Uutinen Edustus

AC Oulu Oy ja kaikki sen työntekijät ovat allekirjoittaneet sopimuksen poikkeusajalle. Sopimuksen myötä yhtiö onnistuu välttämään lomautukset ja palkanmaksun keskeyttämisen.

Koronaviruspandemian vuoksi AC Oulun edustusjoukkueen toiminta keskeytettiin käytännössä perjantaina 13. maaliskuuta. Oli taikauskoinen tai ei, niin tuota kyseistä perjantaita voidaan pitää epäonnen päivänä.

Koronan vaikutukset alkoivat edetä suomalaisessa yhteiskunnassa nopeasti. AC Oulussa ensimmäiset päätökset tehtiin tiistaina 17. maaliskuuta, kun yhtiön hallitus piti kokouksensa. Kokouksen jälkeen työntekijöille annettiin ensimmäinen tilannekatsaus. Hallitus päätti, että jokaiselle työntekijälle maksetaan maaliskuun palkka 100%:sesti. Hallitus myös lupasi että seura tekee kaikkensa, jotta lomautuksilta tai palkanmaksun keskeyttämiseltä voitaisiin välttyä.

Poikkeustilanteen vuoksi AC Oulu Oy:n tulot ovat kuitenkin pienentyneet merkittävästi, sillä yhteistyökumppanimyyntiä on päätetty jatkaa vasta siinä vaiheessa, kun tulevan sarjakauden kuviot ovat selvillä. Luonnollisesti myös tuotot ottelutapahtumista ovat jäissä, kun pelejä ei pelata. Ennen poikkeustilaa AC Oulu ehti saada kasaan noin 2/3 budjetoidusta kumppanimyynnistä. Myös kausikorttimyynti ja muut tulot olivat suunnitellussa vauhdissa. Tilanteen palauduttua normaaliksi on töitä siis vielä runsaasti edessä.

Hallitus ja seurajohto päättivät kääriä hihat ja etsiä poikkeustilanteen ajalle vaihtoehtoisia tulonhankkimiskeinoja, joiden turvin yhtiön maksuvalmiutta voidaan ylläpitää ja täten välttää lomautukset ja palkanmaksun keskeyttäminen. AC Oulu on jatkanut aktiivisesti ja varsin onnistuneesti kausikortti- ja fanituotemyyntiä, mutta suurimmat ponnistelut on tehty työntekijöiden työllistymisen eteen. Osa työntekijöistä on työllistynyt suoraan muille työnantajille, osa uusista työtehtävistä on tehty AC Oulun kautta. AC Oulun pelaajia ja työntekijöitä on nähty esimerkiksi rakennusapumiehinä, siivoustöissä, kiinteistöhuollon tehtävissä, sosiaalialalla, kauppakassi-palvelussa, myyntitöissä, elintarvikealalla, maataloustöissä, siirtoajoissa sekä kuriireina laboratorianäytteille.

Solmitun sopimuksen myötä AC Oulu Oy takaa jokaiselle työntekijälle palkanmaksun vähintään 65%:sesti. Työntekijöiden palkkoja siis leikataan palkkatason mukaan enintään 35%, 30%, 25% tai ei lainkaan. Mikäli työllistyminen muihin tehtäviin onnistuu, ei palkkoja tarvitse välttämättä leikata lainkaan – se on myös luonnollisesti tärkein yhteinen tavoite. Sopimuksen myötä kaikille voidaan kuitenkin turvata riittävä toimeentulo, jokaisen yksilöllinen tilanne huomioiden.

– Kaikki pelaajat ja muut työntekijät ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä tilanteen suhteen. Keskustelut ja neuvottelut käytiin erittäin hyvässä hengessä. Tämä todettiin parhaaksi tavaksi auttaa seuraa tässä vaikeassa tilanteessa ja samalla välttää radikaalimmat toimet. Hienoa on ollut seurata, miten täällä on reagoitu, eikä jääty voivottelemaan. Kaikilla on tietysti kova halu kentälle, mutta se aika koittaa vielä – siihen asti maltamme mielemme, joukkueen edustajana neuvotteluissa toiminut Lassi Nurmos kertoo.

AC Oulun hallitus on erittäin tyytyväinen sopimukseen.

– Helpoin tie olisi ollut lopettaa palkanmaksu ja jättää jokainen oman onnensa nojaan. Alusta saakka meille oli kuitenkin selvää, että se on se ihan viimeisin tapa toimia. Haastavaksi tämän tekee se tosiasia, että urheilu on vaikea bisnes ilman koronaakin – suomeksi sanottuna meillä ei siis suuria taloudellisia puskureita ole, AC Oulu Oy:n puheenjohtaja Ville Puukka toteaa.

– Sopimuksen avulla pelisäännöt ovat nyt selvät. Uskon ja toivon, että töitä riittää ja löytyy siinä määrin, että jokainen lopulta pääsee lähelle 100%:n tulotasoa ja osa jopa voiton puolelle. Kaikkien työntekijöiden asenne on ollut ihailtavaa. AC Oulu on ollut viime aikoina esillä positiivisesti ja toivottavasti meidän seuran tekemistä arvostetaan jatkossa yhä enemmän. Kaveria ei jätetä. Valtava kiitos vielä kaikille yhteistyökumppaneille, kausikorttilaisille ja muille kannattajille, Puukka päättää.