Uutinen Edustus

A-maajoukkueen valmentajakaksikko Mixu Paatelaisen ja Markku Kanervan vierailu Ouluun veti paikalle lähes satapäisen yleisön. AC Oulun järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin sekä suomalaisten pelaajien kehittämisestä, että A-maajoukkueen nykytilasta ja pelitavasta.

Paatelaisen viesti juniorityöhön oli selvä. Jotta suomalaisesta juniorimyllystä nousisi yhä parempia pelaajia Euroopan sarjoihin ja Suomen A-maajoukkueeseen, on töitä tehtävä paljon.

– Juniorityössä valmennusfilosofian pitäisi tähdätä aina ennen kaikkea pelaajien kehittämiseen. Jalkapalloilulliset perusasiat ja tekniikka ovat tietenkin se perusta, mutta sen päälle korostan pelipaikkakohtaisen harjoittelun merkitystä. Esimerkiksi pelipaikkakohtaisen harjoittelun puutteista Mixu nosti tapahtumassa suomalaisten huippuhyökkääjien kadon. Hänen mukaansa edes maajoukkueessa hyökkääjät eivät aina tiedä, kuinka toimia rangaistusalueen sisällä.


Kanerva kertoi Pohjois-Suomen tulevaisuudesta (Juho Meriläinen)

Ouluun oma versio Sami Hyypiä Akatemiasta

Palloliiton juniorityön kehittämisstrategioista puhunut Markku Kanerva kertoi Pohjois-Suomen olevan heille erityinen kehitysalue. Kanerva peräänkuulutti Pohjois-Suomen seuroilta toimivampaa yhteistyötä ennen kaikkea juniorivalmennuksessa. Lisäksi Kanerva korosti seurojen tarvitsevan selvän vision, jotta kaikki seuran sisällä tietäisivät, mihin heidän toiminnallaan pyritään. Kanervan mukaan Palloliiton lähitulevaisuuden suunnitelmissa on perustaa myös Pohjois- ja Keski-Suomeen omat versionsa etelän Sami Hyypiä Akatemiasta. Pohjois-Suomen akatemian sijoittuisi hyvin todennäköisesti Ouluun.


Mixu kävi läpi A-maajoukkueen tilannetta ja pelitapaa (Juho Meriläinen)

”EM-kisat 2016 tulevat yllättävän nopeasti”

Maajoukkueen pelitapaa tapahtumassa analysoitiin muun muassa katsomalla otteita Mixun maajoukkuepestin aikaisista otteluista. Kenttäryhmityksestä puhuttaessa Paatelainen huomautti, että niin sanottu joulukuusitaktiikka on pikemminkin perinteinen 4-3-3 -muodostelma, jossa ylemmät laitapelaajat on siirretty lähemmäs keskustaa. Paatelainen korosti, että maajoukkueen nuorennusleikkaus on haastava prosessi, muistuttaen samalla pariinkin otteeseen, että päätavoite EM-kisat 2016 tulevat todella nopeasti. Yhdeksi tärkeimmistä maajoukkueen pelillisistä tavoitteista Mixu nosti kyvyn hallita otteluita.

– Emme tule menemään kisoihin, ennen kuin voimme hallita pelejä. Tämän puutteen takia ottelut pienempiäkin maita vastaan ovat meille tällä hetkellä haastavia.


Kolehmainen AC Oulun paidassa vuonna 2009 (Tapani Pikkarainen)

”Ojalalla kaikki mahdollisuudet nousta maajoukkueeseen”

Tapahtuman jälkeen Paatelainen kertoi nauttineensa kovasti tilaisuudesta.

– Oli loistavaa, että saimme aikaan paljon keskustelua. Perusteltuja mielipiteitä on aina tärkeää kuulla, vaikka ne poikkeavatkin omista ajatuksistani. Tällaisia tapahtumia saisi puolestani olla enemmänkin. 

Paatelainen ei ole ehtinyt seuraamaan Ykköstä, mutta AC Oulusta lupaava Matias Ojala on ollut hänen erikoistarkkailussaan nuorisomaajoukkueiden kautta. Helmikuisessa Komia III -turnauksessa Ojala pääsikin näyttämään taitojaan Mixun alaisuudessa Suomi XI -joukkueessa.

– Halusin nähdä missä Ojala menee, ja täytyy muistaa, että turnauksessa hän pelasi kohtalaisen kovia seuroja vastaan. Koen, että Ojalalla on kaikki mahdollisuudet murtautua tulevaisuudessa A-maajoukkueen terävimpään kärkeen.

Maajoukkueeseen tyrkyllä olevat AC Oulun ex-pelaajat Toni Kolehmainen ja Jarkko Hurme saivat myös Paatelaiselta kehuja.

– Kolehmainen pelasi todella hyvin maaottelussa Trinidad ja Tobacoa vastaan, onnistuen myös maalinteossa. Hurme oli puolestaan Komia-turnauksen valopilkku. Koko AC Oulu -taustainen trio (Ojala, Kolehmainen ja Hurme) on esiintynyt alaisuudessani edukseen ja heitä kaikkia yhdistää kova halu kehittyä yhä paremmiksi pelaajiksi.


Tapahtuma keräsi kiitosta osaanottajilta (Juho Meriläinen)

(Teksti: Jussi Kotila)