Raportti Edustus

AC Oulun nousujohteiset otteet saivat jatkoa lauantaina, kun FC KooTeePee kaatui Raatin stadionilla pelatussa jännitysnäytelmässä maalein 3 – 1. Isäntien maalintekijät olivat Dritan Stafsula sekä kahdesti osunut Randy Edwini-Bonsu.

VIDEOKOOSTE OTTELUSTA!

Lauantain ottelu oli kovatasoisin ja jännittävin uusitussa Raatissa nähdyistä kamppailuista. Molemmat joukkueet janosivat voittoa ja pyrkivät hyökkäämään omia vahvuuksiaan käyttäen.

Oululaisittain taisto päättyi toivottuun lopputulokseen, joka oli samalla AC Oulun kolmas peräkkäinen voitto. Täysi pistepotti nosti laivastonsiniset sarjataulukon kolmannelle sijalle ja enää kolmen pisteen päähän kärjessä keikkuvista FC Lahdesta sekä PK-35:stä.

AC Oulu aloitti lauantain ottelun vahvasti ja heti kolmannella minuutilla avausmaali oli lähellä isäntien saatua tuplapaikan KooTeePeen maalille. Varsinkin Daniel Owusulla oli tilanteessa maukas paikka, mutta vierasmaalivahti Oskari Forsman torjui Owusun lähietäisyydeltä tulleen yrityksen.

Ensimmäisten minuuttien jälkeen vihreäasuinen vierailija pääsi peliin mukaan paremmin ja paremmin. Itse asiassa sarjan kärkikahinoihin mukaan hamunnut KooTeePee otti jopa komennon, mikä on lähes ainutlaatuista AC Oulua vastaan Raatissa tällä kaudella.

– Kotkalle ottelu oli kauden käännekohta, ja he olivat todella päättäneet tulla tänne voittamaan. Fyysinen ja vahva joukkue, joka tuli otteluun tiukasti. Olimme vaikeuksissa siitäkin huolimatta, että olimme itsekin valmiita ja alussa näytti, että valmistautuminenkin on ollut erinomaista, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen aloitti.

– Kotka pääsi viemään aika pitkälle hyökkäyksiään. Puoleen tuntiin asti he veivät kaksinkamppailuja ja pääsivät pelaamaan meidän puolustuksen edestä. Vetäydyimme vähän liian alas, eikä peliä luettu hyvin. Siitä voivat ottaa vastuuta vähän kaikki, tunnusti Malinen.

Näillä hetkillä kotijoukkuetta piti pystyssä maalivahti Jeremy Vuolo, joka venyi tolppien välissä pariin erinomaiseen torjuntaan. Muun muassa 12. minuutilla kotkalaishyökkääjä pääsi käytännössä nokikkain Vuolon kanssa, mutta amerikkalainen veti pidemmän korren. Samoin Vuolo torjui hetkeä aikaisemmin vieraiden vaarallisen laukauksen nyrkkeilemällä kulmapotkuksi.

KooTeePeen painostusjakson jälkeen AC Oulu sai jälleen hiljalleen pakettia tiiviimmäksi.

– Ensimmäisen puoliajan viimeinen vartti oli taas meiltä parempaa. Saimme pelattua hyviä syöttöyhdistelmiä, joista osa pysähtyi viimeiseen mieheen ja osa meni loppuun asti. Pystyimme tekemään tämän vaiheen aikana kaksi erittäin tärkeää maalia. Avausjakso oli siis aika kaksijakoinen, Malinen totesi.

Maaleista ensimmäinen syntyi 33. minuutilla. AC Oulu pelasi pallon oikealta rangaistusalueelle, josta Dritan Stafsula pyssytti Janne Hietasen puskusyötön jälkeen terävästi pallon kohti maalia. Laukaus olisi uponnut suoraan verkkoon, mutta osui vielä matkalla KooTeePee-puolustajaan. Joka tapauksessa maali merkittiin Ykkösen maalihai Stafsulalle, jolle täysosuma oli jo kauden yhdestoista.

AC Oulu ei kauaa viivytellyt toisessa osumassa, sillä verkko heilui Forsmanin selän takana uudelleen vain minuuttia myöhemmin. Pelikieltoa kärsineen Jani Kauppilan poissaolon vuoksi poikkeuksellisesti keskikentän pohjalla pelannut Hietanen antoi hyvän syötön Randy Edwini-Bonsulle, joka pyyhälsi boksiin ja ohitti komealla laukauksella Forsmanin.

Vaisujen alkuminuuttien jälkeen Edwini-Bonsu oli lauantaina pirteällä pelipäällä ja maaleja olisi voinut syntyä kahtakin enemmän. Lisäksi kanadalainen antoi muun muassa 42. minuutilla namupassin Owusulle, joka ohjasi kuitenkin parin metrin päästä maalista ohi.

Toiselle jaksolle lähdettiin 2-0-tilanteesta, mutta peli ei missään nimessä ollut taputeltu. Heti jakson alkuminuuteilla Jukka Santala pääsi yrittämään lähietäisyydeltä kavennusta, mutta viimeistely-yritys epäonnistui. Vieraiden 2-1-osuma oli kuitenkin tosiasia 58. minuutilla, kun Sami Raanti onnistui Niko Ikävalkon hienosta syötöstä ohittamaan tilanteessa voimattoman Vuolon. Maalia edelsi oululaisten paha virhe pelin avaamisessa sekä heikko puolustaminen sen jälkeen.


