Uutinen Edustus

Markus ”Mako” Heikkisen mittava pelaajaura päättyy tähän kauteen. Mies pysyy vahvasti AC Oulun ja oululaisen jalkapallon parissa, sillä pesti AC Oulun urheilutoimenjohtajana jatkuu. Lisäksi mies on allekirjoittanut sopimuksen OLS:n kanssa sisältäen B-junioreiden ja edustusjoukkueen valmentamista.

Lokakuun 13. päivänä Heikkinen täyttää 40 vuotta. Tuossa vaiheessa pelaajauraa on jäljellä enää muutaman ottelun verran.

Heikkisen pelaajaura edustusjoukkuetasolla alkoi vuonna 1996, kun nuori poika pääsi mukaan OPS:n Ykkösessä pelanneeseen joukkueeseen. Jo seuraavalla kaudella osoite oli Veikkausliiga, Turku ja TPS. Seuraava etappi uralla oli MyPa, jossa kuluivat kaudet -98 ja -99. Vuosituhannen vaihteessa oli edessä muutto Helsinkiin HJK:n paitaan. Kolme kautta HJK:ssa toivat vyölle hopean, Suomen Cupin voiton ja Suomen Mestaruuden.

HJK:sta matka jatkui sumujen saarille Portsmouthiin (2003), josta eteenpäin Skotlannin liigan Aberdeeniin (2003-2005). Toisella kaudella Aberdeen sijoittui liigassa neljänneksi. Kahden kauden jälkeen Heikkinen palasi Englantiin ja tällä kertaa Luton Towniin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Championshipiin.

Makon uran kenties parhaat vuodet nähtiin Itävallassa Rapid Wienin paidassa. Kausien 2007-2013 aikana otteluita vyölle kertyi 216 kappaletta, joissa mies iski kuusi maalia. Vuodet pitivät sisällään maan mestaruuden ja useita mitaleita sekä kolme kautta Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Paluu pohjoismaihin tapahtui elokuussa 2013, kun Heikkinen teki loppukauden sopimuksen Norjan pääsarjan Startin kanssa. Kauden jälkeen oli vuorossa paluu Suomeen ja HJK:n paitaan. Kausi 2014 oli menestys, sillä joukkue voitti tuplamestaruuden ja eteni Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Kaudella 2015 HJK jäi Veikkausliigassa kolmanneksi.

61 A-maaottelua pelanneen Heikkisen ura AC Oulussa alkoi kaudella 2016. Sopimus julkistettiin syyskuussa 2015. Kuluva ja uran viimeinen kausi on Heikkiselle AC Oulun paidassa kolmas.

Vaikka pelaajaura päättyy, jatkuu Heikkisen vahva panos oululaisen jalkapallon eteen. Jo pelaajauran aikana mies toimi AC Oulun urheilutoimenjohtajana ja kyseinen pesti jatkuu myös tulevaisuudessa. Uutena tehtävänä Mako aloittaa valmentamisen Oulun Luistinseuran organisaatiossa kuuluen sekä edustusjoukkueen, että B-junioreiden valmennustiimeihin.

– Viime syksynä tein päätöksen pelata vielä yhden kauden ja sitten lopettaa. Se ei ole ollut salaisuus ja monet ovat olleet tästä tietoisia kuten joukkue ja taustat. Vaikka kausi on ollut vuoristorataa, on ollut mukava edelleen todeta, että jalkapallon pelaaminen ja joukkueen jäsenenä oleminen ovat hienoja asioita. Samoja fiiliksiä siis kuin joskus sata vuotta sitten kun aloitin pelaamisen. Vedän täysillä tämän kauden loppuun asti harjoitus ja peli kerrallaan ja yritämme yhdessä joukkueen kanssa hiilata AC Oulun vielä sarjataulukossa ylöspäin, Heikkinen toteaa.

– Loppukesästä selvisi, että jatkan urheilutoimenjohtajana. Seuran kehittäminen pitkässä juoksussa, yhdessä muiden ihmisten kanssa, on ollut mukavaa ja haastavaa hommaa, joten jatkan erittäin mielelläni, Heikkinen kertoo.

– Valmentaminen on puolestaan kiinnostanut minua jo pitkään, joten olen todella innoissani saadessani mahdollisuuden satsata valmentamiseen OLS:n B-junioreiden ja miesten edustusjoukkueen parissa, osana molempien joukkueiden valmennustiimejä, Heikkinen päättää.