Uutinen Edustus

Päävalmentaja Rauno Ojanen käy blogissaan läpi mennyttä kautta, sekä kertoo pelaajista tarkat analyysit.

Kausi 2016 laitetaan vielä pelaaja-arviointienkin merkeissä pakettiin. Seuraavaa kautta on jo kovasti suunniteltu ja iso osa sitä on tietenkin pelaajahankinnat. Valmiina uutta kautta varten olivat ainoastaan allekirjoittaneen ja pelaaja-valmentaja-urheilutoimenjohtaja-isä Markus Heikkisen sopimukset. Tätä kirjoitettaessa joukko on lisääntynyt mukavasti, vaikka yhtään uutta nimeä ei mukana vielä olekaan. Kauden 2015 avauskokoonpanon vakionimistä jatkoivat ainoastaan Nurmos ja Vandell. Nyt jo tiedetään, että useampi runkopelaaja jatkaa kaudelle 2017.

Se on ensiarvoisen tärkeää, kun yritetään parantaa joukkuepelaamista ja yhtenäisyyttä. Mikä yhdisti kuluneella kaudella esimerkiksi IFK Mariehamnia, Tepsiä ja JJK:ta, niin ainakin yhtenäisyys; lähes sama joukkue kasassa kolmatta vuotta. Saa laittaa aika paljon euroja jonoon, että heille pärjää. Kysykää vaikka Helsingistä ja Seinäjoelta.

Nuoret pelaajamme haluavat urallaan eteenpäin ja joskus on kokeiltava Veikkausliigaakin, ainakin yritettävä sinne, mutta mikä lienee se oikea hetki?

Vaikea sanoa mitään yhtä juttua, mutta peliaikaa olisi saatava joukkueessa, joka sopii omille vahvuuksille. ”Haluan pelata hyvässä joukkueessa, joka pelaa hyvää futista ja saada kunnolla vastuuta.” Tämän lauseen olen kuullut lukuisia kertoja. Jostain täytyy ainakin aluksi tinkiä. AC Oulu tarjoaa nuo kaikki, jos Ykkönen sarjana vielä kiinnostaa.  AC Oulu on viime vuosina noussut liigaan pelaaja kerrallaan ja siihen taas yritetään saada muutos.

Kauden 2016 pelaaja-analyysit:

Maalivahdit:

Jonttu Wentin aloitti ja lopetti kauden ykkösvahtina. Ensimmäisen tällä tasolla. Mukaan mahtui kaikenlaista; huipputorjuntoja, hyvää ohjaamista ja rohkeaa avaamista, mutta myös lukuisia virheitä, joista rankaistiin kovalla kädellä. Toivottavasti oppii, sillä tulevalla kaudella hänen on oltava luottopelaaja, joka torjuu pisteitä enemmän ja antaa paljon vähemmän.

Tommi Lindholm pelasi talvella enemmän kuin Jonttu, mutta valmennus luotti enemmän Wentiniin. Erinomainen torjuja, pysyy pelin sisällä koko ajan ja antaa turvaa puolustuslinjalle. Jalalla pelaamista täytyy kehittää kovasti. Ensi kaudella saatava vastuurooli vähintään Kakkosessa. Antoi aina kaikkensa treeneissä, vaikka pelasi vain 2 ottelua.

Puolustajat:

Mako Heikkinen tuli suurin odotuksin ja pääosin täytti ne erinomaisesti. Otti roolia joka puolella missä tarvittiin. Auttoi ja opetti, näytti esimerkillään mitä on olla huippu-urheilija. Ainoastaan pari loukkaantumista jäivät harmittamaan. Kiveäkin kovempi. Jos olisi pysynyt hieman paremmin kasassa, niin..

Lamo Nurmos otti kapteenin vastuun ja oppi siihen kauden kuluessa yhä paremmin. Tinkimätöntä työtä joukkueen eteen. Yhdessä Makon kanssa sarjan paras topparipari. Avaaminen parani, kun sai itseluottamusta lisää. Kova ja oikea-aikainen. Yrittää liigaan. Fanit, tehkää jotain.

Ipi Vandell jatkoi siitä, mihin viime kaudella jäi. Hoiti roolin kuin roolin, teki pari maaliakin. Tietää mitä saa, kun Ipin laittaa kentälle. Siirtyy työelämään eli ei pysty jatkamaan meillä. Kiitos ja kumarrus!

Ami Nurmela pelasi pääosin pakkina, muutaman pelin myös omalla paikallaan keskikentällä. Talvea rasitti intti, kevättä lihasvamma. Pääsi pikku hiljaa kuntoon ja syksyllä jo joukkueen runkopelaajia. Vahvuudet ylöspäin, pakkina ajoittain hukassa sijoittumisen kanssa. Pari maaliakin. Kurkkii liigapaikkaa.

