Raportti Edustus

AC Oulun toiveet liigakarsintapaikasta kokivat lauantaina erittäin kovan kolauksen, kun Tampereen Palloveikot tuli ja tyrmäsi kotijoukkueen. TPV:n antaman 90 minuutin shokkihoidon päätyttyä Castrenin tulostaululla olivat tylyt 0-3-lukemat.

AC Oulun erittäin tahmeat kotiesitykset saivat siis jatkoa sateisena lauantaipäivänä. Joukkueen viikko sitten Jyväskylässä esittämä ilme ja tahtotila olivat unohtuneet pukukoppiin, sillä kentällä nähtiin koko ottelun ajan harvinaisen vaisu sekä hengetön kotijoukkue.

Suurella sydämellä taistellut TPV näki mahdollisuutensa, käytti sen ja nappasi mukaansa täysin ansaitun voiton. Kyseessä oli tamperelaisten kauden ensimmäinen vierasvoitto, ja sen turvin joukkue käytännössä varmisti sarjapaikkansa myös ensi kaudeksi.

Myös AC Oulun sarjataso lienee ensi kaudella sama, sillä lauantain kierroksen jälkeen eroa toisena olevaan JJK:hon on jo viisi pistettä. Kautta on jäljellä enää neljä kierrosta, joten nousu sarjakakkoseksi vaikuttaa tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä, vaikka se toki edelleen mahdollista onkin.

Lauantain ottelussa AC Oulun peli ei lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa. Joukkueella oli alla maukas vierasvoitto, mutta jälleen kävi niin, että erinomaista ottelua seurasi totaalinen notkahdus.

– Meillä ei ole tältä kaudelta osoittaa kunnon voittoputkea. Se on osoitus siitä, että herpaantumisia on tullut. Ei välttämättä kaikilla pelaajilla, mutta liian monella. Sen takia muutimme valmistautumistamme muun muassa sillä tavalla, että kävimme poikkeuksellisesti kentällä pelipäivän aamuna. Mutta ei vaan onnistunut, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen manasi ottelun jälkeen.

Yksi suuri ero joukkueiden välillä oli kaksinkamppailupelaamisessa. Siinä missä TPV taisteli jokaisen tilanteen antaumuksella loppuun asti, jäi AC Oulun tekeminen liian usein puolitiehen.

– Kaksinkamppailut päättyivät lähes poikkeuksetta meidän pelaajan kaatumiseen. Se ei sytytä pelaajaa itseään, eikä varmasti pelikavereitakaan. Yksi vastaan yksi -tilanteet pitäisi pystyä selvittämään tällaisissa otteluissa. Simppeleitä juttuja, joista kokonaisuus tulee, Malinen totesi.

Ottelun avausmaali syntyi 31. minuutilla, kun TPV:n ulkomaalaispelaajat Mohamed Koroma ja Daniel Nwoke sahasivat oikealta laidalta AC Oulun puolustuslinjan ohi, ja Daniel pääsi laukomaan pallon verkon perukoille. Kotijoukkueen avausjakson paras maalintekotilanne avautui Papa Niangille, mutta pallo karkasi hyökkääjän jalasta läpiajotilanteessa.

Toisella puoliajalla toppari Santeri Viitasaari sai Jussi Äijälän antamasta vapaapotkusta erinomaisen paikan nostaa oululaiset tasoihin, mutta Viitasaari puski lähietäisyydeltä pallon suoraan maalivahti Juha Soukialan syliin. Se olikin AC Oulun käytännössä ainoa hyvin järjestetty maalipaikka koko ottelussa.

Totuuden nimissä onkin todettava, että TPV:n hyökkäykset olivat läpi ottelun huomattavasti vaarallisempia ja myös paremmin järjesteltyjä kuin AC Oulun vastaavat.

– Se näyttää nyt siltä, että jos meidän hyökkäyspeliä vartioidaan erityisen tiukasti, niin vaihtoehtomme ovat varsin vähissä, tunnusti Malinen.

– Ylipäätänsäkin kun meitä vastaan tullaan pelaamaan tiiviisti puolustamalla, niin siinä on kynnys, jota emme näytä pystyvän ylittämään. Kun me olemme olleet haastajia esimerkiksi Viikinkejä ja JJK:ta vastaan, niin olemme pelanneet erinomaisesti. Mutta sitten, kun vastustaja pelaa täällä Oulussa suurella sydämellä, niin meillä on ollut suuria ongelmia, Malinen jatkoi.

