Uutinen Edustus

Laivastonsiniset ovat aiemmin reissanneet Ahvenanmaalle kevään tai syksyn tuivertaessa, mutta nyt oli vierailu lämpimässä suvessa. AC Oulun kannattajat olivat saapuneet paikalle runsaslukuisena kannustamaan omiaan ja voitto myös katsomossa oli taattu.

AC Oulun kokoonpanosta puuttuivat kuumeen vuoksi Jere Kallinen, pienistä vaivoista kärsivä Niklas Jokelainen sekä jalkaleikkauksesta edelleen toipuva Cristhian Valencia.

AC Oulu tuli otteluun erittäin vahvasti. Kotijoukkue ei päässyt ensimmäisen vartin aikana käytännössä lainkaan omalle hyökkäysalueelle. Pallo liikkui vihreävalkopaitaisen vierasjoukkueen toimesta mallikkaasti Wiklöf Holding Arenan kastellulla tekonurmella.

Ensimmäinen maalipaikka tuli kulmapotkusta 7. minuutilla. Magnus Breitenmoserin millintarkka keskitys tippui suoraan Ashley Coffeyn päähän, mutta brittihyökkääjän pusku suuntautui tällä kertaa lähietäisyydeltä yli maalin. Tilanteen jälkeen oululaiset jatkoivat painostusta, mutta IFK sai puolustettua hyökkäykset hyvin.

Kotijoukkue siirtyi ottelussa 1-0-johtoon käytännössä ensimmäisestä tilanteestaan. Brassihyökkääjä De taisteli pallon itselleen sivurajalla, sai sen lopulta keskitettyä etutolpalle juosseelle Mikko Sumusalolle, jonka ohjaus lähietäisyydeltä ei jättänyt Calum Wardille mitään saumaa. Pelikello oli ehtinyt vanhentua 23 minuuttia.

Maalin jälkeen AC Oulu jatkoi pallollista hallintaa, mutta IFK:n puolustuspelaaminen oli hyvällä tasolla. Seuraava tilanne syntyi 37. minuutilla, kun Coffey pääsi tykittämään vasurillaan vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta Elmo Henriksson venyi hyvään torjuntaan. Jatkopallo päätyi vielä maalin eteen Rasmus Karjalaiselle, mutta pusku vaikeasta asennosta lähti väärään suuntaan. Vain kaksi minuuttia edellisestä, sai AC Oulu rangaistuslaukauksen – Henriksson tuli hieman huolimattomasti ja holtittomasti Noah Pallaksen keskitykseen nyrkkeillen ohi pallosta ja taklaten samalla Coffeyn nurmen pintaan. Kapteeni Karjalainen viimeisteli pilkusta varmasti tilanteeksi 1-1.

Avausjakson viimeiset minuutit olivat vauhdikkaita. AC Oulu painoi hyökkäyksiä jatkuvalla syötöllä kohti kotijoukkueen maalia, viimeistelyssä kuitenkaan onnistumatta. Lisäajalla erotuomari Petri Viljanen näytti De:lle punaista korttia kahden keltaisen kortin vauhdittamana. Ensimmäinen kortti tuli AC Oulun rangaistuslaulauksen jälkimainingeista suun soitosta ja toinen Pallakseen kohdistuvasta taklauksesta. Puoliajalle lähdettiin siis 1-1-tilanteesta.

Toisella jaksolla kentällä oli IFK:n miesvajauksen takia reilusti tilaa. AC Oulu sai pitää palloa mielin määrin, kotijoukkueen keskittyessä vastahyökkäyksiin. Ensimmäinen tontti tuli 53. minuutilla, mutta Karjalaisen pusku viidestä metristä suuntautui yli maalin. Vain minuutti tästä ja AC Oulu sai haluamansa – Henriksson nyrkkeili Otso Liimatan keskityksen suoraan kuudentoista-alueen rajalle. Luquinhasin haltuunotto ja volley takakulmaan oli näyttävä suoritus ja peli lukemiin 1-2.

Reilun tunnin jälkeen oli seuraavan tilanteen vuoro. Paljon pallossa läpi ottelun ollut Pallas nosti vastahyökkäyksen päätteeksi keskityksen takatolpalle, mutta IFK-toppari Aly Ndom pelasti tilanteen kulmaksi viime hetkillä. 65. minuutilla Henriksson pääsi jälleen esittelemään torjuntataitoja – Karjalaisen vapaapotku oli leijata juuri ylärimman alle, mutta vierasjoukkue joutui tyytymään kulmapotkuun.

Valkopaitainen kotijoukkue sai 69. minuutilla huippupaikan tasoitukseen. Keskikentällä uurastanut Breitenmoser menetti tällä kertaa pallon todella vaarallisessa paikassa Jean-Christophe Coubronnelle. Ranskalainen pääsi ensin laukomaan, mutta Ward onnistui vaivoi torjumaan tilanteen – irtopallo päätyi suoraan Robin Sidille, mutta Ward venyi tämänkin yrityksen eteen pelastaen joukkueensa takaiskulta.

Ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana kenttä venyi entisestään. AC Oulu pääsi rakentelemaan useita huippupaikkoja, mutta turvallista kahden maalia johtoa se ei onnistunut itselleen hankkimaan. Yrittämään pääsivät muun muassa Coffey, Daoussi ja vaihdosta kentälle tulleet Onni Suutari sekä Daniel Heikkinen.

IFK Mariehamn sai vielä ottelun viimeisestä tilanteesta oululaiskatsojien verenpaineet nousemaan. Vapaapotkun jälkitilanteesta pallo jäi uhkaavasti pyörimään AC Oulun kuudentoista-alueelle, mutta lopulta kotijoukkueen laukaus painui metrin verran ohi maalin. Petri Viljasen pillinvihellys vapautti runsaslukuisen ja äärettömän hienosti läpi ottelun kannustaneen AC Oulun kannattajat juhlintaan.

Voiton ansiosta AC Oulun pistesaldo on 15 ottelun jälkeen 27. Se on neljä pistettä yhden ottelun enemmän pelannutta sarjakärki Kuopion Palloseuraa jäljessä. Väliin mahtuvat myös HJK ja SJK.

Seuraava kotiottelu pelataan lauantaina 22. heinäkuuta klo 17.00 Raatin stadionilla. Ottelu on Futis Kuuluu Kaikille-kampanjaottelu, johon AC Oulun valikoidut yhteistyökumppanit tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn 3500 katsojalle. Tervetuloa! Liput otteluun tulee lunastaa AC Oulun seurakaupasta.