Uutinen Edustus

AC Oulun joukkue vietti keskiviikon hikisissä tunnelmissa Ouluhallissa, kun ohjelmassa oli testipäivä. Päivä aloitti samalla AC Oulun ja Jyväskylän yliopiston välisen yhteistyön.

AC Oulun päivään kuului erilaisia testejä, joilla mitattiin pelaajien kestävyyttä, nopeutta ja kehon koostumusta. Yksi mielenkiintoisimmista oli 6×1000 metrin juoksutesti, jossa mitattiin pelaajien anaerobista kynnystä ja kestävyyttä. Tässä testissä AC Oulun apuna olivat Jyväskylän yliopiston opiskelijat, jotka opiskelevat terveystieteiden maistereiksi.

Testien yhteyssä otettiin muun muassa 350 verinäytettä, joka on varsin massiivinen määrä.

– Olemme aloittaneet kolmen vuoden yhteistyöprojektin Jyväskylän yliopiston kanssa. Tämä testi tehdään vuosittain ja siihen kuuluvat myös palautteet sekä kontrollitestit. Tulemme olemaan mukana muissakin projekteissa tämän opiskelijaryhmän kanssa, ja uskon sen antavan meille paljon mahdollisuuksia, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen kertoo.

– Tämä sama ryhmä toimii myös muun muassa Vuokatin urheiluopistolla, josta voi muodostua meillekin yksi leiripaikka jatkossa. Olen valmennusurani aikana tehnyt vastaavanlaisia testipaketteja muuallakin, ja tiedän, ettei tällaista ole helppo toteuttaa, jatkaa Malinen.

Itse juoksutestissä kokemus oli valttia, sillä parhaan ajan kellotti Mika Nurmela, joka pinkoi viimeisen tonnin tasan kolmeen minuuttiin. Hyviä aikoja juoksivat kuitenkin myös nuorisokaartin edustajat, joista erityisesti Joni Korhonen ja Henri Hanhela pääsivät aivan Nurmelan kannoille.

– Talvikauden harjoittelussa pääasia on se, että kynnys saadaan nousemaan mahdollisimman korkealle. Kynnyksen nostaminen on yksi harjoituskauden tärkeimmistä asioista, Malinen korostaa.

Toinen mielenkiintoinen testi selvitti pelaajien kehon rasva- ja nestetasapainoa sekä muita kehoon liittyviä tietoja. Tässä testissä kärkipäässä olivat Simo Myllymäki, Joni Mäkelä, Axel Orrström sekä pitkäkestoisesta loukkaantumisesta hiljalleen kuntoutunut Antti Pehkonen.

– Suuri osa pelaajista on hyvässä ja urheilullisessa kunnossa. On kuitenkin myös niitä pelaajia, jotka joutuvat kovasti hikoilemaan seuraavien kahden kuukauden aikana. Mutta sitä varten talvikausi onkin, että pohjat pistetään kuntoon, Malinen muistuttaa.

Viimeisenä testinä keskiviikkona oli 30 metrin nopeusjuoksu, jossa kovinta vauhtia piti odotetusti Tommi Siekkinen, joka iski kelloon ajan 3,84. Aika on hyvää luokkaa varsinkin sen takia, että spurtti juostiin väsyneenä 6×1000 metrin jälkeen. Siekkisen ohella myös Eetu Uusitalo, Juha Majava sekä Antti Pehkonen pärjäsivät nopeustestissä.

Kaiken kaikkiaan testipäivän tarkoitus on ennen kaikkea mitata pelaajien lähtötilannetta ja antaa pelaajille tärkeää informaatiota omasta kunnostaan.

– Omalta osaltani voin sanoa, että tähän vuodenaikaan nähden kunto on ihan hyvä. Vähän kun vielä saa kinttuihin nopeutta lisää, niin hyvä tulee, tuumi Axel Orrström.

– Jokainen saa itsestään selville positiivisia ja negatiivisia juttuja sekä vertailumahdollisuuksia. Niiden kautta on sitten hyvä mahdollisuus pistää itseään yhä enemmän urheilulliseen kuntoon ennen sarjakauden alkua. Toisilla on töitä edessä enemmän ja toisilla vähemmän, Malinen tiivisti.

(Toimitus)