Kotijoukkueen niskat lopullisesti taittanut 0-2-osuma syntyi 67. minuutilla, kun TPV:n maalitykki Daniel onnistui toistamiseen. Muutamaa minuuttia myöhemmin tamperelaiset kaunistelivat lukemat 0-3:een, kun Sebastian Björkstrand maalasi rangaistuspotkusta.

Näin AC Oulun päivästä muodostui yhtä synkkä kuin syyskuisesta säästä. Jos viikko sitten Jyväskylässä joukkueesta ei löytynyt ainuttakaan heikkoa lenkkiä, niin tällä kertaa onnistujia on mahdoton nimetä, vaikka kuinka yrittää.

Oululaisjoukkueen päävalmentaja löysi sentään yhden onnistujan, joka tosin ei löytynyt itse joukkueesta.

– Haluan antaa suuret kiitokset kannattajaryhmällemme, sillä he tekivät jälleen hienon työn kannustamalla upeasti loppuun asti. He osoittivat tappion hetkellä hullun lailla, minkä joukkueen faneja ovat. Jos joukkueella olisi ollut samanlainen taisteluhenki kuin faneilla, niin tulos olisi ollut varmasti erilainen.

– Voin sanoa, että tämä oli  sellainen asia, jota en ole urani aikana ennen kohdannut. Hämmästyttävän hienoa, Malinen kiitteli.

Sinitähtien kannustus raikuikin komeasti päätösvihellykseen asti, vaikka tilanne tulostaululla oli äärimmäisen murheellinen.

Kentän puolella jokseenkin puhtaat paperit voi antaa ainoastaan toppari Santeri Viitasaarelle, joka pelasi ensimmäistä kertaa täydet minuutit. Viitasaari yritti, minkä pystyi, kuten koko puolustuslinjakin, mutta tosiasia on, että avainmiesten puuttuminen näkyi ja selvästi.

AC Oulun puolustuslinja oli nimittäin mennyt otteluun täysin uusiksi, kun kokoonpanosta puuttuivat loukkaantumisten vuoksi topparit Boussad Houche, Juho Meriläinen ja Antti Pehkonen sekä pelikiellon takia katsomossa istunut vasen laitapakki Niko Kukka.

Topparikaksikkona ottelussa pelasivat Viitasaari ja Aleksandr Gorbatshov. Kukan tonttia vasemmalla laidalla hoiteli puolestaan Niko Heiskanen ja oikealla pelasi Jussi Äijälä.

– En voi ainakaan erityisesti moittia meidän toppareita tästä ottelusta, mutta eihän siitä pääse mihinkään, että tilanne on todella hankala jos meillä on kauden aikana kentällä kahdeksas toppari. Yleensä menestyvässä joukkueessa on kaksi vakiotopparia, ja ehkä yksi tuuraa heitä. Meillä on ollut ikävän paljon epäonnea tässä asiassa, harmitteli Malinen.

Tappion myötä AC Oulun oljenkorsi liigakarsintapaikan suhteen kuihtui siis erittäin ohueksi. Kausi jatkuu joka tapauksessa ensi lauantaina vierasottelulla sarjajohtaja Viikinkejä vastaan.

– Meille jää nyt valitettavasti tällainen seuraajan rooli loppukaudeksi. Missään nimessä hanskoja ei kuitenkaan heitetä menemään, vaan jatkamme eteenpäin. Seuraava kierros voi taas tuoda valoa tilanteeseen. Mutta kyllä nämä tällaiset pelit pitäisi pystyä voittamaan, Malinen pyöritteli pettyneenä.

AC Oulu – TPV 0 – 3 (0 – 1)

31min. 0 – 1 Daniel Nwoke (Mohame Koroma)
45min. TPV Kalle Kankala varoitus
49min. AC Oulu Axel Orrström varoitus
67min. 0 – 2 Daniel Nwoke
71min. 0 – 3 Sebastian Björkstrand rp.
80min. TPV Markku Viitanen varoitus
86min. AC Oulu Mamadou Konate varoitus
90min. TPV Mikko-Ville Hyyhönen varoitus

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Heiskanen
Aleksandr Gorbatshov
Santeri Viitasaari
Jussi Äijälä
Veli-Pekka Nurmi (71min. Donewell Yobe)
Dominic Yobe (46min. Tommi Siekkinen)
Axel Orrström
Jarno Tenkula
Mamadou Konate
Papa Niang (80min. Henri Hanhela)