Jallu Lappalainen poti monenlaisia vaivoja talven ja kevään aikana, mutta kunnossa ollessaan kova luu aina, kun päästettiin irti. Pallollinen pelaaminen kehittynyt, kun on rauhoittunut. Sijoittuu erinomaisesti puolustuslinjassa.

Nipa Hautala tuli Ouluun opiskelemaan ja löysi itsensä 12 kertaa avauksesta. Useita maalisyöttöjä, entinen pohjapelaaja, jonka perustaidot kunnossa. Kova urheilija, joka taistelee ensi kaudella avauksen vakiopaikasta.

Aksu Kalermo siirtyi syksyksi RoPS:sta meille. Aloitti topparina, jatkoi penkillä ja lopetti pakkina. Topparityyppi, joka tarvitsee vakituista peliaikaa. Pelaamattomuus näkyi nopeissa tilanteissa. Potentiaalia on, mutta ensi kausi näyttää suuntaa. Iso ja urheilullinen, avauspelissä tekemistä, mutta aihiot on olemassa.

Pena Peura aloitti toisen sopimusvuotensa tarkoituksena näyttää ja olla kunnossa koko kausi. Treenasi erinomaisesti omatoimisen jakson, tammikuun joukkueen mukana ja kaiken piti olla katettuna loistavalle kaudelle. Kohtalo puuttui peliin, kun katkoi polven ristisiteen ensimmäisessä treenipelissä 10 minuutin kohdalla täysin vaarattomassa tilanteessa. Haluaa jatkaa uraa ja ovi on raollaan, jos ja kun pääsee kuntoon.

Pälä Leppälä treenasi meillä, mutta pelasi B-junioreissa. Kehittyi joka osa-alueella ja hyvä niin. Tulevana kautena tarvitsee jo miesten pelejä ja ne näyttävät suuntaa mihin asti eväät riittävät. Halua ja uskallusta riittää.

Nakki Nauska oli enemmän ja vähemmän koko ajan rikki. Kausi päättyi alkusyksystä rannevammaan. Peliaikaa tuli Kolmosessa. Oma pelipaikka pitää löytyä ja pysyä terveenä, niin nähdään mihin miehestä on.

Keskikenttä:

Hene Mäkäräinen kypsyy hitaasti ja varmasti, jos vaan vielä jaksaa panostaa futikseen. Erinomainen pelikäsitys ja havainnointikyky. Näkee paria siirtoa pidemmälle eteenpäin kuin moni muu. Tietää aina mitä saa, kun Hene on kentällä. Tarvitsee rohkeutta pelata enemmän ylöspäin ja halua mennä kaksinkamppailuihin. Miettii jatkoa. 

Dave Ramadingaye tuli keväällä mukaan ja otti yleisönsä. Valittiin Ykkösen heinäkuun pelaajaksi. Taitoa ja uskallusta, juoksuvoimaa ja syöttötaitoa. Välillä häviää yllättäviä kaksinkamppailuita ja hukkaa palloja, joista vastustaja rankaisi. 6 maalia pilkulta alanurkkiin, 2 pelitilannemaalia. Huimat tehot, huima äijjä. Loppukaudesta hiipui lukuisten pienten vammojen ja ehkä muidenkin syiden vuoksi. Jatkanee pääkaupunkiseudulla.

Jair tuli valmiina pelaajana Suomeen ja oli heti alusta asti hyvin mukana. Sopeutui ja otti roolinsa pallovarmana taitoniekkana keskialueelta. Sarjan paras keskikenttäpelaaja. Liikkuminen kevyttä ja jouhevaa, voittaa lisäksi 60% kaksinkamppailuista. Ristipalloihin ei pysty, vaparimaaleihin kyllä, vaikka niitä tuli vain yksi. Kahden vuoden jatkopahvi.

Miki Paunovic hankittiin hyökkäyspään tehomieheksi; 2+1 kertonee onnistuttiinko siinä. Tuli pahasti keskenkuntoisena ja juuri, kun alkoi olla kunnossa ja rooli löytyi, loukkasi nilkkansa. Oli 2 kuukautta sivussa ja yhden lisää lainalla YPa:ssa. Loppukaudesta jämäminuutteja. Hyvä pelaaja Kakkosessa, mutta vauhti ei riittänyt Ykkösessä. Pettymys myös itselleen.

Hyökkääjät:

Aristote Mboma on omanlaisensa taiteilija. Viime kausi liigassa, talvi kavereiden kanssa chillaten ja vain vähän treenaten. Tuli meille muutama viikko ennen sarjan alkua ajatuksella, että laitetaan mies kuntoon ja ura uudelleen lentoon. Pääsi nopeasti kuntoon, löysi roolinsa, paukutti 18 maalia, Ykkösen kesäkuun pelaaja, vuoden pelaaja Ykkösessä ja sopimus Seinäjoelle. Meni kuin elokuvissa. Toi elämää kentälle ja koppiin, mutta elämää myös Oulun ulkopuolella, mikä ajoittain vaikeutti keskittymistä. Puolen välin jälkeen hiipui selvästi pariksi kuukaudeksi. Loppukaudesta taas vaarallinen, mutta ei osunut kärkipeleissä. Tarvitsee paljon rakkautta ja haleja, sillä on vielä iso lapsi.

