Uutinen Edustus

Iso ympyrä sulkeutui perjantai-iltapäivänä, kun Juha Malinen asteli median eteen ja allekirjoitti kahden vuoden valmentajasopimuksen AC Oulun kanssa.

Juha Malinen nosti FC Oulun liigaan kauden 1993 päätteeksi. Sen jälkeen on tapahtunut todella paljon niin oululaisessa jalkapalloilussa kuin Malisen elämässäkin.

– 14 vuotta olen ollut pois Oulusta ja se on melkoisen pitkä aika. Päässä pyörii tällä hetkellä erilaisia myllerryksiä, koska tunnetila on todella vahva kotikaupunkiin paluun johdosta. Olen ottanut urani aikana askelia moneen suuntaan, mutta henkilökohtaisesti tämä on minulle erittäin iso askel, Malinen tunnelmoi.

Marraskuussa 2007 aika oli lopulta kypsä sille, että paluu kotiin tapahtui.

– Oulussa on nyt olemassa ne osaset, mitä kansalliselle huipulle pääsemiseen ja jopa kansainvälisen oven aukaisemiseen tarvitaan. Sen takia tämä on todella kiehtova tilanne. Ajatuksena on, että pystyn maksamaan takaisin täältä joskus saamiani asioita ja mahdollisesti tekemään sellaista työtä, mitä Oulussa tarvitaan palasten asettamiseen oikeille paikoille. Viime kausi osoitti, että täällä on huippujalkapallolle nyt tilausta ihan eri tavalla kuin aikaisemmin, tietää Malinen, joka seurasi Oulun tapahtumia tiiviisti internetin välityksellä myös Kazakstanin komennuksensa aikana.

Myös siviilipuolella Oulu tarjoaa sellaisen houkuttimen, johon päättyneellä kaudella kaukana Suomesta valmentaneen miehen oli hyvä tarttua.

– Olen perheellinen mies, joten jouduin miettimään tätä ratkaisua myös neljän hengen sekä yhden ison koiran puolesta. Meidän perheelle tämä ratkaisu antaa erinomaisen mahdollisuuden jatkaa hyvää elämää. Lapset saavat hyvät koulutus- ja harrastusmahdollisuudet ja vaimo pääsee pitkästä aikaa työelämään kunnolla mukaan. Toivottavasti nämä kaikki osa-alueet tekevät minusta tyytyväisen miehen ja sen myötä energia työntekoon tulee olemaan kova, taustoittaa luonnollisesti Ouluun koko perheen kanssa muuttava Malinen.

Malinen toimi siis päättyneellä kaudella Kazakstanissa sekä pääsarjassa pelanneen FC Shakhterin että alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Malinen valmensi Karagandassa lähes seitsemän kuukautta ja Shakhter hävisi tuona aikana 19 ottelustaan ainoastaan kolme. Siitä huolimatta pesti päättyi kesken.

Malinen hymähtääkin, että reissu toi niin ihmetystä kuin kokemusta.

– Se on aivan eri maailma siellä, kysehän on suurimmalta osalta Aasiasta. Tuollaiset asiat täytyy kyllä käydä paikan päällä kokemassa. Siellä tuli eteen paljon sellaisia asioita, mitä ei välttämättä Euroopan sivistysvaltioissa voisi kuvitellakaan. Kokonaisuutena se oli kuitenkin positiivinen kokemus. Sain omaan tietopankkiini paljon asioita ja toivottavasti pystyn ne käsittelemään oikealla tavalla.

– Siellä esimerkiksi tekemisen intensiteetti oli erittäin kovaa luokkaa ja jos niitä asioita pystyn välittämään tänne, pystymme varmasti tsemppaamaan vielä kovemmin niin peleissä kuin harjoituksissakin, Malinen miettii. 

Tulokset tulevat vain kovalla työllä

AC Oulu lähtee hakemaan ensi kaudella uutta vauhtia Ykkösestä, kun seura ei pystynyt vielä ensimmäisellä liigakaudella vakiinnuttamaan paikkaansa pääsarjassa. Malinen kuitenkin korostaa, että kärsivällisyys ja pitkäjänteinen työ ovat avainasemassa, kun menestyvää kokonaisuutta rakennetaan.

– Mitään loistavaa juttua ei ole ikinä rakennettu päivässä. Näkisin kokonaisuudessa, että tämä AC Oulun putoaminen on vain osa seuran kehitystä. Uskon, että seuralle oli rikkaus nähdä, mitä vaaditaan liigassa pärjäämiseen. Nyt toiminnan taso ei saa jäädä paikalleen tai mennä taaksepäin, vaan sen pitää mennä eteenpäin – vaikka ollaankin eri sarjaportaalla.

