Uutinen Edustus

Oulu muuttuu keskiviikkona todelliseksi jalkapallokaupungiksi, kun AC Oulu ja OPS iskevät yhteen Raatin stadionilla historian ensimmäisessä virallisessa sarjaottelussa seurojen välillä.

AC Oulun joukkue vankisti jo entisestään vahvaa yhteishenkeään vikonloppuna vierailemalla maukkaalla illallisella pitkäaikaisen yhteistyökumppani Ravintola Göremen tiloissa. Juuri yhteishengestä onkin kyse paikalliskamppailuissa. Silloin pelataan normaaliakin voimakkaammin omien värien puolesta, vaikka vastassa on saman kaupungin joukkue.

Oulun jalkapallon tuki ry:nä (OPS-jp) vuonna 2008 perustettu paikalliskumppani tosin ei herätä AC Oulun leirissä suurempia ajatuksia. Lisäksi kaudella 2007 AC Oulussa piipahtanut Raphael Edereho on ainoa pelaaja, joka on uransa aikana edustanut molempia seuroja.

– Ei tässä ole meille oikeastaan mitään erikoista muihin sarjapeleihin verrattuna. OPS ei herätä meissä suuria tunteita tai jännitteitä. Siellä ei ole vanhoja pelikavereita tai muitakaan yhteisiä juuria. Tämä on meille normaali peli, mutta tietenkin yksi hyvä peli, koska se on Raatissa ja yleisöä on odotettavissa paljon paikalle, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen miettii derbyn aattona.

– Kannattajissa tämä ottelu varmasti herättää tunteita ja se on vain suotavaa. On kuulunut, että paljon sellaisia ihmisiä on tulossa otteluun paikalle, jotka eivät normaalisti käy peleissä. Ja se on vain hyvä asia, koska jokainen uusi katsoja on plussaa, lisää Malinen.

Suomessa suurimpaan asemaan on noussut TPS:n ja FC Interin välinen Turun derby, joka vetää stadionille lähes 10 000 katsojan yleisömääriä. Aikoinaan Interin nousu liigaan oli potku myös TPS:lle, jonka oli kilpailijan ilmaantumisen myötä terävöitettävä omaa toimintaansa.

– Näen Oulussa sillä tavalla samanlaista tilannetta kuin Turussa. Ja lopputulos oli se, että Turusta tuli suomalaisen jalkapalloilun kiistaton pääkaupunki. Meiltäkään ei ole mitään pois, jos OPS pelaa samalla sarjatasolla kanssamme. Mitä paremmin teemme asioita OPS:n rinnalla, se on vain meille hyväksi, Malinen korostaa.

OPS on ollut esillä lähinnä yltiöpäisiä lausuntoja jakelevan managerinsa Miika Juntusen kautta. Malinen ei lähde Juntusen leikkiin mukaan.

– Tiedämme, että OPS pelaa samassa sarjassa ja he ovat kuulemma myös sitä mieltä, että heillä on ylivoimaisesti sarjan paras materiaali. Me keskitymme kuitenkin vain omaan tekemiseemme. Edessä on normaali pelipäivä, johon pääsemme rauhallisella mielellä, koska asiat ovat hyvällä mallilla niin joukkueessa kuin koko seurassakin.

AC Oulu lähtee otteluun sarjan jaetulta kärkipaikalta merkkautettuaan kahdeksasta ottelusta viisi voittoa, kaksi tasapeliä ja yhden tappion. OPS:n sijoitus on seitsemäs saldolla kolme voittoa, kaksi tasapeliä ja kolme tappiota.

– Kaikki mitä viime aikoina on seurassa tapahtunut, on sujunut positiivissa merkeissä. Ilmapiiri on hyvä ja maltillinen, joten voimme lähteä otteluun luottavaisina, sanoo Malinen.

AC Oulun miehistö on pääasiassa terveiden kirjoissa. Varmuudella sivussa keskiviikkona on vain olkapäävaivainen Juuso Majava ja lisäksi nilkkavaivasta kärsineen Matias Ojalan pelikunto selviää ottelupäivänä.

OPS – AC Oulu Raatin stadionilla keskiviikkona klo 19.00 – tervetuloa kannustamaan AC Oulu derbyvoittoon! Ennakkoliput Oulun seudun Prismoista.

(Toimitus)