Raportti Edustus

AC Oulu kärsi sunnuntai-iltana kauden toisen tappionsa, kun Vaasan Kiisto nappasi yllätysvoiton lukemin 2 – 1 (2 – 0). Tappiosta huolimatta oululaiset jatkavat sarjan piikkipaikalla.

AC Oulun viime kaudelta tuttu ongelma pelata sarjan häntäpään joukkueita vastaan nosti taas päätään Vaasan Hietalahdessa. Viime kaudellahan AC Oulu keräsi komeasti voittoja ja pisteitä sarjan kärkijoukkueilta, mutta kompuroi materiaaliltaan heikompia ryhmiä vastaan.

Sama kaava toistui sunnuntaina, kun häntäpäässä majaileva Kiisto tyrmäsi oululaiset ensimmäisellä puoliajalla karkaamalla 2-0-johtoon. Toisella jaksolla AC Oulu nousi maalin päähän, mutta lopputuloksena oli yllättävä vierastappio.

– Puhuimme koko viikon ajan siitä, kuinka viime kaudella pelasimme huonosti juuri tämän kaltaisissa otteluissa. Meidän piti olla varautuneita ja valmistautuneita tähän otteluun, mutta en tiedä, miksi peli ei sitten kuitenkaan auennut, laitapuolustaja Niko Kukka sadatteli kotimatkalla.

Pelillisesti AC Oulu toki oli vaasalaisia edellä, mutta kaksi puolustuspään virhettä avausjaksolla koituivat kalliiksi. Kiisto siirtyi 1-0-johtoon 33. minuutilla, kun keskialueen pallonmenetyksen jälkeen myös puolustus nukkui ja Petri Heiskanen viimeisteli läpiajosta maalin.

Kymmenen minuuttia myöhemmin maalivahti Dennys Rodrigues joutui kaivamaan pallon selkänsä takaa jo toistamiseen, kun puolustuspeli petti uudelleen ja maalintekoon pääsi tällä kertaa Arto Saranpää laukomalla pallon hienosti vasempaan yläkulmaan.

– Molemmat maalit tulivat meidän selkeistä henkilökohtaisista virheistä. Muutoin Kiistolla ei ollut käytännössä yhtään kunnon tilannetta koko ottelussa, Kukka sanoi.

AC Oulu hallitsi pallollista peliä ensimmäisellä jaksolla, mutta viimeinen silaus ja kiima puuttui. Pelistä olivat sivussa sairastuvalla olevat hyökkääjät Frank Jonke, Tommi Siekkinen ja Eetu Uusitalo, mutta se ei käy selitykseksi kentällä olleiden miesten vaisulle esitykselle.

– Tarvittava into ja eteenpäin meneminen olivat hukassa. Lisäksi kaksinkamppailuja hävisimme avausjaksolla liikaa. Kiisto tuli tilanteisiin lujempaa, mikä johtui varmasti siitä, että taisteluasenteemme oli jostain syystä puutteellista, harmitteli Kukka.

Toisella jaksolla AC Oulu teki peliryhmitykseensä muutoksia, kun ensimmäisellä puoliajalla keskikentän pohjalla pelanneen Juho Meriläisen paikalle laskivat Mika Nurmela sekä Dominic Yobe ja Joni Korhonen siirtyi hyökkäyksen vasemmalta laidalta kymppipaikalle. Laitalinkiksi vasemmalle tuli vaihdosta Juha Majava.

Toinen 45-minuuttinen olikin oululaisilta jo parempaa peliä.

– Toisen jakson pelasimme sillä tavalla, miten olisi pitänyt pelata koko ottelu. Aloimme voittaa kaksinkamppailuja, hyökkäsimme nopeasti ja loimme todella paljon maalipaikkoja, Kukka kertoi.

Ansaittu kavennusmaali syntyi lopulta 68. minuutilla, kun Majava iski kauden ensimmäisen osumansa. Maaliin antoi vapauttavan keskityksen oikealta Tommi Kauppinen, jonka jälkeen Majava ohjasi pallon verkkoon.

Maalin jälkeen AC Oulun painostus jatkui ja tilanteita sateli Kiiston kenttäpäätyyn. Tasoitus oli erittäin lähellä noin 85 minuutilla, mutta vaihdosta kentälle tulleen Niko Heiskasen 16 metrin tuntumasta lähtenyt laukaus pysähtyi aivan maalin sisätolppaan.

Sitä lähemmäksi tasoitusta AC Oulu ei päässyt, ja näin kauden toinen tappio oli tosiasia.

– Harmittaa todella paljon, koska tämä peli olisi pitänyt ehdottomasti hoitaa. Mutta tästä jatketaan joka tapauksessa eteenpäin ja ensi lauantain vierasottelu Jippoa vastaan tulee varmasti olemaan vähän samankaltainen taistelupeli kuin tämäkin, Kukka päätti.

Tappiosta huolimatta AC Oulu jatkaa äärimmäisen tasaisen sarjan kärjessä ja suoran liiganousijan paikalla. Klubi-04 sekä PS Kemi väijyvät kuitenkin takana vain kahden pisteen päässä ja lisäksi neljäntenä oleva Viikingit on yhden ottelun vähemmän pelanneena kolmen pinnan päässä.

Kiisto – AC Oulu 2 – 1 (2 – 0)

33min. 1 – 0 Petri Heiskanen (Kristian Kukkonen)
40min. AC Oulu Dennys Rodrigues varoitus
43min. 2 – 0 Arto Saranpää
51min. AC Oulu Joni Korhonen varoitus
57min. Kiisto Pekka Liukkonen varoitus
68min. 2 – 1 Juha Majava
84min. AC Oulu Dominic Yobe varoitus
84min. AC Oulu Simo Myllymäki varoitus

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
John Jonke
Antti Pehkonen
Tommi Kauppinen
Juho Meriläinen (46min. Juha Majava)
Dominic Yobe
Mika Nurmela
Joni Korhonen (84min. Simo Myllymäki)
Donewell Yobe
Joonas Pennanen (70min. Niko Heiskanen)

(Toimitus)