– Koko organisaation täytyy harjoitella ja tehdä asioita paremmin, jotta seuraavan kerran liigan mentäessä ollaan vahvoja sekä pysytään siellä. Mitään oikotietä ei ole, eikä taikatemppuja tulla tekemään, vaan ainoa tie on kova työ sekä taustoilla että kentällä. Kun seuraavan kerran nousu tulee, on sen oltava nimenomaan seurajohtoisesti yhteinen asia, eikä sellainen juttu, jota vain muutamat huippupelaajat vievät jonnekin päin, painottaa Malinen.

Uuden kauden alkuun on aikaa, mutta ei missään nimessä hukattavaksi asti. Työ alkaa välittömästi. Malisella on selvät suunnitelmat ja visiot siitä, mihin suuntaan projektia lähdetään viemään.

– Nuorten pelaajien kanssa tulemme toimimaan paljon ja nyt on etsittävä kaikki sellainen potentiaali, mitä pystymme jatkossa käyttämään liigassa. Uskon, että ne pelaajat, joita tämä kiinnostaa, ovat valmiina myös kehittämään itseään. Olen valmentajana täydellä sydämellä mukana ja sen pitäisi olla positiivinen lähtökohta myös pelaajille.

– Mitään vaihtoehtoja ei tietenkään suljeta pois, mutta oululainen perusta tälle joukkueella etsitään ja se on ihan varma asia. Joskus aikoinaan oli sellainen slogan kuin oululaista osaamista ja tämän otsikon alle tulemme nyt menemään, Malinen alleviivaa.

– Näemme, että tämä on erittäin merkittävä signaali oululaisille nuorille sekä vanhemmillekin pelaajille, jotka haluavat kehittyä. Meillä on nyt valmentaja, jolla on kiistattomat näytöt taidoista kehittää pelaajia. Tahtotilaa ja osaamista on, mikä painoi erittäin paljon vaakakupissa. Lähdemme nyt maltilla rakentamaan tätä projektia oululaisuuden kautta, toteaa AC Oulun toiminnanjohtaja Markus Kalmari.

Malinen tapasi suurimman osan AC Oulun viime kauden joukkueesta jo perjantaina.

– Haluan antaa heille sellaisen signaalin, että homma lähtee nyt menemään tiettyyn suuntaan ja kaikkien on tehtävä kovasti töitä pysyäkseen kelkassa mukana. Nuoria pelaajia täytyy pystyä koulimaan kovasti ja heitä täytyy löytää enemmän. Tavoitteiden on oltava hyvin korkealla, jotta kehitystä tapahtuu.

Oulun Luistinseuraa sekä FC Oulua aiemmin valmentanut Malinen on saanut viime vuosien aikana kenties oikeanlaistakin etäisyyttä oululaiseen jalkapalloiluun. Äärimmäisen tärkeänä asiana mies näkeekin nyt voimien yhdistymisen.

– Maailmallahan kiertää paljon juttuja oululaisesta jalkapalloympäristöstä ja alueen eri seuroista. Mielestäni kukka on nyt puhkeamassa ja terälehdet ovat alkaneet näyttämään aurinkoa kohti. Se kukka ei kuitenkaan kasva huoltamatta ja oman taitoni mukaan tulen antamaan ravinteita mahdollisimman paljon, maalailee Malinen.

– Tarkoituksena on saada luotua sellainen fiilis tähän ympäristöön, että oululaiset ymmärtävät seuran väreistä, sukupuolesta tai ihonväristä riippumatta AC Oulun tekevän hyvää kaikille tämän alueen jalkapalloihmisille.

– Haluan omalta osaltani luoda sekä seuraan että koko kaupunkiin sellaisen ilmapiirin, että täällä kannattaa harrastaa jalkapalloa. Siitä voi tulla nuorelle joskus samanlainen tulonlähde kuin muutamille aikaisemmin täällä olleille pelaajille, muun muassa Antti Niemeä, Mika Nurmelaa ja Ville Nylundia 90-luvulla kohti isompia ympyröitä valmentanut Malinen päättää.

Intohimoinen ja ahkera jalkapallomies on nyt palannut Ouluun valmiina antamaan kaiken osaamisensa kotikaupunkinsa jalkapalloilulle. Juha Malinen on nostanut aikaisemmin urallaan kaksi seuraa liigaan ja nyt selkeä tavoite on, että AC Oulu tulee olemaan se kolmas nouseva joukkue.

(Toimitus)