Gabriel Bragasta oli suuret odotukset maalipyssyksi, mutta nuorimies epäonnistui alkukaudesta ja menetti itseluottamuksensa. Joukkueen paras ensimmäinen kosketus ja pallon suojaus, jotka auttoivat keskikolmanneksella, mutta eivät rangaistusalueella. Hankki kuitenkin erikoistilanteita ja parhaimmillaan keskikesällä kuten koko joukkuekin. Hyvä pelaaja, joka ei vaan sopeutunut.

Gilberto ihastutti ja vihastutti alusta asti. Tehot noin 3+11, mutta enemmän olisi pitänyt olla. Sarjan ylivoimaisesti paras 1v1-tilanteissa; ohituksia lähes 7 / peli. Sen jälkeen ei saanut palloa liikkeelle oikeaan paikkaan oikeassa rytmissä. Hirvittävän räjähtävä ja kestävä. Uskomaton moottori, mutta myös uskomaton temperamentti. Parhaimmillaan oli sarjan paras pelaaja, huonoimmillaan joukkuehenkeä nakertava kiukuttelija. Aluksi näytti oppivan, mutta ajatukset Brasiliassa vastasyntyneen pojan luona ja peleissä tunteiden vietävänä. Pitkän pohdinnan jälkeen sanottiin ei kiitos kahden vuoden jatkolle.

Cephas Doku on nimestään huolimatta erinomainen pelaaja, joka hankittiin elokuun siirtoikkunan aikana maalintekijäksi ja toiseksi hyökkääjäksi keskelle. Aloitti hyvin, mutta neljän pelin jälkeen loukkasi takareitensä ja kausi oli siinä. Oli kunnossa, mutta epäonnekas. Jos olisi pysynyt ehjänä, olisi sarjataulukko näyttänyt eriltä.

Juhi Kemppainen oli talvella erinomaisessa iskussa, mutta mursi jalkaterästä luun, jota paranteli toukokuulle. Pikku hiljaa, mutta ryminällä mukaan. Pärjäsi myös vasemmalla ja toi aina energiaa mukanaan. Syksyllä lyhyt tauko rannemurtuman vuoksi. Urheilullinen ja motivoitunut pelaaja, joka lyö itsensä ensi kaudella läpi, jos pysyy terveenä. Uskaltaa haastaa eli osaa käyttää vahvuuksiaan.

Rasse Karjalainen osui talvella säännöllisesti, mutta Ykkösen vauhtiin totuttelu kesti pitkään. Loppukaudesta avauksen vakiokamaa ja fanitkin tykästyivät. Elää oikeasta jalasta, mutta välillä pitkiä aikoja, jopa kymmeniä minuutteja pelin ulkopuolella. Jos saa puolustuspelin palaset kuntoon, ennakoi ja reagoi nopeammin sekä alkaa voittamaan kaksinkamppailuita, voi nousta liigapelaajaksi. Ajatukset jo osin siellä. Erikoistilanneosaamista, mutta vaihtelevalla menestyksellä. On valmis tekemään töitä kehityksensä eteen.

Petu Pietolalla oli suuret odotukset hyvän edellisen syksyn jälkeen. Talvikaudella ei tullut tehoja, mutta pieniä vaivoja kylläkin. Pelasi ilman tehoja 3 ensimmäistä sarjapeliä, jonka jälkeen kantapää alkoi vaivata. Pitkien selvittelyjen seurauksena sieltä löytyi vaiva, joka vaati leikkaushoitoa ja pitkän kuntoutuksen. Kausi loppui ennen kuin se edes alkoikaan. Ensi kaudella on pysyttävä terveenä ja saatava tehoja, sillä odotukset on joskus täytettävä. Lahjakkuus on saatava joukkueen käyttöön.

Pekka Welling tekee elämässään valintoja monien asioiden välillä. Nyt halusi inttiin sissiksi, mikä tarkoitti pitkiä poissaoloja treeneistä. Muutama pallotreeni alkuvuoden aikana. Pääsi siviiliin juhannuksena, jonka jälkeen hinkkasi itsensä pikku hiljaa kuntoon ja lopulta jopa avaukseen. Tehoja peliaikaan nähden parhaiten koko joukkueesta, mutta valtaosin heikompia joukkueita vastaan. Läpilyönnin paikka ensi kaudella, mutta jatkaa elämäänsä muissa hommissa seuraavat pari vuotta. Elämä on valintoja.

Nikke Jokelaisella oli rikkinäinen alkuvuosi, mutta pääsi kesällä Englantiin Stoken Akatemiaan. Jos onnistuu loppuvuoden aikana, jää sinne vuosiksi kehittymään. Jämäminuutteja ennen siirtoaan.

Rauno Ojanen, päävalmentaja, AC Oulu