AC Oulun kuuden ottelun voittoputki katkesi sunnuntai-iltana Vantaan Myyrmäen jalkapallostadionilla, kun kotijoukkue PK-35 venyi puolustustaktiikkansa ansiosta maalittomaan tasapeliin.

Ylivoimainen pallollinen hallinta ja pelin selkeä kontrollointi ei ole tae pisteille. Sen sai AC Oulu kokea karvaasti sunnuntaina. AC Oulu hallitsi ottelua ensimmäisestä minuutista lähtien mielin määrin ja loi toisella jaksolla useita erinomaisia maalintekotilanteita, mutta verkkoon asti pallo ei koskaan tietään löytänyt. Näin lopputuloksena oli katkera, tappiolta maistunut tasapeli.

Tasapeli tiesi samalla sitä, että AC Oulu joutui luovuttamaan sarjan kärkipaikan takaisin Viikingeille, joka nousi oman voittonsa myötä pisteen erolla piikkipaikalle. AC Oulu on siis tällä hetkellä sarjakakkosena ja liigakarsijan paikalla, kun jäljellä on enää kolme ottelukierrosta.

Sunnuntain ottelu tarjosi katsojille lähinnä kuumia tunteita ja ulosajoja. AC Oulun kärkihyökkääjä Donewell Yobe sai ensimmäisen jakson lopussa suoran punaisen kortin ja ulos pelistä lensivät myös isäntien Kim Raimi sekä maalivahti Heikki Kärkkäinen. Ottelussa tuomittiin kaikkiaan peräti yhdeksän varoitusta, joista PK-35:lle meni kahdeksan.

Avausjakso – kuten koko ottelukin – oli oululaisten selkeää hallintaa. PK-35 keskittyi käytännössä vain ja ainoastaan puolustamiseen, jonka johdosta peli jäi todella kauas hienosta jalkapallo-ottelusta. Kun vain yksi joukkue yrittää pelata, ei hienouksia kentällä juurikaan nähdä.

– PK:lla oli neljä puolustajaa ja heidän apuna viisi keskikenttäpelaajaa, jotka kaikki pelasivat vain puolustussuuntaan. Kyse oli koko ottelun ajan siitä, pystymmekö rikkomaan heidän puolustusmuurin. Heitä ei olisi saanut omalta rangaistualueelta ulos houkuttelemallakaan. En tiedä, kenelle PK-35 pelasi, mutta heidän pelityylinsä oli jalkapalloilua ajatellen todella negatiivinen, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen harmitteli.

Avausjakson lopussa PK-35:n puolustusmuuriin tuskastui AC Oulun paras maalintekijä Donewell Yobe, joka potkaisi typerästi kotijoukkueen pelaajaa maalin edessä tilanteen jälkeen. Yobe sai tempustaan ansaitusti suoran punaisen kortin, ja on sivussa kaksi seuraavaa ottelua.

– Donewell on hyvin fiksu ja järkevä pelaaja, mutta tällä kertaa hänellä meni hermot liian helposti ja varhaisessa vaiheessa. Ulosajo rikkoi pelimme ja sekoitti tutut pelipaikkamme, Malinen totesi.

Punainen kortti viuhui myös useita kovia ja välillä sääntöjen rajamaillakin olleita taklauksia viljelleille PK-35:n pelaajille. Avausjakson loppuhetkillä Kim Raimi taklasi rajusti Joni Korhosta jaloille ja sai toisen varoituksen, mikä tiesi ulosajoa. Toisella jaksolla puolestaan maalivahti Kärkkäinen kaatoi läpiajoa yrittäneen Mika Nurmelan aivan rangaistusalueen tuntumassa ja lensi suoraan ulos ottelusta.

– Tuomarin olisi pitänyt heittää vielä pari muutakin kotijoukkueen pelaajaa ulos, sen verran törkeää pelaamista ja vastustajan potkimista siellä ajoittain oli. Seitsemällä miehellä ei kuitenkaan saisi pelata, joten ehkä siinä meni tuomarilla raja. Kova paikka hänellä oli tässä ottelussa, puhisi Malinen.

