AC Oulu koki lauantaina toisen peräkkäisen tappionsa, kun joensuulainen JIPPO haki pisteet Oulu-lehti Areenalta Esa-Pekka Vartiaisen maalilla 0 – 1.

Kauden kuudesta aiemmasta kotiottelustaan AC Oulu oli saalistanut komeasti viisi voittoa ja yhden tasapelin muikealla maalierolla 17 – 2. Lauantaina kotitaika kuitenkin mureni sateiselle taivaalle, kun viime kaudellakin Castrenilla juhlinut JIPPO tuli ja ryösti tylysti pisteet mukaansa. Samalla AC Oulu jäi ensimmäisen kerran tällä kaudella tyystin ilman maalia.

Liigakaudella 2007 AC Oulun kakkosvalmentajana toimineen Mark Dziadulewiczin johtama JIPPO onnistui taktiikassaan sataprosenttisesti. Viime aikoina heikosti esiintynyt joensuulaisryhmä oli valahtanut sarjataulukossa jo pelottavan alas kymmenenneksi, mutta makea vierasvoitto nosti eron putoamisviivaan turvallisen tuntuisesti yhdeksään pisteeseen.

– Kova ottelu, yksi parhaista peleistämme tällä kaudella. Fyysinen ottelu, jossa meidän maalivahtimme (Petri Kuikka) otti pari avaintorjuntaa ja sitten teimme itse fantastisen maalin, Dziadulewicz hehkutti.

Vieraiden yksi pistohyökkäys 58. minuutilla koitui ottelun ratkaisuksi, kun Timo Tahvanainen pelasi upeasti keskikenttäpelaaja Esa-Pekka Vartiaisen vapaaksi linjan taakse. Kun kotijoukkueen puolustus nukahti kohtalokkaasti, kiersi Vartiainen maalivahti Dennys Rodriguesin ja pisti pallon tyhjään maaliin.

-Tyypillinen peli, jossa vastustaja pelaa kaikista parhaan esityksensä. Onhan tämä meille aika katkera tulos, mutta ei pelaajia kuitenkaan voi yrityksen puutteesta syyttää, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen nieleskeli.

Avausjaksolla isännillä oli pari potentiaalista paikkaa iskeä avausmaali, joka olisi todennäköisesti antanut pelille aivan erilaisen suunnan. Muun muassa Juho Meriläinen pääsi noin 12 minuutin kohdalla puskemaan vapaapotkutilanteesta boksin sisällä, mutta pitkästä aikaa avauksessa ollut toppari pukkasi pallon maalin ohi.

Lisäksi 40 minuutin kohdalla AC Oulu sai huippupaikasta vapaapotkun, mutta Mika Nurmelan 16 metrin rajalta lähtenyt laukaus kilpistyi Jipon puolustusmuuriin.

Toisella puoliajalla Jipon maalin jälkeen AC Oulu yritti kaikkensa tasoituksen aikaansaamiseksi. Joukkue vaihtoi hyökkääjät Frank Jonken (jo ennen maalia) ja Tommi Siekkisen kentälle, mutta tasoitusta ei saatu aikaiseksi. Molemmille avautui yksi erinomainen maalintekopaikka.

– Peli meni liian suoraviivaiseksi, kun Frank tuli kentälle. Heiteltiin vaan pitkää palloa ja unohdettiin pelata maata pitkin, Malinen sanoi.

AC Oulu sai pelata viimeiset viisi minuuttia ylivoimalla, kun Jipon laitapuolustaja Jonni Heikkinen ajettiin ajanpeluusta toisella varoituksella ulos. Samassa rytäkässä tekniseltä alueelta poistunut Dziadulewicz komennettiin katsomon puolelle.

– Hankala on pelata, kun tuomari suoriutuu tuolla tavalla. Se oli todella kova tuomio, kun pelaajamme oli jo heittämässä rajaheittoa, Dziadulewicz puhisi.

Oululaisleirissä tappio sapetti paitsi Malista, myös joukkuetta todella kovasti. Pettymyksen pystyi aistimaan pelaajiston kasvoilta, kun paljon arvostelua saaneen erotuomari Pasi Kallion päätösvihellys raikui.

Tappiosta huolimatta AC Oulu jatkaa vielä sarjan piikkipaikalla, mutta asetelma muuttunee sunnuntaina, kun pisteen päässä olevat PK-35, FC Viikingit ja KPV pelaavat omat ottelunsa.

AC Oululla on nyt mietinnän paikka, sillä myös vuosi sitten erinomainen alkukauden vire hyytyi syksyä kohden. Nyt samaan ei ole missään nimessä varaa, mikäli liigatavoitteesta halutaan pitää kiinni.

Ensi viikko tarjoaa kuitenkin heti kaksi uutta mahdollisuutta. Keskiviikkona AC Oulu matkustaa kärkikamppailuun Kokkolaan KPV:n vieraaksi, ja sunnuntaina edessä on kotiottelu Vaasan Kiistoa vastaan. Näissä peleissä on ehdottomasti aika palata voittojen tielle.

AC Oulu – JIPPO 0 – 1 (0 – 0)

40min. JIPPO Immo Eronen varoitus
58min. 0 – 1 Esa-Pekka Vartiainen (Timo Tahvanainen)
59min. JIPPO Jonni Heikkinen varoitus
86min. JIPPO Jonni Heikkinen toinen varoitus ja ulosajo

Yleisöä: 1 267