Uutinen Edustus

AC Oulu viettää parhaillaan pelitaukoa Ykkösen sarjaotteluista, sillä seuraava tosikoitos on edessä vasta 27. heinäkuuta Raatin stadionilla KPV:tä vastaan. Sarjataulukossa oululaiset ovat kolmannella sijalla.

AC Oulun sarjakausi on tällä hetkellä tasan puolivälissään, sillä takana on 12 ottelua ja saman verran pelejä on myös edessä. Toistaiseksi AC Oulun saldo on kuusi voittoa, neljä tasapeliä ja kaksi tappiota.

Touko-ja kesäkuu sujuivat varsinkin tuloksellisesti varsin voitokkaissa merkeissä, mutta heinäkuussa sarjan kärkikaksikko PK-35 ja FC Lahti pääsi hieman karkaamaan oululaisten saatua kolmesta ottelusta tililleen vain kaksi pistettä. Heinäkuussa jäljellä on vielä KPV-ottelu.

– Pelimme on ollut ajoittain varsin hyvää, mutta ei missään nimessä koko aikaa. Olemme hallinneet pelejä pääosin hirveästi, mutta tehtyjen maalien määräkin (18) kertoo, ettemme ole saaneet hyökkäyksessä tarpeeksi vaaratilanteita. Hyökkääjien ja muun joukkueen ajoitus ei ole kunnossa, mikä johtuu suurelta osin siitä, että viime kauden ja talven jälkeen on ollut paljon muutoksia kokoonpanoon, päävalmentaja Juha Malinen summaa.

Hyökkäyspäässä alkukauden suurin onnistuja oli yhdeksässä ottelussa komeat seitsemän maalia paukuttanut ja Ykkösen maalitilaston piikkipaikkaa edelleen hallussaan pitävä Dritan Stafsula. Vaikeudet konkretisoituivat kuitenkin samaan aikaan, kun Stafsula matkusti veljensä hääjärjestelyihin Albaniaan ja oli sivussa kolmesta ottelusta.

– Hyökkäyspäässä on ollut älyttömästi vaihtelua, eikä yhteispeli keskialueen kanssa ole pelannut. Edwini-Bonsu on tehnyt positiivisen vaikutelman ja olimme hyvin onnekkaita, kun Dritan oli alkukaudella suurella sydämellä ja kokemuksella mukana. Hänen poissaollessaan isoja saappaita jouduttiin sovittelemaan pelaajille, jotka pelasivat vielä viime kaudella B-junnujen otteluita.

– Tässä tilanteessa täytyy ymmärtää virheet ja se, ettei tulosta aina tule heti. Nuorista ei ole vielä kehittynyt hyökkäykseen tarpeeksi vaarallisuutta, mikä on täysin luonnollista. Lisäksi täytyy muistaa, että viime kauden liigaryhmän avainpelaajista laitahyökkääjät Juuso Majava ja Joonas Pennanen ovat olleet loukkaantuneina lähes koko kauden ajan, eivätkä he ole vieläkään täydessä kunnossa. Tilanne on ollut hyvin haasteellinen, Malinen muistuttaa tosiasioista.

Majava on tehnyt hiljalleen paluuta kokoonpanoon ja pelannut kahdessa edellisessä ottelussa. Pennasen tilanne sen sijaan on edelleen vaikea, sillä tällä hetkellä alavatsan lihasvamma pitää nopeajalkaisen oikean laidan hyökkääjän sivussa vähintään kaksi viikkoa. Stafsula puolestaan palaa takaisin AC Oulun vahvuuteen ensi viikon lopulla.

Pelilliset haasteet eivät ole toki rajoittuneet pelkästään hyökkäysosastoon, sillä myös alakerran paketti on syytä saada parempaan kuntoon kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

– Puolustukseen on löydettävä stabiili tilanne eli sellainen alin nelikko, johon voidaan luottaa. Laitapakkiosastolla pärjätään, mutta topparitontilla on tullut liikaa virheitä ja pelin avaamisen kanssa on ollut vaikeuksia. On selvä asia, että se osasto täytyy saada paremmaksi.

– Jos puolustus toimii tiiviinä ja peliä ennakoidaan oikein, voitetaan pallo omille niin, ettei avaamista tarvitse sinällään edes miettiä. Mutta jos avaamistilanteeseen tullaan, on pallon liikuttava niin määrätietoisesti, että pääsemme rakentelemaan ja hyökkäämään, teroittaa Malinen.


Viime kaudella Veikkausliigahistorian nuorimpana pelaajana pääsarjatasolla debytoinut Matias Ojala on vakiinnuttanut tällä kaudella paikkansa avauskokoonpanossa. Kuva: Tapani Pikkarainen

Viime talven ja kevään kabinettipyörityksen sekä peräti seitsemän viime kauden avainpelaajan menetyksen jälkeen on kokonaisuutena syytä huomioida, ettei kuuta taivaalta voi odottaa välittömästi. Kokeneemman osaston lähtijöiden ja nykyisen ryhmän loukkaantumisten myötä isoon rooliin ovatkin nousseet nuoret oululaispelaajat.

Vasta 16-vuotiaat Matias OjalaTuure Siira ja Lassi Nurmos sekä 18-vuotias Arttu Siira ovat saaneet kullanarvoisia peliminuutteja kovalla aikuisten tasolla. Etenkin Ojala ja Nurmos ovat olleet jo vakiopelaajia avauskokoonpanossa.

– Koko ajan täytyy muistaa, että rakennamme tässä seuran ja oululaisten nuorten tulevaisuutta. Kaikilla näillä asioilla on vaikutusta tulevaisuuteen. Siinä mielessä voimme jatkaa kautta erittäin positiivisessa hengessä, alleviivaa Malinen.

Lähtökohtiin nähden AC Oulun sarjan kolmatta sijaa voidaan siis pitää vähintäänkin kohtuullisena suorituksena, vaikka heinäkuun pienoinen notkahdus olikin pettymys koko kunnianhimoiselle joukkueelle sekä sen kannattajille. Kaikki on kuitenkin edelleen mahdollista, sillä sarjaa on pelaamatta 12 ottelua ja pisteitä on jaossa 36 kappaletta.

Keskiviikkona AC Oulun joukkue rentoutui yhteisen golfpäivän sekä saunaillan merkeissä.

(Toimitus)