FC Viikinkien erinomaisen vahvan syysvireen koki sunnuntai-iltana myös AC Oulu, jonka kuuden ottelun tappioton putki katkesi Vuosaaressa. Viikingit juhli 5-2-voittoa tehomiestensä Ville Salmikiven ja Joni Korhosen johdolla.

Kaikki sarjan kärkijoukkueet ovat jääneet viime kierroksilla peräkkäin ilman voittoa Viikinkejä vastaan. Saman kohtalon koki myös AC Oulu, joka ei päässyt Vuosaaren Heteniityn koleassa syysillassa omalle tasolleen ja kärsi nousuhaaveita ajatelleen tylyn tappion.

AC Oulu kaatui ottelussa ennen kaikkea heikkoon puolustuspeliinsä. Heti pelin alusta lähtien punapaitaisten isäntien hyökkäykset aiheuttivat vaarallisia tilanteita oululaisten maalille ja ensimmäisen vartin aikana Viikingit sai muun muassa neljä kulmapotkua.

Ottelun ensimmäisen loistopaikan sai kuitenkin AC Oulu, kun Daniel Owusu taisteli 21. minuutilla itsensä vasemmalta hyvään laukaisupaikkaan, mutta kuti viuhui niukasti ohi etualakulman. 25. minuutilla puolestaan kotijoukkueen huippuiskussa ollut laituri Joni Korhonen väläytti ensimmäisen kerran todellista vaarallisuuttaan laukomalla oikealta tulisen pyssyn AC Oulun maalikehikoihin.

Avausmaali syntyi 38. minuutilla, jolloin Korhonen puraisi entistä seuraansa ensimmäisen kerran. Kaudella 2009 AC Oulussa pelannut Korhonen on pelannut kaikkinensa vahvan kauden ja onnistui vielä oululaisittain katkeran hyvin sunnuntaina. 39. minuutilla Korhonen ja Viikinkien sekä koko Ykkösen maalikuningas Ville Salmikivi pääsivät kahdestaan nokikkain maalivahti Jeremy Vuolon kanssa ja Korhonen viimeisteli Salmikiven passista 1-0:aan.

– Vaikea sanoa, mistä se johtui, mutta ottelun alusta lähtien emme olleet sillä tasolla, millä Viikinkejä vastaan pitäisi pelata. Heillä on neljä-viisi vikkelää kaveria yläkerrassa ja sieltä nousee yksi kohde. Hävisimme liikaa palloja, emmekä pystyneet hallitsemaan palloa, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen myönsi ottelun jälkeen.

AC Oulu kuitenkin kuittasi isäntien nopean avausmaalin komealla tavalla. Mika Nurmela pisti 43. minuutilla pystypallon Viikinkien puolustajien väliin, josta nopeajalkainen Randy Edwini-Bonsu nappasi näyttävästi pallon kantapäällä mukaansa ja nosti läpiajosta pallon yli vastaan tulleen Viikinki-maalivahti Aapo Kiljusen.

Toinen puoliaika käynnistyi AC Oulun kannalta lupaavasti. 52. minuutilla Nurmela pisti jälleen vauhtiin Edwini-Bonsun, joka taisteli itsensä paikkaan ja laukoi pallon hienosti alanurkkaan. Näin AC Oulu siirtyi 2-1-johtoon ja tässä vaiheessa kaikki näytti hyvältä.

Ottelu muuttui kuitenkin lopulta oululaisittain yhtä tummaksi kuin Vuosaaren syksyinen ilta. Kun ottelun viimeinen kolmannes pyörähti käyntiin, niittasi Viikingit peräti kolme maalia vain kahdeksan minuutin sisällä. Ensin Ville Salmikivi laukoi alanurkkaan 2-2-tasoituksen, sitten Korhonen tykitti upealla elämänsä ylänurkkalaukauksella noin 25 metristä 3-2:een ja vielä 71. minuutilla Salmikivi laukoi uudelleen alanurkkaan tilanteeksi 4-2. Se oli todellinen tyrmäys, josta AC Oulu ei enää ylös noussut.

– Toisella jaksolla alku oli ihan hyvä, kunnes he tekivät 2-2-maalin. Sen jälkeen tuntui, että peli mureni ihan liikaa taas. Tasoituksen jälkeen alkoi tulla joka puolelle vähän liian kiire ja peli katosi.

– Puolustustilanteissa olimme vähän jäljessä ympäri kenttää. Pieni käsijarru oli jostain syystä koko ajan päällä ja sen takia vastustaja sai tilaa ja hyödynsi sen. Tässä ottelussa ei ollut ollenkaan sellaista meidän normaalia pelaamistamme, että olisimme pystyneet kontrolloimaan ja vaihtamaan puolta ja niin edelleen, Malinen murehti.

Tällä kaudella jo 10 maalia tehnyt Joni Korhonen kuritti entistä seuraansa. Arkistokuva: Tapani Pikkarainen

AC Oulu hallitsi viimeistä 20 minuuttista ja loi muutaman läheltä piti -maalitilanteen, mutta todellista takaa-ajoa ei saatu aikaan. Loppuhetkillä Viikingit kaunisteli vielä loppunumerot 5-2:een, kun Salmikivi sai rangaistuspotkumaalillaan hattutempun täyteen. Vasta 19-vuotias Salmikivi on paukuttanut tällä kaudella nyt jo peräti 17 maalia ja on matkalla suvereeniin maalikuninkuuteen.

Tappio tuli AC Oululle pahaan paikkaan, sillä ero sarjajohtaja FC Lahteen venähti viiteen pisteeseen, kun jäljellä on enää neljä kierrosta. Seuraavaksi AC Oulu keskittää kuitenkin kaiken tarmonsa keskiviikkona pelattavaan Oulun paikallisderbyyn OPS:aa vastaan. Siinä ottelussa panoksia ja jännitteitä riittää.

– Nyt taistelemme ensisijaisesti Oulun herruudesta. OPS joutuu kärsimään meidän tämän pelin heikkoudesta, koska nyt he saavat vastaansa varmasti ärsytetyn joukkueen. Meidän on pakko näyttää ennen kaikkea itsellemme, että pystymme parempaan. Nyt tässä tietyllä tavalla nälkä vain kasvoi siihen peliin, Malinen summasi.

AC Oulun ja OPS:n välinen ottelu alkaa Raatin stadionilla keskiviikkona klo 18.30. HANKI NYT OMA LIPPUSI TULIKUUMAAN DERBYYN!

FC Viikingit – AC Oulu 5 – 2 (1 – 1)

31min. FC Viikingit Joni Korhonen varoitus
39min. 1 – 0 Joni Korhonen (Ville Salmikivi)
43min. 1 – 1 Randy Edwini-Bonsu (Mika Nurmela)
52min. 1 – 2 Randy Edwini-Bonsu (Mika Nurmela)
57min. FC Viikingit Kåre Björkstrand varoitus
59min. AC Oulu Dritan Stafsula varoitus
63min. 2 – 2 Ville Salmikivi
69min. 3 – 2 Joni Korhonen
71min. 4 – 2 Ville Salmikivi
81min. AC Oulu Joonas Pennanen varoitus
89min. AC Oulu Jeremy Vuolo varoitus
90min. 5 – 2 Ville Salmikivi rp.