Uutinen Edustus

AC Oulun alkavan kauden joukkueen kokenein pelaaja on keskikentällä raatava Veli-Pekka Nurmi. Tietotaitoa löytyy niin Veikkausliigasta kuin Ruotsinkin kentiltä.

Veli-Pekka Nurmi saapui AC Oulun ryhmään ensin testijaksolle helmikuun alussa. Tuolloin moni hieraisi silmiään ja korviaan, sillä kyseessä on jo 32-vuotias pelaaja, jonka viime vuosien otteista ei kuitenkaan tahtonut tietoa heti löytyä.

– Niin, varmaan joillekin olen suhteellisen tuntematon kaveri, Nurmi naurahtaa.

Päävalmentaja Juha Maliselle Nurmi ei kuitenkaan ollut tuntematon tapaus – päinvastoin. Malinen muistaa pelaajan jo 1990-luvulta Turusta, jolloin hän valmensi Turussa TPS:aa ja silloin nuori Nurmi pelasi paikallisvastustaja Interin riveissä. Nurmen tililtä löytyy yhteensä viisikymmentä Veikkausliigaottelua Interin (1997 ja 1998) ja porilaisen FC Jazzin riveissä (2000 ja 2001). Välissä vierähti yksi kausi Seinäjoella.

Kauden 2001 jälkeen oli aika ottaa hyppy uusiin haasteisiin. Nurmi siirtyi Suomesta naapurimaa Ruotsiin.

– Viimeisellä kaudella oli Porissa vähän ongelmia palkanmaksun kanssa ja muutenkin teki mieli kokeilla jotain uutta. Yksi iso tekijä Ruotsiin lähdössä oli myös se, että koulussa olin melkoisen kehno ruotsin kielessä, joten halusin sitä oppia puhumaan. Ja kyllä pelillisestikin halusin lähteä kokeilemaan, minkälaista peli on Ruotsissa, Nurmi muistelee.

Nurmi pelasi Ruotsissa kaikkiaan viisi kautta neljässä eri seurassa. Seuroina olivat Skellefteå kakkosdivisioonassa, Piteå ja Anundsjö IF Superettanissa sekä Karlslund IFK Örebro kolmosdivisioonassa.

– Tiedossa oli, etten ole mikään Pele jalkapalloilijana, joten kovan työn kautta sinne lähdettiin ja kovasti siellä myös piti töitä painaa. Olen enemmän joukkuepelaaja kuin mikään kikkailija, joten siinäkin mielessä Ruotsin pelit sopivat hyvin. Hyvin viihdyin, mutta samanlainen maa se Ruotsi on kuin Suomikin.

Paluu Suomeen oli lopulta edessä täksi kaudeksi ja syy ei mitenkään järkyttävä yllätys ole.

– Naisilla on ihmeellinen vaikutus tässä elämässä ja lähinnä tyttöystävän takia palasin nyt Suomeen, Nurmi heittää.

Mutta miksi Ruotsissa usean vuoden viettänyt Turun mies päätti tulla juuri pohjoiseen ja AC Ouluun?

– Sain tietää, että Malinen on Oulussa uutena valmentajana ja silloin heräsi ajatus siitä, että tällaiselle vanhalle äijällekin voisi jotain uutta vielä täällä olla. Otin yhteyttä Juhaan ja sen jälkeen ei muita vaihtoehtoja enää ollutkaan, Nurmi selvittää.

Nurmi on ollut joukkueen mukana jo kaksi kuukautta ja harjoitusotteluiden perusteella AC Oulu saa keskikentän pohjalla viihtyvästä pelaajasta todellisen liiderin sekä taistelijan joukkoonsa.

Samoilla linjoilla on myös Malinen.

– Vellu on hyvin ärhäkkä pelaaja. Mielestäni kyseessä on sellainen pelaaja, jollainen pitäisi olla jokaisessa joukkueessa. Hän on varsin isällinen hahmo ja sellainen hyvä linkki joukkueen nuoremman ja kokeneemman kaartin välillä.

– Arvostan myös Vellun moraalia, sillä tässä yrittivät isommat seurat ottaa välistä, mutta hän oli sitoutunut AC Ouluun ja piti lupauksensa. Suunnitelmamme hänen suhteen ovat jo pidemmällä kuin tässä yhdessä kaudessa, Malinen kertoo.

Nurmi myöntää itsekin, että kentällä käy jalkojen lisäksi myös suu tiuhaan tahtiin.

– Se on aika loogista minulle. Puhun muutenkin paljon, joten sellainen aktiivinen ohjaaminen tulee luonnostaan. Toivottavasti siitä on apua joukkueelle, että pystyn puhumaan kentällä ja ohjaamaan tilanteita.

– Tavoitteena on auttaa nuoria jätkiä eteenpäin ja myös kannustaa heitä treenaamaan kovaa raskaillakin hetkillä. Ehkä olen myös sellainen tasapainottava pelaaja joukkueelle. Nuoremmat voivat vähän enemmän höntyillä ja kikkailla pallon kanssa, niin minä yritän sitten voittaa palloja heille, miettii Nurmi.

Keskikenttäpeli tulee olemaan yksi AC Oulun vahvuuksista alkavalla kaudella, sillä Nurmen ohella muun muassa Dominic Yobe ja Iyam Friday ovat kovia tekijöitä Ykkösen tasolla.

– Mitään sen suurempia henkilökohtaisia tavoitteita ei ole, mutta toivon mukaan pystyn mahdollisimman hyvin auttamaan joukkuetta omilla vahvuuksillani. Ja ennen kaikkea, toivottavasti pystyn auttamaan ryhmää muutenkin kuin tämän turun kielen kanssa, Nurmi velmuilee.