Raportti Edustus

Kokkolan Palloveikot hyvästeli sarjan jumbosijan kärkipäätä kohti hamunneen AC Oulun kustannuksella keskiviikkoiltana Raatin stadionilla. Yksi paikka ja yksi maali riittivät KPV:lle 1-0-vierasvoittoon päättyneessä harvinaisen ihmeellisessä ottelussa.

Jalkapallo on tunnetusti maalintekopeli ja enemmän maaleja tehnyt joukkue ansaitsee voittonsa. Näin silloinkin, kun toinen joukkue vyöryttää täydet 90 minuuttia vastustajan maalia kohti, vie kulmapotkutilaston 13-1-lukemin, mutta antautuu vastustajan laukoessa kohti maalia ainoan kerran koko ottelun aikana. Ja näin kävi Raatissa keskiviikkona.

– En tiedä, olenko ikinä nähnyt tällaista ottelua, jossa toinen joukkue on näin ylivoimainen ja voi silti hävitä. Tämä on ihan käsittämätöntä. Meidän maalipaikkojen määrä oli niin järkyttävän suuri, että joku sanoikin pelin jälkeen, että oli viiden prosentin mahdollisuus, että toinen joukkue voittaa. Ne prosentit kävivät valitettavasti nyt toteen, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen tuskaili.

AC Oulu painii siis edelleen suuren suurien maalinteko-ongelmien kanssa. Keskiviikkona joukkue sai luotua enemmän kuin tarvittavan määrän maalipaikkoja, mutta KPV:n maali oli kuin noiduttu. Suurin epäonnen soturi oli Daniel Owusu, joka hukkasi ottelussa lähes puolenkymmentä tilaisuutta maalintekoon.

Ensimmäisen paikkansa vasemmalla laidalla avauspuoliajan ja parikymmentä minuuttia toista jaksoa pelannut Owusu sai 18. minuutilla. Juuso Majava tarjoili oikealta laidalta erinomaisen keskityksen rangaistusalueen sisään, mutta Owusu laukoi pallon avopaikasta päin KPV:n maalivahti Aki Lyyskiä. Hetkeä myöhemmin Owusu pääsi kokeilemaan hieman pienemmästä kulmasta, mutta Lyyski oli jälleen pallon tiellä.

AC Oulu vyörytti koko 45 minuutin ajan jatkuvalla paineella kohti KPV-maalia, mutta kokkolalaisten käytännössä koko joukkueen puolustusmuuri sekä oululaisten viimeisten ratkaisujen laaduttomuus estivät maalien syntymisen.

– Tulimme peliin sisään erittäin hyvin. Jos pari edellistä kotipeliä oli vähän vaisumpia, niin nyt jokaisella pelaajalla oli hirveän hieno asenne. Voitimme palloja ja lähdimme innokkaasti hyökkäämään. Lisäksi hyökkäsimme myös monipuolisilla kombinaatioilla, totesi Malinen.

Toisella puoliajalla mikään ei muuttunut. KPV puolusti, roiski palloa keskialueelle ja AC Oulu iski kuin päätänsä seinään. Silti, paikkoja sen maalin tekemiseen oli tarpeeksi toisellakin jaksolla. Muun muassa Randy Edwini-Bonsu pääsi laukomaan muutaman kerran paikoista, joista maalinteko olisi ollut täysin mahdollista. Samoin Janne Hietaselle avautui lopussa avopaikka vain parin metrin päässä maalista, mutta kun ei, niin ei. Se oli illan teema.

Ainoa maali syntyikin sitten lopulta AC Oulun verkkoon, kun pallo pomppi 61. minuutilla onnekkaasti Olli-Pekka Itälälle, joka laukoi rangaistusalueen tuntumasta pallon alanurkkaan. Se oli vihreäpaitojen ainoa laukaus kohti maalia koko ottelussa.

Voiton myötä KPV nousi ylös sarjan jumbopaikalta, mutta tarvitsee yhä rutkasti lisävoittoja noustakseen putoamisviivan yläpuolelle. AC Oulu puolestaan ei pystynyt nousemaan sarjataulukossa ylöspäin.

– Toivon yleisön ymmärtävän vastoinkäymisistä huolimatta, että teemme tosissamme töitä. Joskus urheilu vain on tällaista, mutta meidän täytyy taas huomenna olla parempia ja harjoituskentän kautta meillä on mahdollisuus siihen.

– En moiti yhtään pelaajaa tai ketään muutakaan. Nämä tilanteet pitää vain kasvot ylhäällä ottaa vastaan ja olla entistä enemmän sitoutuneita tähän juttuun, Malinen korosti.

AC Oulu pelaa seuraavan ottelunsa ensi maanantaina (1.8.), jolloin Raatin stadionille saapuu vieraaksi FC PoPa Porista.

AC Oulu – KPV 0 – 1 (0 – 0)

18min. KPV Aleksi Paavolainen varoitus
50min. KPV Sergii Shpak varoitus
61min. 0 – 1 Olli-Pekka Itälä

Yleisöä: 1 990

Veikkauspörssipisteet

*** Aki Lyyski, KPV
** Juuso Majava, AC Oulu
* Olli-Pekka Itälä, KPV

AC Oulun kokoonpano

Jeremy Vuolo
Juha Majava
Janne Hietanen
Mika Lähderinne (77min. Juho Meriläinen)
Lassi Nurmos
Jani Kauppila
Mika Nurmela
Matias Ojala (81min. Ilja Fomitsev)
Daniel Owusu
Randy Edwini-Bonsu
Juuso Majava (63min. Dritan Stafula)

(Toimitus)