Uutinen Edustus

Yksi iso ympyrä sulkeutui keskiviikkona, kun Oulun Luistinseurasta 18 vuotta sitten maailmalle lähtenyt Mika Nurmela allekirjoitti pitkän sopimuksen AC Oulun kanssa.

Lähes 20 vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana Nurmela on toki piipahtanut pariin otteeseen Oulussa pelaamassa, mutta tällä kertaa kyse ei ole pelkästä välipysäkistä. Nurmela päättänee ansiokkaan peliuransa AC Oulun paidassa, ja jatkaa sen jälkeen täysipäiväisesti seuran urheilutoimenjohtajan tehtävissä.

– Tilanne on hyvin nostalginen. Nure oli silloin 15-vuotias, kun nostin hänet OLS:n edustusjoukkueeseen ja silloin jotkut vähän naureskelivat nuoremmalle pojalle. Nyt tämä "poika" on saatu takaisin kotiin ja pysyvästi. Koko oululaiselle jalkapalloyhteisölle tämä on erittäin suuri asia. Kokemuspohja ja asennepuoli Mikalla on vertaansa vailla Suomessa, tunnelmoi vajaa vuosi sitten niin ikään pitkän kierroksen jälkeen kotikaupunkiinsa palannut Juha Malinen.

– Tämä on hyvin merkittävä päivä oululaisessa jalkapalloilussa. Nurmela on oululainen pelaaja, joka on käynyt pitkän tien ulkomailla ja pelannut merkittävissä rooleissa useissa merkittävissä seuroissa. Hän on Oulusta katsottuna yksi tämän päivän jalkapalloikoneista. Olemme keskustelleet Nuren kanssa useina vuosina asioista, ja nyt aika oli lopulta kypsä hänen kotiinpaluulle, säesti puheenjohtaja Matti Heikkinen.

Nurmela pelasi viime kaudella Veikkausliigaa RoPS:n riveissä ja oli sarjapaikkansa säilyttäneen joukkueen ehdottomia kantavia voimia koko kauden ajan. Motivaatio ja into pelaamiseen ovat edelleen tallella, mutta uusi haaste oli jälleen tarpeen.

– Viime kaudella suuri haaste oli pitää RoPS liigassa ja nyt uusi haaste tulee olemaan kotikaupungin joukkueen nostaminen liigaan. Selkeä tarkoitus on, että minä ja AC Oulu tulemme pelaamaan Ykkösessä vain yhden vuoden. Treeni-into on joka aamu erittäin kova ja tämän haasteen myötä saan itsestäni aivan varmasti kaiken irti, Nurmela vakuuttaa.

Vaikka peliura on edelleen hyvinkin kesken, suunnittelee tapaninpäivänä 37 vuotta täyttävä oululainen jo senkin jälkeistä aikaa, kun nappulat ripustetaan naulakkoon. Urheilutoimenjohtajan pestiä Nurmela aloittelee yhteistyössä Malisen kanssa heti, mutta päätoimisesti toimiston puolelle mies siirtyy parin vuoden kuluttua.

– Pelillinen panos joukkueelle on tässä vaiheessa tärkein asia, mutta hiljalleen otan seuran rakentamisessa vastuulleni muitakin tehtäviä. Olen oululainen ja asunut täällä vaiheittain myös ammattilaisurani aikana. Haluan olla mukana rakentamassa menestyvää seuraa, eikä minulla ole pienintäkään epäilystä sen tavoitteen onnistumisesta, ensi kaudella myös OLS:n B-juniorien valmennustiimissä mukana oleva Nurmela kertoo.

Kuten aikaisemmin on ilmi käynyt, rakentaa AC Oulu tulevaisuuttaan nyt ennen kaikkea pitkäjänteisellä suunnitelmalla.

