Uutinen Edustus

AC Oulu aloittaa sarjakautensa lauantaina, kun Vaasan IFK saapuu vieraaksi Castrenin kentälle. Päävalmentaja Juha Malisen mukaan joukkue on valmis kauden haasteisiin.

Malinen silmäilee joukkueensa perjantain harjoituksia aurinkolasien takaa hyvin kesäisessä säässä Castrenin kentällä. Kyseessä ovat viimeiset todelliset harjoitukset ennen sarjan alkamista. Lauantaina kaiken on oltava valmista, kun peli pyörähtää käyntiin klo 17.00.

Päävalmentajan mukaan kaikki mahdollinen on valmistautumisessa tehty, ja nyt nähdään, minkälaista hedelmää neljän kuukauden harjoituskauden aikana tehty työ kantaa.

– Eipä ole syytä valittaa, sillä varsinkin tämä viimeinen viikko on onnistunut. Aurinko on paistanut kivasti ja joukkue on käynyt ylä- ja alamäet läpi harjoituskauden aikana. Kenraaliharjoituksemme viikko sitten oli varsin heikko ja sen jälkeen piti tehdä pieni kurinpalautus, mutta tällä viimeisellä viikolla monet ovat nostaneet tasoaan ja joukkueessa on oikea ilme, Malinen tuumaa.

– Tästä joukkueesta tulee hyvä asia oululaisille. Joukkueessa on paljon taitoa ja oppimishaluisia sekä innokkaita pelaajia. Lisäksi on aggressiivisuutta, jota tosin tarvitsemme vielä lisääkin. Selkeä linjauksemme on nyt kasvattaa nuoria oululaisia pelaajia ja rakentaa heidän ympärilleen hyvä joukkue.

AC Oulu ei lähde kauteen ennakkosuosikkina. Ykkösen kärkikaksikoksi on yleisesti veikattu Vuosaaren Viikinkejä sekä jyväskyläläistä JJK:ta ja tämä lähtöasetelma sopii myös Maliselle.

– Olemme lähteneet kasaamaan tätä projektia sillä ajatuksella, että kaudella 2010 Oulussa on ylpeyden aiheena pysyvä ja jatkossa myös menestyvä liigajoukkue, jota kannattaa seurata. Sen pohjia olemme lähteneet tekemään ja se tarkoittaa sitä, että tällä kaudella ei ole vielä pakonomaista nousutavoitetta. Pyrimme nyt rakentamaan sekä seuraa että joukkuetta siihen kuntoon, että se kestää kolhuja.

– Meidän ei kannata tässä vaiheessa paukuttaa henkseleitä. Tulokset eivät ole vielä sillä mallilla, että voisimme uhota olevamme Ykkösen kärjessä. Tavoitteemme on pelata sijoista 1-6 ja noin kymmenen kierroksen tienoilla on tarkoitus olla niillä sijoilla, kertoo Malinen.

Malisen pelikirja

Urheilumaailmassa on viime vuosien aikana ollut paljon puhetta ns. pelikirjoista. Yleisesti pelikirjalla tarkoitetaan sitä systeemiä ja pelitapaa, jolla joukkue pelaa.

AC Oulun käytössä on kirjaimellisesti pelikirja, sillä Malinen on koonnut kaikki joukkuetta koskevat asiat kirjaksi. Jokaiselta joukkueen jäseneltä löytyvän sinisen kirjan nimi on Sinistä energiaa 2008 – AC Oulun pelikirja.

– Itse asiassa tein ensimmäisen pelikirjani jo 1990-luvulla ja vuonna 2001 minulla oli Myllykoskella varsin mittavakin pelikirja. Nyt sitten kaikki AC Oulun asiat ovat myös kansien välissä. Tästä pelikirjasta löytyvät kaikki asiat, mitä pyrimme tekemään, miten valmistaudutaan otteluihin, mitkä ovat kunkin pelaajan tehtävät, miten pelaamme ja niin edelleen, Malinen esittelee.

– Kaikki pelaajat ovat pistäneet allekirjoituksensa kirjaan ja menemme eteenpäin sinisen energian linjalla. Kirja ei ole mikään raamattu ja siihen voidaan tehdä muutoksia matkan varrella, mutta nyt meillä on selkeä linja, joka on myös painettuna. Jos joukkueeseen tulee esimerkiksi uusi pelaaja, niin hänelle annetaan heti käteen tämä kirja. Tämän lukemalla pelaaja pääsee sitten hommaan mukaan.

Vaasalaisvieraita sarja-avauksessa

Kaikki on siis valmista lauantain sarja-avaukseen, jossa vastaan asettuu Vaasan IFK. VIFK on erittäin perinteinen, vuonna 1900 perustettu seura, joka nousi kauden 2005 päätteeksi Ykköseen. Viime kaudella VIFK sijoittui kuudenneksi ja tavoittelee samoja sijoja myös tällä kaudella, vaikka joukkueesta lähtikin paljon pelaajia viime kauden jälkeen.

– Vaasa tietää jo, miten Ykkösessä pelataan. Heillä on joukkueessa muun muassa kovan pelimiehen maineessa oleva Christian Sund (edelliset kolme kautta liigaa FC Lahdessa) sekä pari uutta puolalaispelaajaa. Ennakkokaavailuissa heitä on veikkailta kenties nippa nappa meidän yläpuolelle. Se tarkoittaa kovaa taistelua ja tiukkoja tilanteita, jossa pienet asiat ratkaisevat, ennakoi Malinen.

AC Oulu pelaa toukokuussa kaikkiaan viisi Ykkösen ottelua, sillä VIFK-pelin jälkeen vastassa ovat FC Hämeenlinna (v), GrIFK (k), PK-35 (v) ja KäPa (k). Uusiutuneelle ja osin kokemattomallekin oululaisryhmälle sarjan alku on varsin tärkeä.

– Ensimmäisissä kolmessa ottelussa taitoasiat jäävät hieman varjoon. Nämä ovat tahtopelejä. Toivottavasti meidän uudella joukkueella kantti pitää ja tehdään heti avauspelistä hyvä tulos, päättää Malinen.

AC Oulu pääsee sarja-avaukseen lähes täydellä miehistöllään, sillä ainoa poissaolija on nilkkavammaa paranteleva Veli-Pekka Nurmi. Keskikenttäpelaaja on päässyt jo eroon kainalosauvoistaan ja kuntouttaa itseään kovaa vauhtia. Pelikentille Nurmea odotetaan mahdollisesti 18. toukokuuta, jolloin AC Oulu pelaa toisen kotiottelunsa.