AC Oulu sai kauden kotidebyyttiin vastaansa sarjanousija Helsingin IFK:n. Koleassa säässä pelatusta äitienpäivän kamppailussa pisteet jaettiin lopulta maalein 2-2 (2-1).

Sunnuntain harvinaisen kova urheilukattaus ja huono sää rokottivat Raatin yleisömäärää. Tiensä katsomoon oli löytänyt vain 749 oululaisen jalkapallon ystävää. Väriä harmaaseen kevätsunnuntaihin toivat kuitenkin molempien joukkueiden fanit, sillä tuttuun tapaan myös HIFK:n äänekkäitä faneja oli paikalla paljon.

Ottelu käynnistyi hieman hermostuneesti. Tätä alleviivasi pelin avausmaali, joka syntyi jo toisella peliminuutilla. AC Oulun Mika Nurmelan vapaapotkun jälkitilanteesta HIFK:n Matias Hänninen pomputteli pallon omaan maaliin.

Kotijoukkueen johto ei kuitenkaan kestänyt kauan. 16. minuutin kohdalla vieraiden Esa Terävä pääsi yllättäen läpi, jolloin AC Oulun Patrice Ollo joutui rikkomaan kuudentoista sisällä. Antonio Inutile ei pilkulta erehtynyt ja peli oli tasan 1-1.

Avauspuoliaika jatkui maalirikkaana. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen AC Oulu sai jälleen vapaapotkun, jonka Nurmela toimitti kierteisenä maalille. Palloon ehti ensimmäisenä laivastonsinisissään Janne Hietanen, joka tuikkasi pallon maaliin.

Avausjakso oli pelillisesti varsinkin alussa ja lopussa AC Oulun hallintaa. HIFK:n tilanteet syntyivät satunnaisesti ja yllättäen. Vaarallisia ne toki olivat, mistä kertoo kaksi väkevää tolppalaukausta.

Joonas Sohlolla oli avopaikka ottelun lisäajalla, mutta laukaus painui viidestä metristä yli maalin (Kuva: Jouko Kylmäoja)

Tunteet kuumenivat toisella puolikkaalla

Ottelun toiselle puoliajalle HIFK teki pientä hienosäätöä vaihtamalla laitureiden paikkaa. Päätösjakson alku olikin vieraiden hienoista hallintaa. Heti ensimmäisillä minuuteilla HIFK toimitti vapaapotkun päätteeksi pallon AC Oulun maaliviivalle, josta David Monsalve sai pelivälineen vain vaivoin kiinni.

50. minuutin kohdalla HIFK:n avausjakson anti-sankari Hänninen pääsi hyvittämään oman maalinsa. Hänninen tykitti vasemmalta laidalta pallon takakulmaan ohi Monsalvesin.

Muutamia minuutteja myöhemmin nähtiin ottelussa erikoinen episodi. Ensin Anselmi Nurmela kolasi HIFK:n Pauli Kuusijärven ja hetkeä myöhemmin saman tempun teki isä Nurmela. Molemmilla kerroilla Kuusijärvi jäi tuskissaan kierimään nurmen pintaan. Nurmelat kuittasivat tempuistaan keltaisen kortin mieheen.

Noiden tilanteiden jälkeen torikokouksia kentällä esiintyi entistä enemmän. 74. peliminuutilla AC Oulun Morten Gerster Peipinen otti toisen keltaisen ja automaattisen ulosajon.

– Ensimmäiseen keltaiseen korttiin johtanutta tilannetta en nähnyt, mutta tämä toinen oli todella typerä. En ymmärrä miksi Morten kävi niin kuumana. Sanoinkin aikaisemmin Tuurelle, että käy jututtamassa poikaa, jotta rauhoittuisi. Ei mennyt viesti ilmeisesti perille, Ojanen tuskaili.

Peipisen ulosajon jälkeen kotijoukkueen tilanteet olivat hetken aikaa harvassa. HIFK sai luotua muutamia paikkoja, mutta helsinkiläisten peli vaikutti hieman hätäisemmältä miesylivoimalla. Painopiste pysyi kuitenkin laivastonsinisten maalin tuntumassa.

Ottelun lopussa kotijoukkueella oli vielä pari loistavaa paikkaa iskeä voittomaali. 89. minuutilla Dritan Stafsula veti vapaapotkun noin 20 metristä ylärimaan. Lisäajan viime hetkillä Joonas Sohlo veti viidestä metristä pallon suoraan Toivoniemen tornitalojen katolle.

– Näyttihän se vähän maalipaikalta, Ojanen tyytyi toteamaan viimeisen peliminuutin tuhlatusta avopaikasta.

Stadin Kingit toivat tunnelmaa katsomoon (Kuva: Jouko Kylmäoja)

Ojanen pettynyt omiinsa

Ottelun jälkeen HIFK oli tyytyväinen vieraspisteeseen, mutta kotijoukkue oli puolestaan kaikkea muuta kuin tyytyväinen.

– Olen todella pettynyt, mutta saimme tästä pelistä juuri sen, mitä ansaitsimmekin. Tunnetta oli kyllä, mutta eihän meidän peliin kuulu se, että lähdemme tuollaisiin torikokouksiin mukaan kotikentällä johtoasemassa, Ojanen jyrisi.

Kotidebyytti oli muutenkin AC Oululle erikoinen. Pelissä oli tunnetta paljon enemmän kuin järkeä. Pallonhallintaan pyrkivä joukkue ei pelannut systeeminsä mukaan, vaan pelasi enemmän pitkien pallojen kautta.

Kotijoukkueen parhaimmistoa oli jälleen Titi Essomba, joka hänkin kärsi sateen pehmentämästä ja liukastamasta kentästä. AC Oulu sai ottelussa paljon erikoistilanteita, mutta varsinkin kulmapotkut HIFK selvitti melko vaivatta.

Altavastaajana ollut HIFK pääsi toisella puoliajalla paremmin peliin sisään. Vieraat sahasivat pari kertaa vasemmalta laidalta näyttävästi sisään, mutta maaleiksi saakka hyvät tilanteet eivät konkretisoituneet.

Jobin postia AC Oulu sai aivan ottelun lopussa, kun maalilla pelannut Monsalve loukkasi jalkansa ja joutui jättämään kentän.

– Juttelin lääkärin kanssa, eikä tilanne mitenkään hyvältä vaikuta. Viikon tai pari Monsalve joutuu olemaan sivussa, Ojanen harmitteli.

Oululaisten pelit jatkuvat ensi lauantaina, kun KTP saapuu Raatiin.