olisi erittäin hyvä asia.

Malisen mukaan Oulun omista nuorista alkaa 2 – 3 vuoden kuluttua nousta edustusjoukkuetasolle pelaajia, jotka ovat tällä hetkellä junioreissa Suomen huipputasoa. Heille AC Oulu haluaa tarjota vakaan liigajoukkueen.

– Toivon, että osa edellä mainituista kokeneista oululaispelaajista olisi tulevina vuosina nostamassa sitä huumaa vuosille 2010 – 2012, jolloin omia junnuja rupeaa tulemaan alhaalta ylös. Tämän hetken B- ja C-junnuissa on pelaajia, jotka ovat nyt nuorisomaajoukkueiden vakiokalustoa.

– Nyt voi olla vielä vuosi tai kaksi hiljaisempaa, mutta sen jälkeen tulee joukko 17-18-vuotiaita oululaispelaajia. Sen takia tätä kokonaisuutta täytyy katsoa todella pitkällä tähtäimellä, alleviivaa Malinen.

Jo tämän kauden aikana AC Oulu on pystynyt nostamaan nuoria oululaispelaajia vastuullisiin rooleihin, sillä esimerkiksi Niko Heiskanen, Tommi Siekkinen, Juho Meriläinen sekä Jussi Äijälä ovat vakiinnuttaneet paikan pelaavassa kokoonpanossa ja kantaneet vastuuta miehekkäästi. Lisäksi muutama muu nuori pelaaja on käynyt haistelemassa edustusjoukkueen ilmapiiriä.

– Tämän vuoden aikana olemme tehneet kovan työn siinä, että neljä omaa nuorta on noussut selkeästi sisään joukkueeseen ja vastuunalaiseen rooliin. Ensi kaudella haluamme nostaa seuraavat omat nuoret mukaan.

– Tämä on se juttu, jota olemme tekemässä, mutta täytyy muistaa, että nuoret tarvitsevat sellaisen ympäristön, jossa he voivat kehittyä. Se tarkoittaa sitä, että ympärillä on oltava kokeneempia suomalaispelaajia, mutta myös muutamia ulkomaalaisia, jotka näyttävät omaa esimerkkiään. Se on ihan normaalia toimintaa huippu-urheilussa, Malinen päättää.

Uransa aikana monessa sopassa keitetty ja paljon nähnyt Malinen tietää, mistä puhuu. Ennemmin tai myöhemmin Oulussa nähdään pääsarjatason jalkapalloilua, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan – niin seuralta, kannattajilta kuin yhteistyökumppaneiltakin.

(Toimitus)