Uutinen Edustus

AC Oulun maalivahtitiimissä on tällä hetkellä kolme maalivahtia. Dennys Rodriguesin, Juho Keskisen ja Denys Pervovin maalivahtivalmennuksesta vastaa Mikko Väänänen.

Ykkösmaalivahdin roolia vajaan kuukauden kuluttua alkavalle kaudelle on soviteltu Dennys Rodriguesin harteille. 29-vuotias brasilialaismaalivahti saapui Ouluun maaliskuussa ja sai sopimuksen testijakson kautta. 192-senttinen torjuja on pelannut uransa aikana Brasilian pääsarjatasolla saakka.

– Dennys on jo kokeneempi maalivahti ja se näkyy selkeästi otteissa. Hän on varsin aktiivinen ja haluaa osallistua peliin. Myös pelisilmä on hyvä, mikä näkyy siinä, että turhaa hötkyilyä ei ole, vaan hän osaa sijoittua oikein. Avaukset ovat hyviä sekä maasta että käsistä. Kokovolley on puolestaan aika tyypillinen eteläamerikkalaiselle maalivahdille eli sivusta lähtee tarkkoja laakoja, AC Oulun maalivahtivalmentaja Mikko Väänänen arvioi.

– Sitten jos miettii torjuntoja, niin Dennys on tosiaan hyviä sijoittumaan ja se auttaa paljon. Hän pystyy tekemään hyviä torjuntoja ja myös lähitilanteissa hän kykenee reaktiotorjuntoihin. Voisi sanoa, että Dennys on erittäin tasainen maalivahti ja kokonaisuus on hyvä. Sellaista erityisen heikkoa kohtaa ei ole, jatkaa Väänänen.

Rodriques.jpg

Rodriguesin haastajana alkavalla kaudella on 24-vuotias oululaismaalivahti Juho Keskinen. Tähän mennessä pääasiassa Tervareiden maalilla torjunut Keskinen kuului AC Oulun rinkiin jo kaudella 2006, mutta hakee nyt tosissaan peliaikaa Ykkösestä. Loppusuoralla oleva poliisikoulu on hieman häirinnyt Keskisen kevätkautta, mutta sarjakauden aikana hän tullee haastamaan Rodriguesin.

– Juholla on futsalmaalivahdiksi tyypillisesti parhaat ominaisuudet ilman muuta lähitorjunnoissa. Kun läheltä tulee yrityksiä, niin tarvittaessa Juho syöksyy rohkeasti jalkoihin peittämään. Hän ei ujostele, eikä pelkää, vaan pyrkii aktiiviseen peliin. Osallistuu peliin ja puhuu paljon, Väänänen kuvailee.

Keskinen.jpg
Juho Keskinen.

Kolmantena maalivahtina AC Oulun ryhmässä on tällä hetkellä 24-vuotias Denys Pervov, joka nousi Tervareiden kautta viime kaudeksi AC Oulun liigajoukkueen mukaan. Pervov pelasi viime kaudella yhden ottelun Suomen Cupissa, mutta liigapeleissä vastuun kantoi jokaisessa ottelussa Jani Viander.

– Myös Denysilla torjunnat ovat paras osa-alue. Petrattavaa olisi etenkin jalalla pelaamisessa. Itseluottamus on hänellä se tärkein juttu eli se pitäisi löytää, niin sitten kokonaistasokin nousisi. Kokonaisuutena Dennys on suhteellisen tasainen maalivahti, kertoo Väänänen.

Pervov Denys.jpg
Denys Pervov.

Väänänen on toiminut AC Oulun maalivahtivalmentajana lähes koko seuran olemassaolon ajan, joten miehen silmien alla on piipahtanut useita eri liimanäppejä. Paremmuusjärjestykseen maalivahteja on turha laittaa, mutta muutamia mielenkiintoisia valmentamiaan nimiä Väänänen nostaa esiin.

Luukkosen Jani (nykyään MyPa) oli Oulussa hyvä ja Tervareiden ajoista mieleen jäi Otto Fredriksson (nykyään norjalainen Lillestrøm), vaikka hän oli vielä nuori silloin. Ja tietenkin viime kaudella AC Oulussa torjunut Jani Viander (nykyään HJK) oli oikein hyvä ja tasainen maalivahti. Viander on siinä mielessä vahva, että hän osaa käyttää nimenomaan omia vahvuuksiaan ja pelaa niillä. Vaikea on verrata maalivahteja keskenään, koska kaikki ovat erityyppisiä, pohtii Väänänen.

Tämän hetkinen maalivahtien tilanne Oulussa sen sijaan saa Väänäsen mietteliääksi.

– Maalivahtitilanne on Oulussa huono, koska juniorivalmennuksessa ei aikaisemmin ole kiinnitetty juurikaan huomiota maalivahtivalmennukseen. Nyt sitten kun asiaan on herätty, niin pulaa on maalivahtivalmentajista. Oulussa on muutamia -89, -90 ja -92-syntyneitä molareita, joista joku voi kovalla työllä lyödäkin itsensä läpi. Seuraavat lupaukset heidän jälkeensä ovat -93 ja -94-syntyneissä. Heidän vain pitäisi saada nyt säännöllistä maalivahtivalmennusta.

Suomen tämän hetken parhaaksi maalivahdiksi Väänänen arvostaa edelleen oululaislähtöisen Antti Niemen (Fulham) sekä maajoukkueen ykkösvahti Jussi Jääskeläisen (Bolton). Veikkausliigan torjujista Väänänen mainitsee 2000-luvulla peräti neljä kertaa liigan parhaaksi maalivahdiksi valitun Tampere Unitedin Mikko Kavénin.

(Toimitus)
Kuvat: Tapani Pikkarainen