Uutinen Edustus

Veikkausliigassa pelattiin viikonloppuna kauden 2022 runkosarjan kolmanneksi viimeinen ottelukierros.

Kierrokseen lähdettiin erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa, kun kärkikolmikko FC Honka, KuPS ja HJK oli tasapisteissä. Tämä kolmikko oli varmistanut myös paikkansa kuuden parhaan Mestaruussarjassa, mutta muista kolmesta Mestaruussarjapaikasta käydään vielä tiukkaa kamppailua. 

Kierros alkoi jo perjantaina Lahdesta, jossa FC Lahti ja IFK Mariehamn kohtasivat todellisessa kuuden pisteen ottelussa kaksikon miehitettyä perättäisiä sijoja karsintaviivan molemmin puolin vain pisteen päässä toisistaan. Todella tärkeät pisteet matkasivat Maarianhaminaan tuloksella 0-2. 

Lauantaina pelataan kolme ottelua. Kärkijoukkueista FC Honka isännöi AC Oulua ja oli pitkään tappion partaalla, mutta nousi syvällä lisäajalla tasapeliin. FC Haka puolestaan haki monivaiheisessa ottelussa 3-2-voiton Ilveksestä Pirkanmaan derbyssä. Lauantain myöhemmässä ottelussa KuPS matkasi FC Interin vieraaksi. KuPS nousi tappioasemasta miesylivoiman turvin voittoon viime hetkillä ja kiilasi jälleen sarjataulukon ykköseksi. 

Sunnuntaina VPS ja HIFK tasasivat pisteet ja HJK kaatoi SJK:n niukasti nousten tasapisteisiin KuPS:n kanssa sarjataulukon kärkeen kahden pisteen erolla kolmantena olevaan Honkaan. 

Veikkausliigakierros viikonloppuna: 

Perjantai 26.8.: 

18.00 FC Lahti – IFK Mariehamn 0-2 (0-0) 

Lauantai 27.8.: 

15.00 FC Honka – AC Oulu 2-2 (0-1)
15.00 Ilves – FC Haka 2-3 (1-1)
17.00 FC Inter – KuPS 1-2 (1-0) 

Sunnuntai 28.8.: 

18.00 VPS – HIFK 1-1 (0-1)
18.30 HJK – SJK 1-0 (1-0) 

Runkosarjan päätöskierros pelataan sunnuntaina 11.9. ja sen jälkeen Veikkausliiga jakaantuu kuuden parhaan joukkueen Mestaruussarjaan ja sijoille 7.-12. runkosarjassa sijoittuneiden Haastajasarjaan. Kummassakin pelataan yksinkertainen sarja, jonka päätteeksi määräytyvät lopulliset sijoitukset kaudella 2022. Sekä Mestaruus- että Haastajasarjaan lähdetään runkosarjan pisteiden pohjalta. 

Mestaruus- ja Haastajasarja käynnistyvät sunnuntaina 18.9. Poikkeuksena tähän ovat lauantaina 17.9. pelattavaan Suomen Cupin finaaliin tiensä selvittävät joukkueet, jotka pelaavat Mestaruus- ja/tai Haastajasarjan avauskierroksen ottelunsa keskiviikkona 5.10. Mestari kaudella 2022 on selvillä viimeistään sunnuntaina 16.10. Mestaruus- ja Haastajasarjan lopullinen otteluohjelma vahvistuu runkosarjan päättymisen jälkeen. 

Mestaruussarjassa ratkaistaan lopulliset sijat 1.-6. ja Haastajasarjassa sijat 7.-12. Haastajasarjassa viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa Ykköseen kaudelle 2023 ja sijalle 11. sijoittunut joukkue karsii Veikkausliigapaikastaan Ykkösessä toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan kaksiosaisessa ottelussa. 

Mestaruussarjan ykkönen on Suomen mestari kaudella 2022 ja saa sen myötä paikan ensi kauden Mestarien liigan karsintoihin. Varma europaikka Konferenssiliigan karsinnoissa on tiedossa myös hopeamitalistille. Kolmas paikka eurocupeissa menee Suomen Cupin mestarille, mutta jos cup-mestari sijoittuu Veikkausliigassa kahden parhaan joukkoon, paikka menee Veikkausliigan pronssijoukkueelle. 

Neljäs paikka kauden 2023-24 eurocupeissa ratkaistaan Eurolopputurnauksessa, joka pelataan nyt kahden kauden tauon jälkeen koronatilanteen supistettua kahta edelliskautta. Eurolopputurnaukseen pääsevät paras ilman suoraa eurocup-paikkaa jäänyt Veikkausliigajoukkue sekä neljä seuraaville sijoittunutta joukkuetta. Riippuen Suomen Cupin mestarista nämä ovat joko Mestaruussarjan 3. sekä Mestaruussarjan sijoille 4.-6. sijoittuneet joukkueet ja Haastajasarjan ykkönen tai – jos Suomen Cupin mestari on Veikkausliigassa joko ykkönen tai kakkonen – Mestaruussarjan 4. sekä Mestaruussarjan sijoille 5.-6. sijoittuneet joukkueet ja Haastajasarjan kaksi parasta joukkuetta. Myös siinä tapauksessa, että Suomen Cupin mestari sijoittuu Veikkausliigassa sijoille 3.-7. Haastajasarjan kakkonen nousee eurolopputurnaukseen, sillä cupin kautta europaikan jo saavuttanut joukkue ei eurolopputurnauksessa pelaa. 

Eurolopputurnaus pelataan siten, että parhaalta sijalta siihen lähtevä joukkue pääsee suoraan finaaliin. Neljä muuta joukkuetta pelaavat yksiosaiset pudotuspelit, joiden voittaja pääsee finaaliin. Finaali pelataan kaksiosaisena ja yhteistuloksella parempi joukkue vie viimeisen jaossa olevan eurocup-paikan. Veikkausliigan loppusijoituksiin Eurolopputurnaus ei vaikuta. 

Eurolopputurnauksen avauspelit pelataan keskiviikkona 19.10. ja nuo ottelut voitokkaasti selvittäneet joukkueet kohtaavat lauantaina 22.10. Tämän ottelun voittaja kohtaa Eurolopputurnauksen huipentumassa kauden päätteeksi parhaalta sijoitukselta sinne yltäneen joukkueen keskiviikkona 26. ja sunnuntaina 30.10. pelattavissa finaaleissa. Nämä päivät ovat runkopäiviä ja tarkentuvat myöhemmin. 

Enemmän Veikkausliigasta Veikkausliigan verkkosivuilla http://www.veikkausliiga.com, Twitterissä https://twitter.com/veikkausliiga, Facebookissa https://www.facebook.com/Veikkausliiga/ ja Instagramissa https://www.instagram.com/veikkausliiga/ sekä Veikkausliigan viikoittaisessa podcastissa Suplassa https://www.supla.fi/audio/4160154  

VEIKKAUSLIIGA