Uutinen Edustus

OTC Stadion Oy:n Heinäpään urheilukeskukseen suunnittelema 5000-paikkainen nykyvaatimukset täyttävä jalkapallostadionin toteutuminen on vaarassa kaatua hanketta hidastaneiden valitusten takia.

Asemakaavan muutoksesta tehdyn valituksen käsittely vie arviolta vielä lähes 1,5 vuotta. Mikäli tämän jälkeen tulee vielä jatkovalituksia, voidaan päätöksiä valituskierteestä odottaa aikaisintaan kahden vuoden päästä. Tällä hetkellä viivästykset ovat aiheuttaneet kustannustason nousun 13 miljoonasta eurosta noin 16,8 miljoonaan euroon. Kahden vuoden viivästys rakentamisen aloittamiseen tarkoittanee nykyisellä inflaatiovauhdilla entisestään kohoavaa kustannusarviota. Kustannustason nousu vaikuttaa välillisesti myös kiinteiden kustannusten nousuun mm. kiinteistöveron merkittävän kasvun muodossa. Tämä tekee myös omalta osaltaan hankkeen toteuttamisesta vaikeaa.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että joudutaan erittäin todennäköisesti pistämään hanke ainakin toistaiseksi jäihin ja selvittämään, onko meillä aikataulun venyessä edellytyksiä toteuttaa hanketta? Mikäli ei ole, niin tämän jälkeen joudutaan vakavasti miettimään, miten voidaan varmistaa, että Oulussa pystyvään jatkossa pelaamaan Veikkausliiga-tason jalkapalloa Veikkausliigan olosuhdevaatimusten tiukentuessa. Olemme tehneet tämän hankkeen eteen satojentuhansien eurojen selvitys- ja suunnittelutyöt sekä hoidettu rahoitus kasaan nykypäivän kustannustaso huomioiden. Hankkeen aloituksen venyminen ja siten riski kustannusten edelleen noususta sekä sitä kautta kiinteiden kulujen kasvusta aiheuttavat tämän tilanteen. Ilman valituksiahan stadion olisi jo valmis.

OTC Stadion Oy:n ja AC Oulun hallituksen puheenjohtaja Tomi Kaismo toteaa.

Kaismon mukaan korkotason nousulla ei ole merkitystä syntyneeseen tilanteeseen, koska suunnitelmissa ei ole ollut ottaa stadionyhtiölle lainkaan lainaa.

Kausi pitenee ja olosuhdevaatimukset tiukkenevat

Mikäli Heinäpäähän suunniteltu jalkapallostadion ei toteudu, ollaan Oulussa tilanteessa, ettei nykyisillä pelipaikoilla ole tulevaisuudessa edellytyksiä viedä kautta läpi.

Pelimäärien kasvaessa kausi tulee tulevaisuudessa alkamaan todennäköisesti jo maaliskuun alkupuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että Raatin luonnonnurmi ei valitettavasti ole pelikuntoinen kauden kahden ensimmäisen kuukauden aikana, vaikka mitä tekisi. Myöskään Castrenin kenttä ei remontinkaan jälkeen täytä liigan olosuhdevaatimuksia johtuen lämmitettävän tekonurmen sekä riittävän katsomokapasiteetin puutteesta.

Kaismo kertoo.

Olemme aloittaneet selvittämään, miten asia voitaisiin ratkaista. Mikäli kauden aloittaminen Oulussa ei olemassa olevien olosuhteiden johdosta onnistu joudumme tutkimaan myös sen vaihtoehdon, että osa kotipeleistä joudutaan pelaamaan tulevaisuudessa Oulun ulkopuolella. Siinä vaihtoehdossa lähikunnat olisivat meille luonnollisesti parempi vaihtoehto kuin nykyiset varakentät Seinäjoella ja Rovaniemellä. Tämä koskee tulevaisuudessa noin neljäsosaa AC Oulun kauden kotipeleistä. Tilanteen voidaankin todeta olevan todella vaikea.

Kaismo jatkaa.

Samat vaatimukset koskettavat kaikkia 12 Veikkausliigajoukkuetta. Kaismon mukaan kaikilla muilla Veikkausliiga-paikkakunnilla olosuhteet ovat tai ovat menossa sitä kohti, että ne täyttävät tulevat vaatimukset. Mikäli Ykköstä johtava EIF nousee kauden päätteeksi Veikkausliigaan, niin Tammisaaressa joudutaan tekemään töitä sen eteen, että täytetään jatkossa liigalisenssin edellytykset ihan kuten Oulussakin.

Kiitosta päättäjille ja virkamiehille

Pitkään jatkuneen prosessin aikana asiaa on käsitelty useaan otteeseen kaupungin eri toimielimissä. Kaismo lausuukin vuolaat kiitokset kaupungin kaavoitukselle, virkamiesjohdolle ja poliittisille päättäjille siitä miten hienosti asiat ovat hoituneet ja edenneet edellä mainittujen tahojen kanssa.

Nyt vaan näyttää siltä, että yksittäiset valitukset ja niistä seurannut aikataulun pitkittyminen vuosilla aiheuttaa todella ison riskin valtuustonkin yksimielisesti tukeman hankkeen toteutumiselle.

Kaismo päättää.

Katso Tomi Kaismon haastattelu alta ACOTV:stä.

ACOTV

Yhteistyössä