AC Oulu juhli neljättä peräkkäistä voittoaan sunnuntaina, kun helsinkiläinen Klubi-04 kaatui Oulu-lehti Areenalla komeasti maalein 4 – 0.

Asetelmat Ykkösen kärkitaistossa pysyivät sunnuntain jälkeen samoina, kun AC Oulu riepotteli pahasti Oulu-lehti Areenalla vieraillut Klubia-04:sta. Loppuluvuissa ei ollut juurikaan selittelyn sijaa, ja toisella jaksolla täysin vastustajan yli vyörynyt oululaisryhmä näyttää tällä hetkellä erittäin iskukykyiseltä joukkueelta.

Pitkän matkan takaa tulleelle vierailijalle satoi jäätävän kylmää vettä niskaan jo ottelun kolmannella minuutilla, kun pallo oli ensimmäisen kerran maalissa. Mika Nurmela antoi kulman, ja kapteeni Antti Pehkonen kohosi maalin edessä aivan omiin korkeuksiinsa. Pehkosen pusku painui vastustamattomasti ohi vieraiden maalivahti Mika Huuhtasen ja AC Oulu otti nopeasti johdon.

Muutamaa minuuttia myöhemmin pallo oli lähellä painua helsinkiläismaaliin jo toisen kerran, mutta Joonas Pennasen toimittama pallo kolahti ylärimaan. Kaikean kaikkiaan kotijoukkue tuli kahden viikon pelitauon jälkeen otteluun hurjalla sykkeellä ja piti ohjat käsissään koko ensimmäisen puoliajan.

Joukkue rakenteli laitojen kautta koko ajan vaarallisia taustanousuja vikkelille hyökkääjille. Ensimmäisellä puolikkaalla keskitysten ja viimeisten syöttöjen tarkkuus oli kuitenkin hakusessa.

– Ensimmäinen jakso ei ollut ollenkaan sitä, mitä toivoin, mutta totta kai olen tyytyväinen maalista, sillä se tuli juuri siitä kakkospallon alueelta, jota olemme harjoitelleet, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen totesi.

– Pelissä oli kuitenkin olemassa selkeä vaara. Vastustaja pakotti meidät pelaamaan heikkouksillamme ja jouduin tekemään tauolla muutaman muutoksen.

Toinen jakso ilotulitusta

Malisen muutokset tehosivat. Heti toisen jakson alkajaiseksi AC Oulu lopetti arvuuttelun ottelun voittajasta.

Koko ottelun ajan vahvasti pelannut Pennanen haastoi kaksi Klubi-pakkia ja sai pelattua pallon rangaistusalueelle. Vaikka Pennanen pallon menettikin, jäi se pomppimaan irtonaisena boksin sisään. Donewell Yobe tuli kärkkäästi irtopallolle, ja laukoi sen upeasti puolivolleysta suoraan takakulmaan. Pelikello oli ehtinyt raksuttaa vain kaksi minuuttia toista puoliaikaa, kun jo kahdennentoista kerran tällä kaudella maalinteossa onnistunut Yobe iski.

– Koko kauden on ollut samoja ongelmia, että jaksojen alussa ei olla hereillä. Toisaalta, ei hävitty huonolle jengille, Klubin keskialueella raatanut Janne Törmänen myönsi.

Lopusta piti huolen vaihdosta kentälle päässyt Frank Jonke. Kanadalainen
huokui näyttöhaluja, ja kun hänet päästettiin lopulta irti, oli jälki tuhoisaa.

Jonke puski vain 30 sekuntia vaihtonsa jälkeen AC Oulun kolmen maalin johtoon Pennasen nappikeskityksestä. Ja vain neljä minuuttia myöhemmin Jonke osui toistamiseen puskemalla lähes identtisellä tavalla Nurmelan keskityksen verkon perukoille.

– Ei me olisi voitu tätä peliä voittaa millään ilveellä. Ei saatu luotua yhtään maalintekopaikkaa ja joka asiassa olimme heikompia. Pitää tässä itsekin miettiä, mitä asioita on tullut tehtyä, kun näin pahasti tulee turpaan, tiivisti vieraiden päävalmentaja Juho Rantala.

AC Oulun esitys oli kokonaisuudessaan erittäin vahva. Etenkin oikean laidan kaksikko Pennanen – Jarkko Hurme oli koko ottelun ajan lähes mahdoton pideltävä Klubin puolustukselle. Suurin osa vaarallisista hyökkäyksistä kulkikin Pennasen kautta.

– ”Jake” on tuonut peliin hirveästi lisää valintoja. Hän pitää pelkällä möykkäämisellään jo vastustajan varpaillaan, Pennanen kehui Hurmeen panosta.

AC Oulu esitteli ottelussa ensimmäistä kertaa myös uuden, kokeella olevan pelaajan. Brasilialainen Tinho tuli kymppipaikalle Donewell Yoben tilalle toisella jaksolla ja onnistui tehtävässään hyvin, vaikka yhteispeli muun joukkueen kanssa onkin vielä hakusessa.

– Hän osoitti, ettei ole huono pelaaja. 30 peliä Brasilian pääsarjassa ja uskaltaisin sanoa, että se on tasokkaampi liiga kuin Ykkönen, Malinen kommentoi.

AC Oulun ja Klubi-04:n tämän kauden keskinäisiä kohtaamisia voi luonnehtia mielenkiintoisiksi, sillä molemmat joukkueet ottivat kotikentällään murskavoiton. Kahden pelin yhteismaalieroksi muodostui 5 – 5.

Sunnuntain ottelun negatiivisiin asioihin kuuluivat AC Oulun varoitukset. Niko Kukka joutui katselemaan tällä kaudella neljännen kerran keltaista korttia, mikä tarkoittaa yhden ottelun pelikieltoa. Pehkonen ja Dominic Yobe puolestaan ovat kolmansien korttien myötä yhden varoituksen päässä pelikiellosta. Samassa tilanteessa on jo entuudestaan myös Nurmela.

AC Oulun kausi jatkuu ensi lauantaina haastavalla vierasottelulla Porissa PoPaa vastaan. Siitä viikon päästä kotikentälle vieraaksi astelee syksyn ehdottomaan huippupeliin Viikingit, joten Ykkösessä on seuraavan kahden kierroksen aikana luvassa todella isoja otteluita.

AC Oulu – Klubi-04 4 – 0 (1 – 0)

3min. 1 – 0 Antti Pehkonen (Mika Nurmela)
10min. Klubi-04 David Ramandingaye varoitus
28min. AC Oulu Antti Pehkonen varoitus
47min. 2 – 0 Donewell Yobe
58min. 3 – 0 Frank Jonke (Joonas Pennanen)
61min. AC Oulu Niko Kukka varoitus
62min. 4 – 0 Frank Jonke (Mika Nurmela)
71min. AC Oulu Dominic Yobe varoitus

Yleisöä: 1 353