Uutinen Edustus

Koko uransa kotimaassaan Brasiliassa pelannut maalivahti Dennys Rodrigues saapui Ouluun maaliskuussa. Vajaan viiden kuukauden aikana kaupunki sekä seura ovat ehtineet valloittaa sympaattisen brassin sekä hänen perheensä sydämet.

Dennys Rodriguesin tarina on sangen mielenkiintoinen. AC Oulu nimittäin oli jo lähdössä kauteen erilaisella suunnitelmalla, mutta lopulta noin kuukausi ennen kauden alkua Rodrigues löytyi seuran etsinnän jälkeen joukkueen testattavaksi. Harjoitusottelut riittivät vakuuttamaan valmennus- ja seurajohdon, joten nimet rustattiin papereihin ja Rodriguesista tuli AC Oulun mies.

Päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä huhtikuussa 30 vuotta täyttänyt maalivahti on ollut oululaisten kantavia voimia sekä puolustuksen viimeinen lukko pelikauden aikana. Aktiivisesti peliä johtaja veräjänvartija on laskenut kahdessatoista ottelussa pallon taakseen vasta kuusi kertaa, mikä on selkeästi vähiten kaikista Ykkösen joukkueista.

Rodrigues on ehtinyt lyhyen ajan sisällä tehdä jo yhden AC Oulu seurahistorian ennätyksenkin pitämällä oman maalin puhtaana neljässä ottelussa peräkkäin. Väliin mahtui peräti 472 minuuttia ilman päästettyä maalia ennen kuin Atlantis onnistui osumaan tolppien väliin viime sunnuntaina.

– Oho, enpäs tiennytkään tuosta. Hieno homma, että olen pystynyt auttamaan joukkuetta. Pääsenkö tuolla ennätyksellä Guinnesin ennätysten kirjaan, Rodrigues kysyy vekkulimaiseen tapaansa.

Ihan niiden kansien väliin Rodrigues ei vielä pääse, mutta omalta osaltaan hänellä on suuri mahdollisuus olla auttamassa AC Oulua menestykseen.

Maalivahti on tyytyväinen omaan panokseensa tähän mennessä, mutta korostaa myös edessä pelaavan puolustuksen merkitystä.

– Meidän joukkueessa topparit Antti Pehkonen ja Boussad Houche sekä laitapuolustajat Niko Kukka ja Jussi Äijälä ovat olleet loistavia. Olen itsekin saanut tehtyä hyviä torjuntoja, mutta puolustajat ovat tehneet monessa ottelussa oman työni hyvin helpoksi.

– Muutenkin meillä on aivan upea joukkue, jossa jokainen taistelee aina loppuun asti. Joukkueessa on hienoja persoonia ja meillä on hauskaa keskenämme, Dennys iloitsee.

Suurella sydämellä Oulun puolesta

Rodriguesin tekemisestä sekä olemuksesta huomaa, että hän todella viihtyy Oulussa. Kaupunkiin saapuessaan hän ei osannut luonnollisesti lainkaan suomea, mutta myöskään englannin kieli ei taipunut ollenkaan.

Nyt tilanne on muuttunut täysin.

– Hyvä, minä, pois, rauha, muuri, mitä kuuluu? Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen, yksitoista, kaksitoista…., luettelee Rodrigues kuin apteekin hyllyltä, ja vakuuttaa osaavansa laskea ainakin sataan asti.

Suomen kielen perussanat tulevat miehen suusta jo lähes kuin suomalaiselta. Lisäksi englanti sujuu jo hämmästyttävän hyvin lyhyt aika huomioon ottaen.

– Joka päivä puhun, puhun, puhun ja puhun. Lisäksi minulla on tietokoneellani brasilialainen kieliohjelma, jonka avulla opettelen joka päivä lisää englantia. Nyt voin sanoa, että englanniksi ymmärrän jo kaiken ja suomeakin jonkun verran.

Tämä on selkeä osoitus siitä, että mies on tosissaan. Oulun visiitistä ei ole tarkoitus tulla vain yhden kauden mittainen.

– Oulu on mahtava kaupunki, eikä minulla ole ollut täällä minkäänlaisia ongelmia. Kauden jälkeen suunnitelmana on lähteä käymään kotimaassani lomalla, mutta suurella todennäköisyydellä jatkan AC Oulussa myös ensi kaudella. Olen ollut täällä hyvin onnellinen. Joukkue on erinomainen ja seura on hoitanut kaikki asiat täydellisesti, Rodrigues kiittelee.

Perheen isän viihtyvyyttä lisää myös se, että vaimo sekä 3-vuotias poika Bernando saapuivat Ouluun kesäkuussa.

– Hekin viihtyvät täällä mainiosti. Käymme poikani kanssa paljon pyöräilemässä ja kävelemässä kaupungilla. Myös Hesburgerissa tykkäämme käydä, nauraa Rodrigues ja näyttää käsivarressaan olevaa tatuointia, jossa lukee pojan nimi.

Sympaattinen persoona on ehtinyt valloittaa jo kannattajienkin sydämen. Jokaisessa kotiottelussa mies tsemppaa faneja ennen ottelua – ja joskus myös ottelun aikana – taputtamalla sekä osoittamalla rinnassaan olevaa AC Oulun logoa.

Rodrigues kertoo, että AC Oulun värit ovat samat kuin hänen elämänsä ensimmäisen seuran, Avai FC:n, värit. Maalivahti edusti kyseistä Brasilian kakkosdivisioonassa pelaavaa seuraa yksitoista vuotta sitten.

– Rakastan näitä värejä ja taistelen joka hetki niiden puolesta. AC Oulu on ensimmäisen seurani jälkeen heti toisena sydämessäni. Haluan tulevaisuudessa pelata myös Veikkausliigassa näiden värien puolesta. Se on unelmani tällä hetkellä.

Yhden toivomuksen Rodrigues esittää oululaisyleisön suuntaan.

– Fanimme ovat olleet loistavia, mutta toivoisin vieläkin enemmän yleisöä peleihimme. Kun katsomossa on paljon ihmisiä, niin tunnelma kasvaa ja peleistä tulee vielä kovempia taisteluja. Se olisi myös seuralle tärkeää, että yleisöä kävisi enemmän.

AC Oulun onnistuneen alkukauden taustalla yhtenä syynä on joukkueen erinomainen yhteishenki. Iloinen, tsemppaava ja hymyilevä Rodrigues ei ole ollut ainakaan pienin tekijä tämän ilmapiirin luomisessa.

(Toimitus)