Uutinen Edustus

Oululaisjalkapalloilija Toni Kolehmaisen ammattilaisura Hollannissa etenee tasaisen varmasti. Kolehmainen nostettiin viime viikolla vakituisesti Hollannin pääsarjassa pelaavan AZ Alkmaarin edustusjoukkueeseen.

Kaudella 2006 AC Oulun liiganousujoukkueessa merkittävässä roolissa ollut Toni Kolehmainen aloitti taipaleensa Alkmaarissa vuoden 2007 alussa. Tähän mennessä kaksi ensimmäistä kautta ovat sujuneet pääosin reservijoukkueen mukana, mutta viime viikolla 20-vuotias pelaaja sai toivotun puhelinsoiton.

– Meidän tekninen johtaja soitti ja hänellä oli tosiaan ilouutisia kerrottavana. He ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten olen treenannut ja pelannut ja haluavat nyt nostaa minut kokonaan edustusjoukkueeseen. Kieltäytyä ei todellakaan tarvinnut, Kolehmainen iloitsee.

– Siirto olisi itse asiassa tapahtunut todennäköisesti jo treenikaudella heinäkuun alussa, mutta ykkösjoukkueessa oli niin paljon pelaajia, ettei koppiin yksinkertaisesti mahtunut lisää miehiä. Kun siirtoikkuna meni elokuun lopussa kiinni, niin sieltä lähti neljä pelaajaa ja minulle aukesi paikka, hän taustoittaa.

Edustusmiehistön harjoitus- ja pelikuviot ovat Kolehmaiselle jo entuudestaan tutut, sillä hän on treenannut joukkueen mukana paljon ja saanut peliaikaakin harjoitusotteluissa.

Yksi tavoite siis toteutui viime viikolla, mutta siitä huolimatta vakituiseen pelipaikkaan on vielä matkaa. AZ Alkmaar kuuluu Hollannin Eredivisien ehdottomiin huippujoukkueisiin, joka taistelee kärkisijoista jokaisella kaudella.

– Tämä on jälleen yksi askel eteenpäin, mutta haaste tulee olemaan todella kova. AZ:lla on keskikentällä ihan maajoukkuetason pelimiehiä eri maista. Puhuin viime viikolla päävalmentaja Louis van Gaalin kanssa ja hän sanoi, että minun kannattaisi ehkä tähdätä oikean laitapakin tontille.

– Se ei ihan oma pelipaikkani ole, mutta olen pelannut AZ:n miesten joukkueessa ainakin viisi ottelua sillä paikalla ja valmentajan mukaan ne ovat menneet kaikki hyvin. Jos sillä paikalla saan paremmin peliaikaa, niin sekin sopii minulle. Töitä olen valmis tekemään, aikaisemmin keskikenttäpelaajana tunnettu Kolehmainen linjaa.

Kolehmaisen kahden ja puolen vuoden mittainen sopimus AZ Alkmaarin kanssa päättyy tämän kauden jälkeen. Seuralla on kuitenkin optio myös kahdesta seuraavasta kaudesta.

– Sopimusasiat selviävät tässä seuraavien muutaman viikon aikana. Itse ainakin haluaisin jatkaa täällä pidempäänkin, koska olen viihtynyt todella hyvin.

Myös hollantilainen pelityyli on oululaisen mieleen.

– Täällä pelataan nopeatempoista lyhytsyöttöpeliä ja palloa pelataan ennen kaikkea maata pitkin. Se sopii minulle loistavasti, eikä mennyt kauaa, että totuin pelityyliin.

Eredivisien sarjakausi käynnistyi elokuun lopussa. Kolehmainen on tällä hetkellä sairastuvalla polvivamman takia, mutta palannee harjoitusvahvuuteen tämän viikon aikana.

– Polven sivuside revähti kolmisen viikkoa sitten ja sen jälkeen en ole pystynyt harjoittelemaan joukkueen kanssa. Polvi ei ole ihan kunnossa vielä, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa. Tällä viikolla keskiviikkona tai torstaina pitäisi päästä taas harjoituksiin mukaan.

Kesäloman kotikaupungissaan viettänyt Kolehmainen seuraa edelleen tiiviisti, mitä oululaisessa jalkapallossa tapahtuu ja erityisesti AC Oulun edesottamukset kiinnostavat.

– Eilen viimeksi luin AC Oulun nettisivuilta, että valitettavasti oli tullut tappio viikonloppuna. Mutta ei muuta kuin tsemppiä sinne jätkille. Vielä on mahdollisuuksia, joten ei kannata luovuttaa, hän viestittää.

(Toimitus)