AC Oulu sai siis pelata viimeisen puolen tunnin ajan yhdeksällä kenttäpelaajalla PK-35:n kahdeksaa vastaan ja maalipaikkoja syntyi useita.

Kärkkäisen ulosajoa seuranneessa vapaapotkussa Nurmela pääsi yrittämään 18 metristä, mutta laukaus leijaili maalin yli. Muutamaa minuuttia myöhemmin Frank Jonke puski Toni Kolehmaisen keskityksestä, mutta PK:n maalinsuulle tullut Matthew McKenna torjui maaliviivan tuntumasta. Seuraava paikka avautui 65 minuutin kohdalla Nurmelan kulmapotkusta Antti Pehkoselle, mutta kapteeni puski pallon selkeästi yli maalin.

Kenties parhaaseen paikkaan pääsi 74. minuutilla läpiajoon karannut Nurmela, mutta vastaan tullut McKenna pelasti tilanteen. Vielä lisäajalla Jonke pääsi kertaalleen kokeilemaan rangaistusalueen sisältä, mutta laukaus viuhui niukasti ohi maalin.

– Pelin sisäinen tarina oli täysin erilainen, mitä se on ollut koskaan aikaisemmin tällä kaudella tai ehkä koko urani aikana. Jos joskus, niin nyt avausmaali olisi ollut äärimmäisen tärkeä, mutta sitä ei koskaan tullut. Pelimme meni lopulta liikayrittämiseksi ja häsläämiseksi. Tarvittava määrä maalipaikkoja toki oli, mutta viimeistely ei onnistunut, tiivisti Malinen.

– Tulos harmittaa tietenkin. Tämä oli ihan ääritapaus siitä, minkälaista tunteiden hallintaa taistelu noususta on. Tästä jatketaan kuitenkin eteenpäin kohti seuraavaa ottelua, Malinen päätti.

AC Oulun avauskokoonpanossa oli sunnuntaina pari muutosta, sillä alakerrassa Jarkko Hurme palasi jälleen oikean laitapakin tontille, jonka myötä keskikentällä pelasivat Dominic Yobe, Nurmela ja Kolehmainen. Hyökkäyksessä puolestaan Joni Korhonen pelasi oikealla laidalla nivusvaivaisen Joonas Pennasen paikalla. Toisella jaksolla Korhonen asteli kuitenkin vaihtoon ja pelin lopussa Pennanenkin tuli kentälle.

Tasapelin myötä suora liiganousu ei enää ole omissa käsissä, vaan AC Oulun on toivottava Viikinkien kompastumista jossain kolmesta ottelustaan ja samalla luonnollisesti hoidettava omat pelinsä. Edes liigakarsijan paikka ei vielä ole kirkossa kuulutettu, sillä kolmantena oleva KPV on neljän pisteen päässä. AC Oulun maaliero on kuitenkin huomattavasti parempi, joten kokkolalaisten täytyisi napata kolmella pelikierroksella viisi pistettä oululaisia enemmän.

AC Oulu kohtaa jäljellä olevissa otteluissaan TP-47:n vieraissa sekä FC Hämeenlinnan ja TPV:n kotikentällä.

PK-35 – AC Oulu 0 – 0

28min. PK-35 Mikko Lönnström varoitus
39min. PK-35 Jukka Halme varoitus
44min. AC Oulu Donewell Yobe ulosajo
44min. PK-35 Kim Raimi varoitus
44min. PK-35 Kim Raimi varoitus ja ulosajo
49min. PK-35 Teemu Pannula varoitus
58min. PK-35 Heikki Kärkkäinen ulosajo
68min. AC Oulu Jarkko Hurme varoitus
71min. PK-35 Mikko Halme varoitus
90min. PK-35 Eetu Sassila varoitus