Uutinen Edustus

Oululaisen jalkapalloilun Hall of Famen kolmanneksi jäseneksi valittiin komean ammattilaisuran luonut Aki Lahtinen.

Lahtinen on Oulun Palloseuran kasvatti, joka edusti uransa aikana Suomessa myös Kemin Palloseuraa sekä OTP:ta. Lahtinen tunnettiin nopeana ja voimakkaana laitapuolustajana, jonka vahvuutena olivat myös vaaralliset sivurajaheitot aina A-maajoukkueessa asti. A-maajoukkueessa Lahtinen pelasi kaikkiaan 55 ottelua.

OPS:n paidassa kaksi Suomen mestaruutta (1979 ja 1980) voittanut Lahtinen oli myös ensimmäinen suomalaispelaaja, joka murtautui Englannin pääsarjajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Lahtinen pelasi Notts Countryn joukkueessa yhteensä 45 ottelua vuosien 1981 – 85 välisenä aikana.

Vuoden jalkapallolijaksi nykyisin 50-vuotias Lahtinen valittiin kaksi kertaa (1980 ja 1981).

– Akihan pelasi oikeana pakkina ja olikin todella OIKEA pakki. Aki oli luonteeltaan varsin puolustava pelaaja, joka pelasi varman päälle. Pääpalloissa hän oli erittäin vahva ja ensimmäiset askeleet olivat voimakkaat sekä nopeat. Myös lähikamppailuissa riitti tarvittaessa kovuutta ja liukutaklaukset hän teki tyylillä. Lisäksi sivurajaheitoissa Aki oli maan paras, ja maajoukkuekin hyödynsi hienosti tätä ominaisuutta, kuvailee Lahtista Hall of Famen valintaraatiin kuuluva Kari Ansamaa.

Ja sitten kysymys, joka tällä kertaa ei olekaan kovin helppo, sillä puolustuspelaajatyypit ovat muuttuneet. Kuka tämän päivän pelaajista toistaa Akin tyyliä?

– Täytyy mennä taas Barcelonan suuntaan ja sieltä löytyy Carlos Puyol. Hän pärjää pelissä samoilla ominaisuuksilla kuin Aki, toteaa Ansamaa.

Hall of Fameen valitaan jäseniä jokaisessa AC Oulun kotiottelussa. Seuraava nimi julkistetaan 7. kesäkuuta AC Oulun ja Atlantiksen välisessä ottelussa.