Voiton jälkeen yleisölle kiitoksensa antanut Jeremy Vuolo oli lauantaina AC Oulun viimeinen lukko. Kuva: Tapani Pikkarainen

Vajaa kaksituhatpäinen kotiyleisö joutui todelliseen jännitykseen 70. minuutilla, kun KooTeePeelle vihellettiin aavistuksen kevyesti rangaistuspotku. Pelastajaksi nousi kuitenkin jälleen Vuolo, joka onnistui torjumaan Niko Ikävalkon pilkun.

– Suuressa mittakaavassa Jeremy oli man of the match. Ja niin sen pitääkin olla hyvässä joukkueessa, että vaikka kuinka hyvin joukkue pelaa, niin joskus tulee erilaisiakin pelejä. Silloin katsotaan, onko maalivahti samalla tasolla joukkueen kanssa ja Jeremy todella näytti olevansa. Rankkarin torjunta katkaisi Kotkan siivet ja toi meille rauhan peliin, Malinen suitsutti.

Maalivahti myönsi itsekin joutuneensa kunnon testiin.

– Olin työllistetympi kuin kertaakaan aikaisemmin tällä kaudella. Sain kuitenkin heti alussa tehtyä muutaman tärkeän torjunnan, jotka toivat hyvän itseluottamuksen sekä tuntuman peliin. Kotka oli aggressiivinen joukkue, joka taisteli ja yritti itsekin pelata. Annan siitä heille tunnustusta, mutta tämä oli meille hieno voitto, Vuolo iloitsi.

KooTeePeen epäonnistuneen pilkun jälkeen Mika Nurmela sai tilaisuuden 3-1-maalin tekoon, mutta tällä kertaa vierastorjuja Forsman veti pidemmän korren konkarin läheltä tulleesta yrityksestä. 79. minuutilla Forsman venyi uudelleen ja torjui vaihdosta kentälle tulleen Ilja Fomitsevin puskun Nurmelan antamasta kulmapotkusta.

Helpottava ja ratkaiseva 3-1-maali syntyi lopulta 81. minuutilla Edwini-Bonsun iskettyä illan toisen maalinsa. Osumaan teki erinomaisen esityön Fomitsev, jonka oikealta laidalta antaman nappikeskityksen Edwini-Bonsu ohjasi jalallaan sisään.

– Randyn kanssa on paljon puhuttu siitä, että hänen täytyy nopeana kaverina hoitaa etutolpalta nämä tilanteet. Nyt hän oli hyvin liikkeellä ja viimeisteli onnistuneesti. Samoin Ilja tuli vaihdosta tosi hyvin peliin mukaan, kehui Malinen.

Voiton myötä AC Oulu ohitti sarjataulukossa OPS:n ja nousi siis aivan FC Lahden sekä PK:35:n kantaan. Jäljellä on vielä kahdeksan ottelua, joten loppukaudesta tulee äärettömän hetkullinen.

– Nyt tuntuu hyvältä. Olemme saalistaneet yhdeksän pistettä peräkkäin ja itseluottamus on huipussaan. En malta odottaa, että pääsemme kentälle seuraavan kerran, Vuolo hehkutti.

– Ilmeemme on muuttunut oleellisesti ja olemme keskittyneet vain niihin asioihin, joihin voimme työnteon kautta itse vaikuttaa. Turhaan ei sarjataulukkoa kuitenkaan tuijoteta, vaan keskitytään jatkossakin vain omaan työntekoon, päätti puolestaan Malinen.

Seuraava ottelu on ohjelmassa ensi sunnuntaina, jolloin FC Hämeenlinna saapuu vieraaksi Raattiin.

VIDEOKOOSTE OTTELUSTA!

AC Oulu – FC KooTeePee 3 – 1 (2 – 0)

17min. FC KooTeePee Marko Tyyskä varoitus
27min. AC Oulu Mika Lähderinne varoitus
33min. 1 – 0 Dritan Stafsula (Janne Hietanen)
34min. 2 – 0 Randy Edwini-Bonsu (Janne Hietanen)
58min. 2 – 1 Sami Raanti (Niko Ikävalko)
64min. FC KooTeePee Giorgi Ositahsvili varoitus
68min. AC Oulu Daniel Owusu varoitus
70min. FC KooTeePee Niko Ikävalko erp.
81min. 3 – 1 Randy Edwini-Bonsu (Ilja Fomitsev)

Yleisöä: 1 825

Veikkauspörssipisteet

*** Randy Edwini-Bonsu, AC Oulu
** Jeremy Vuolo, AC Oulu
* Lassi Nurmos, AC Oulu

AC Oulun kokoonpano

Jeremy Vuolo
Juha Majava
Mika Lähderinne
Johannes Mononen (83min. Juho Meriläinen)
Lassi Nurmos
Janne Hietanen
Mika Nurmela
Daniel Owusu (74min. Ilja Fomitsev)
Dritan Stafsula
Randy Edwini-Bonsu
Juuso Majava (82min. Tuure Siira)

(Toimitus)