Uutinen Edustus

Veikkausliigakauden alkua odotetaan vesi kielellä seuroissa ja pelaajistoissa, mutta yhtä varmasti päiviä lasketaan myös kannattajien keskuudessa. AC Oulun puolesta alkavalla kaudella jännittävät Sinitähdet – viime kaudella toimintansa aloittanut riippumaton ja ainakin vielä järjestäytymätön ryhmittymä.

Sinitähtien perustajajäseniin kuuluva Jaakko Alavuotunki kertoo, että vaikka kyseessä on tiettyä joukkuetta kannattava ryhmä, ei toiminta ole suoraan liitoksissa seuraan.

– Teemme yhteistyötä AC Oulun kanssa, mutta olemme seurasta riippumaton ryhmä. Tämä tarkoittaa, että tarvittaessa meiltä lähtee myös kriittistä palautetta, painottaa Alavuotunki.

Omilla nettisivuillaan Sinitähdet linjaa tavoitteekseen edistää oululaista jalkapallokulttuuria omalla tavallaan. Ryhmittymän perustaminen tuli ajankohtaiseksi vuosi sitten.

– Aikaisemminhan Oululla oli faniryhmä Fanatiks, tosin itse en ollut varsinaisena jäsenenä siinä mukana. Viime vuonna meillä tuli lopullinen idea aloittaa tällainen toiminta uudelta pohjalta. Alkujaan mukana oli sellaiset kymmenkunta henkilöä, mutta tällä hetkellä jäseniä on jo yli 20 ja koko ajan on uusia tulossa, Alavuotunki kertoo.

Sinitähtien toiminta perustuu pääosin kotiotteluissa kannustamiseen sekä vierasmatkojen järjestämiseen.

– Itse ottelutapahtumien lisäksi kirjoittelemme viime syyskuussa avatuille nettisivuillemme juttuja AC Oulusta ja muutenkin oululaisista jalkapalloasioista. Lisäksi järjestämme erilaisia illanistujaisia eli esimerkiksi nyt on suunnitteilla lähinnä uusia jäseniä varten tarkoitettu ilta, jossa he pääsevät tutustumaan toisiinsa, valottaa Alavuotunki.

Viime kaudella Ykkösessä AC Oulua kannusti kotiotteluissa keskimäärin 10-20 Sinitähteä lähes jokaisessa pelissä. Ratkaisevassa Atlantis-ottelussa väkeä oli luonnollisesti huomattavasti enemmän. Alavuotunki uskoo, että liigapelien myötä kiinnostus kasvaa koko ajan.

– Meillä on suunnitteilla vähän samantyyppistä toimintaa kuin jääkiekon puolella Etäkärpillä eli varsinkin Etelä-Suomessa pelattavissa vierasotteluissa tulee varmasti katsomoista löytymään enemmän muualla asuvia oululaisia.

Jäseniä kaivataan lisää

Sinitähdet ovat jo korkanneet kauden reissulla Liigacup-otteluun Vaasaan, mutta todellinen hulina alkaa huhtikuussa, kun kauan odotettu Veikkausliigakausi käynnistyy. Mielenkiintoisia ja houkuttelevia vierasmatkakohteita löytyy yllin kyllin.

– Heinäkuussa järjestettävä Maarianhaminan reissu on varmasti sellainen kesän ykkösjuttu, sen suunnittelu on jo innolla aloitettu. Muista paikoista tietysti lähimpänä olevat kaupungit Pietarsaari ja Vaasa ovat varmoja kohteita ja myös Helsinki sekä Tampere ovat houkuttelevia. Vielä toivoisi, että jossain vaiheessa Rovaniemi, Tornio tai Kuopio palaisivat liigaan, niin tulisi kunnon paikallisderbyjä, Alavuotunki tunnelmoi.

Alavuotunki korostaa, että uudet jäsenet ovat erittäin tervetulleita joukkoon mukaan. Myös matkojen järjestäminen on helpompaa, kun innokkaita ihmisiä on enemmän mukana.

– Viime kaudella vieraspeleissä matkustaminen oli varsin omatoimista eli reissut tehtiin junalla ja omilla henkilöautoilla. Sitten, kun porukkaa on enemmän mukana, tulee matkojen järjestämisestä helpompaa. Silloin on mahdollista ottaa käyttöön myös bussimatkat.

– On hyvä muistaa, että reissuille voi päästä mukaan, vaikka ei olisikaan jäsen. Meidän nettisivuillamme tullaan matkoista aina ilmoittelemaan, korostaa Alavuotunki.

AC Oulun joukkueen rakentaminen on vielä kesken, mutta Alavuotunkin mielestä oikeaan suuntaan ollaan menossa.

– Pohja ja runko joukkueessa on hyvä, mutta vielä kaivataan muutama pelimies vahvistamaan sekä tuomaan syvyyttä joukkueeseen. Vaasan peli osoitti, että eteenpäinmenoa on havaittavissa pelillisellä puolella. Dimalle toivoisi sopimusta, hän vaikuttaisi olevan hyökkäyspäätä vahvistava pelaaja.

Jokaisella kannattajalla on aina omat suosikkinsa, jotka löytyvät kauden aikana ja tässä vaiheessa vuotta Sinitähtienkin uudet kulttipelaajat ovat vielä mietinnässä.

– Vapahtaja (Dragan Pejic) lähti pois, joten vielä on vähän auki uuden joukkueen suursuosikit. Viime kauden joukkueesta sellaisia olivat Draganin lisäksi muun muassa Mike Peltola ja Jani Luukkonen. Tämän kauden joukkueesta ainakin Hietasen Janne on kapteenina sellainen hahmo, jota Sinitähdet arvostavat. Kauden mittaan varmasti muodostuu erityisiä suosikkeja, Alavuotunki päättää.

Sinitähtien toimintaan voi käydä tutustumassa ryhmittymän nettisivuilla osoitteessa

www.sinitahdet.net

(Toimitus)