– Viime aikoina tehdyillä pitkillä sopimuksilla haluamme näyttää kaikille, että meillä on pitkälle suuntautuvat tavoitteet. Työtä tehdään vakaasti sen eteen, että Oulussa tulee olemaan menestyvä jalkapalloseura. Ja se vaatii nimenomaan sitä pitkäjänteisyyttä, Matti Heikkinen korostaa.

Yhtenä tulevaisuuden projektina AC Oulu on jo alkanut kehittämään ns. Sinistä ajatusta, jolla pyritään tiiviiseen yhteistyöhön koko Pohjois-Suomen alueen seurojen kanssa. Yhteistyön alkajaisiksi Malinen on jo vieraillut muun muassa AC Kajaanin vieraana. Asiasta kerrotaan tarkemmin myöhemmin.

Pelaajarunko kasassa, täsmähankinnat edessä

Viime kaudella Ykkösen kärkikahinoissa viimeisille kierroksille saakka mukana ollut, mutta lopulta neljänneksi jäänyt AC Oulu tähyää ensi kaudella selkeällä tavoitteella sarjan kärkikaksikkoon, joka tarkoittaisi joko suoraa liiganousua tai sitten karsintapaikkaa. Nurmelan hankinta keskikentän johtajaksi on yksi elintärkeä palanen Malisen palapelissä.

– Viime kaudella lähdimme sarjaan tavallaan sammutetuin lyhdyin kokeilemaan ja katselemaan. Kauden aikana meillä tuli sitten ongelmia erityisesti ennakolta heikompia joukkueita vastaan, kun tietty kokemattomuus näkyi kentällä. Nuren kokemus tulee olemaan tärkeää pallollisessa pelissä, mutta myös pallottomassa pelissä hän pystyy pitämään orkesteria kasassa ja rytmittämään sitä. Paljon parempaa miestä ei siihen hommaan voisi saada, Malinen toteaa.

Tällä hetkellä seuralla on kasassa komeasti jo 14 pelaajasopimusta, ja ennen kaikkea maalivahtiosasto sekä keskikenttä näyttävät vahvoilta. Myös puolustuspaketti on Niko Kukan, Antti Pehkosen ja Juho Meriläisen johdolla hyvällä, joskaan ei vielä lopullisella mallilla.

– Kokoonpano on vielä kesken, mutta olen jo nyt siihen erittäin tyytyväinen. Ennen kaikkea se ilahduttaa, että meillä on jo kahdeksan oululaista sopimuspelaajaa. Vielä jos saamme 1-2 oululaista lisää, niin olemme hyvin vahvoja ja kiistatta oululainen edustusjoukkue, Malinen niputtaa.

– Viime kaudella saimme ajettua useita oululaispelaajia joukkueeseen sisään ja ensi kaudella odotan vahvaa esiinmarssia muutamalta seuraavalta oululaiskaverilta. Odotukset ovat suuret.

Nousukamppailuun lähtevä joukkue tarvitsee kuitenkin nuorten pelaajien rinnalle myös nimenomaan Nurmelan, Pehkosen ja esimerkiksi Dennys Rodriguesin kaltaisia kokeneempia miehiä.

– Kun sarja alkaa, tulee meillä tulee olemaan tarvittavan hyvä joukkue nousutaisteluun. Lähiaikoina on tulossa pari nimeä lisää eli joululomalle on tarkoitus lähteä 16-17 pelaajan listalla. Sitten alamme käyttämään Nurenkin kokemusta ja uutta toimenkuvaakin hyväksi, kun etsitään ne pelityyliimme istuvat täsmähankinnat, suunnittelee Malinen.

Kahden kokeneen ja kotiin palanneen jalkapallomiehen vakaa tavoite on rakentaa Oulusta menestyvä jalkapallokaupunki. Raakaa työtä on edessä hurja määrä, mutta ainekset oululaiseen futishuumaan ovat olemassa.

Katso AC Oulun tämän hetken sopimuspelaajien lista

(Toimitus)