Uutinen Edustus

Kaudella 2012 ykkösessä pelaava AC Oulu, kolmosessa pelaava FC OPA ja oululaiset junioriseurat OLS ja Tervarit-juniorit ovat sopineet yhteistyöstä, jonka myötä syntyy yhtäjaksoinen kehittymispolku nuorten peleistä aikuisten sarjoihin. Vahvistettu yhteistyö kohdentuu tulevalla kaudella erityisesti A-junioreiden pelaamisen edellytysten parantamiseen. Yhteistyö mahdollistaa pelaajien kehittämisen koko pelaajauran aikana ja liikkumisen kauden aikana muuttuvien tilanteiden mukaan.

Jokaisella seuralla on oma tehtävänsä

Miesten Ykkösessä pelaavan AC Oulun harjoitusryhmässä on tällä hetkellä 14 sopimuspelaajaa, minkä lisäksi pelipaikkaa on hakemassa noin 10 pelaajaa. Harjoitusryhmässä A-junioreita on 12. Toiminnan painopiste on miesten joukkueen toiminnan kehittämisessä.

Miesten Ykkösessä ei voi menestyä pelkillä junioreilla, vaan joukkueen rungon muodostavat kokeneemmat pelaajat. Tämän vuoksi kaikki junioripelaajat eivät saa säännöllisesti peliaikaa Ykkösessä, vaan pelikokemus on hankittava joko Tervarit-OLS A-juniorijoukkueesta tai FC OPA:sta.

Tervarit-juniorit, OLS ja AC Oulu ovat tehneet sopimuksen A-junioreiden yhteistoimintajoukkueesta, johon halutaan tavoitteellisia pelaajia. Yhdistelmäjoukkue pelaa nyt meneillään olevassa SM-karsintasarjassa ja tavoitteena on pelata kesällä SM-sarjassa.

Tervarit-juniorit ja OLS jatkavat edelleen omien pelaajiensa kehittämistä omissa joukkueissaan pikkunappuloista yhdistelmäjoukkueeseen saakka.

FC OPA pelaa kauden 2012 kolmosessa tavoitteenaan nousu. Joukkueella on 12 pelaajasopimusta ja runsas harjoitusryhmä. Ryhmään mahtuu vielä muutama vahvistus.

Yhteistyöllä voimaa

Yhteistyöllä on mahdollista kohdentaa voimavarat oleellisiin asioihin sekä kaventaa juniorijoukkueiden ja miesten edustusjoukkueen välissä olevaa kuilua. Junioriseurat, joiden ydinosaaminen on junioripelaajien kehittämisessä, keskittyvät päätehtäväänsä. Miesten joukkueet puolestaan keskittyvät kehittämään omaa toimintaansa osana oululaista jalkapallokulttuuria.

– Oululainen jalkapallokenttä on ollut liian hajanainen. Meillä on mahdollisuus ja myös velvollisuus tarjota reitti jokaiselle eteenpäin pyrkivälle ja tavoitteelliselle pelaajalle. Miesten maailmaan suoraan edustusjoukkueeseen astuminen ei ole helppoa. Nuoren pelaajan matkaa kohti omaa huippuaan ja reittiään on nyt selkiytetty. FC OPA tulee toimimaan hyvänä väliportaana tällä matkalla. Olen erittäin tyytyväinen ja myös ylpeä seurojen tekemästä ratkaisusta, AC Oulun toimitusjohtaja Petteri Haapala kertoo.

Kaudella 2011 AC Oululla ja FC OPA:lla oli farmisopimus, josta kummallakin osapuolella oli positiivisia kokemuksia. Sopimuksen perusteella liikuteltiin pelaajia sekä ylös että alas pelaajan kehittymistä ajatellen.

– Oulussa on hyvää junioritoimintaa ja AC Oulu on junioriseurojen edustusjoukkue. FC OPA haluaa olla askelma oululaisten nuorten pelaajien kehityspolussa kohti huippua. Oikea sarjataso tälle toiminnalle on Kakkonen ja sinne pääsy on tavoitteemme, FC OPA:n puheenjohtaja Lauri Kauppinen toteaa.

A-junioreiden pelaamismahdollisuuksien takaamiseksi seurat tekevät osansa sarjaohjelmien saamiseksi sellaisiksi, että kenenkään ei tarvitse jäädä pelkän vaihtomiehen osaan.

Ammattitaito tuo osaamista

Yhteisyöseurat tarjoavat oululaisittain ennen kokemattoman ammattitaidon pelaajien kehittämiseksi. OLS:n ja Tervarit-junioreiden junioritoiminta on laadukasta ja laajaa, mistä kertoo mm. kutsujen määrät alue- ja maajoukkueleireille.

C-junioreihin saakka seuroissa valmennuksesta vastaavat lukuisat hyvät ja osaavat valmentajat. B-junioreissa valmennus on pitkään valmennustyötä tehneiden Jyrki Kylmälän ja Rauno Karjalaisen vastuulla. A-junioreiden valmentaja on entinen AC Oulun apuvalmentaja ja viime kauden Kakkosen Santa Clausin päävalmentaja Tapio Haapaniemi. FC OPA:n valmentajana toimii AC Oulun kaikkien aikojen maalitykki Jefersson Pires. AC Oulun valmennusryhmä on Juha Malinen, Rauno Ojanen, Jani Luukkonen ja Ilkka Matila. Lisäksi OLS:n valmennuspäällikkönä toimii Antti Pehkonen ja Tervarit-junioreilla Jari Pyykölä.


Oululaisen juniorin tietä huipulle pyritään kehittämään kaavion mukaisesti