Uutinen Edustus

AC Oulun uudeksi kotistadioniksi kaavailtu jalkapallostadionin rakentamishanke keskeytetään.

Hanke Oulun Heinäpään kaupunginosaan toteutettavasta jalkapallostadionista keskeytyy. Hanketta vetäneen OTC stadion Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tomi Kaismon mukaan asemakaavanmuutoksesta tehtyjen valitusten aiheuttama vuosien viivästyminen hankkeen toteuttamiseen ja viivästysten aikana jo nyt miljoonilla euroilla noussut kustannustaso ovat ajaneet tilanteen siihen pisteeseen, että hanketta ei voida toteuttaa suunnitellusti.

Oululaisen Veikkausliigajoukkue AC Oulun pääomistaja OTC-sijoitus Oy:n omistama OTC stadion Oy tiedotti lähes päivälleen kolme vuotta sitten noin vuoden taustatyön jälkeen hakevansa suunnitteluvarausta nykyaikaisen 5000-paikkaisen jalkapallostadionin rakentamiseksi Ouluun Heinäpään kaupunginosaan. Stadionin toteutus oli tarkoitus toteuttaa Suomessa historiallisesti 75 prosenttisesti yksityisen rahoituksen turvin. Samaan aikaan käynnissä olevat muut stadionhankkeet toteutetaan pääasiassa julkisin varoin.

Ensimmäiset vastoinkäymiset hanke koki tilanteessa, jossa lautakunnan käsitellessä suunnitteluvaraus hakemusta nousi esiin vaatimus linnustoselvityksen tekemisestä alueella, jossa on pelattu jo yli 40 vuotta jalkapalloa. Vuoden viivästymisen jälkeen asemakaavamuutos saatiin kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Valtuuston yksimielisesti hyväksymän kaavamuutoksen jälkeen asiasta jätettiin hallinto-oikeuteen kaksi valitusta, jossa viitattiin mm. kentältä kuuluvien pillinvihellysten ja jalkapallon potkaisusta kuuluvien äänien aiheuttamaan haittaan.

Hankkeen yksityisen ja julkisen rahoituksen osuus oli saatu järjestettyä kokonaisuudessaan kasaan. Myös taustatöitä on tehty satojentuhansien eurojen edestä lukuisien selvityksien ja suunnittelutyön muodossa. Tavoitteena oli tehdä Ouluun uusi ja toimiva jalkapallostadion pääasiassa yksityisen rahoituksen turvin. Nyt ollaan ikävä kyllä siinä pisteessä, että valitusten vuoksi venyneen aikataulun ja sitä seuranneen kustannustason nousun johdosta emme näe stadionhanketta toteuttamiskelpoiseksi suunnitellusti.

Kaismo kertoo.

Veikkausliigakauden läpi vieminen uhattuna Oulussa

Stadionhankkeen kariutuminen valitusten takia tarkoittaa sitä, että reilun kahden vuoden päästä ollaan tilanteessa, että pelikauden pidentyessä Oulussa ei ole Veikkausliigan vaatimukset täyttävää pelipaikkaa, jossa pelataan kauden ensimmäiset kuukaudet.

On äärimmäisen surullista, että tällaisella valituksella halvaannutetaan maailman suosituimman urheilulajin kehitys Oulussa tilanteessa, jossa hankkeelle oli kaupunginvaltuuston ja viranhaltijoiden todella vahva tuki. Harmittaa todella paljon, etteivät valituksen jättäneet tahot suostuneet edes keskustelemaan kanssamme siitä, miten heitä huolettaneet asiat olisi voitu yhdessä ratkaista. Syytä tämän kaltaiselle toiminnalle en osaa sanoa.

Kaismo ihmettelee.

Kaismon mukaan ilman näitä valituksia kuokka olisi lyöty maahan jo ajat sitten ja alkuperäisen aikataulun mukaan stadion olisi jo valmis.

Nyt ei auta kuin selvittää, missä voimme jatkossa pelata kauden pari ensimmäistä kuukautta ennen kuin Raatin luonnonnurmi on pelikunnossa.

Kaismo päättää.