Uutinen Edustus

(11.06.2008)

AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen toimii YLE Urheilun asiantuntijakommentaattorina lauantaina alkaneissa jalkapallon EM-kisoissa. Malisen mukaan puitteet ovat kunnossa hyvätasoiselle ja jännittävälle turnaukselle.

Malinen hoitaa YLE Urheilun asiantuntijakommentaattorin pestiä koko kisojen ajan, mutta vuorottelee tehtävässä muiden asiantuntijavieraiden kanssa. AC Oulu pelaa kisojen aikana vielä tulevana lauantaina vierasottelun Joensuussa, jolloin Malinen on luonnollisesti joukkueen mukana. Sen jälkeen edessä on kesätauko, sillä seuraava ottelu oululaisilla on vasta 30. kesäkuuta.

Pelitauosta huolimatta Malinen on joukkueensa mukana myös tauon aikaisissa harjoituksissa, joten joukkueen työskentelyyn jo kuukausia sitten sovittu tv-pesti ei vaikuta.

– Tässä on tiukka rupeama, mutta AC Oulu on tietysti koko ajan ykkösasia. Itselleni tämä on jälleen syventävä kokemus valmentajan työtä ajatellen. Olen ollut jo useissa arvokisoissa Ylen mukana ja se auttaa aina, kun pääsee katsomaan eri näkökulmasta huippujalkapalloa. Ja kun peliä on tässä roolissa pakko analysoida todella huolella, niin siitä on etua omalle työlle, Malinen painottaa.

Sveitsissä ja Itävallassa pelattavissa kisoissa on tähän mennessä pelattu ensimmäiset ottelut jokaisessa alkulohkossa. Malinen odottaa, että turnauksen taso tulee vielä nousemaan entistä korkeammalle.

– Kisoissa on paljon hyökkäysvoittoisia joukkueita, hyviä pelaajia ja olosuhteet ovat kunnossa. Lisäksi monella huippupelaajalla on sellainen tilanne, että heitä ei ole vielä ihan loppuun poltettu seurajoukkueissa.

Vedonlyöntikertoimissa suurimpia ennakkosuosikkeja on ovat perinteisesti isot maat, kuten Saksa, Ranska ja Italia. EM-kisoissa on kuitenkin nähty yllätyksiä ennenkin.

– Hieman pienemmistäkin maista esimerkiksi Portugali ja Hollanti ovat aina yllätysvalmiita ja heillä on pieni buumi päällä. Lisäksi ihan Ruotsista lähtien voidaan nähdä yllätyksiä, kun homma lähtee pyörimään oikealla tavalla. Positiivista kierrettä on vaikea pysäyttää.

– Alkulohkoista on mahdollisuus päästä jatkoon yhdellä voitolla ja yhdellä tasapelillä ja se antaa tilaisuuden periaatteessa kaikille joukkueille päästä jatkoon. Sitten on pudotuspeleissä kolme ottelua, joissa tarvitaan buumia, Malinen toteaa.

Malinen on totuttu näkemään jalkapallokentillä äärimmäisen intohimoisena ja myös varsin äänekkäänä valmentajana, joka ohjaa omaa joukkuettaan erittäin aktiivisesti pelien aikana. Tähän on saanut tottua oululaisyleisö tämänkin kauden aikana.

Tv-studion puolella äänensävy kuitenkin muuttuu.

– Se ei paljon asiaa auta, jos siellä studiossa alkaa huutamaan. Valmentamisessa minun tehtäväni on pelin aikana pitää huolta siitä, että asiat kentällä tapahtuvat. Se saattaa tuntua joistakin erikoiselta, mutta sen voin sanoa, että kotona en huuda samalla tavalla, Malinen naurahtaa.

Seuraavan kerran Malinen nähdään Ylen kommentaattorina tänään keskiviikkoiltana, kun kisoissa pelataan A-lohkon ottelut Tshekki – Portugali (klo 18.50) ja Sveitsi – Turkki (klo 21.35).

Malinen kirjoittaa kisojen aikana myös omaa blogia Ylen nettisivuilla. Malisen blogiin pääset tästä!

(Toimitus)