Raportti Edustus

AC Oulu pelasi viidennen peräkkäisen voitottoman ottelunsa, kun VIFK venyi kotikentällään Vaasassa 1-1-tasapeliin sunnuntai-iltana. AC Oulun ainoan maalin ottelussa teki Donewell Yobe ensimmäisellä puoliajalla. Oululaisvalmentaja Juha Malista jäi tympimään ottelun tuomariratkaisut.

Vaasan Hietalahden kentällä oli sunnuntaina vastakkain kaksi joukkuetta, jotka ovat pelanneet tällä kaudella huomattavan suuren määrän tasapelejä. 1-1-lukemiin päättyneen ottelun myötä VIFK on pelannut tällä kaudella jo yhdeksän tasapeliin päättynyttä ottelua ja AC Oulu yhden vähemmän.

AC Oulu lähti hakemaan määrätietoisesti vierasvoittoa Vaasasta, mutta lopulta päävalmentaja Juha Malinen tyytyi tasapeliinkiin positiivisen esityksen ansiosta.

– Pienistä virroista kasvaa iso joki, eikä tämä tasapeli maata kaada. Pistekin voi olla vielä erittäin tärkeä, ja olemme edelleen vahvasti mukana kärkikahinoissa. Ilmeemme oli hyvä, paljon parempi kuin parissa edellisessä ottelussa. Nyt sellainen pieni kylläisyys oli pois ja jokaisella pelaajalla oli aito taistelutahto päällä, Malinen totesi.

AC Oulu sai otteluun erinomaisen alun, sillä peli oli vanhentunut vain 12 minuuttia, kun vasen laitapakki Niko Kukka tarjoili paikan, josta Donewell Yobe vei oululaiset 0-1-johtoon. Maali oli Donewellille kauden viides täysosuma, ja hyökkääjä on nyt AC Oulun sisäisen maalipörssin kärjessä yhdessä Tommi Siekkisen ja Mamadou Konaten kanssa.

AC Oulu ei saanut kuitenkaan kauaa johtoasemastaan iloita, sillä viitisen minuuttia myöhemmin VIFK sai rangaistuspotkun, kun pallo osui rangaistuspotkualueella epäonnekkaasti uuden puolustajan Joseph Nguijolin käteen. Vaasalaisten kokenut johtohahmo Christian Sund ei erehtynyt, vaan nosti rankkarimaalillaan kotijoukkueen tasoihin.

Malisella oli vielä ottelun jälkeenkin paljon purtavaa erotuomari Mika Koskisen ratkaisun kanssa.

– Sanon nyt ensimmäistä kertaa koko kauden aikana, että me kärsimme tuomareiden ratkaisuista. Rankkaritilannetta edelsi keskitys päädystä, jonka jälkeen pallo osui selän puolelta juoksevan Nguijolin käteen. Se oli selkeä tuomarivirhe, sillä näistä tulkinnoista on jauhettu niin monet kerran tuomareiden kanssa. Pitäisikö pelitilanteessa pelaajan juosta kädet selän takana, Malinen puhisi.

– Kärsimme tuosta tuomiosta selkeästi, sillä maalimme jälkeen meillä oli hyvä ja jämäkkä ote päällä.

Toinen kyseenalainen tilanne nähtiin ottelun toisella puoliajalla, kun Konate pommitti pallon noin 20 metristä ylärimaan.

– Pallo pomppasi ylärimasta selkeästi maaliin päin ja monien mielestä pallo myös kävi maalissa. Linjatuomari oli kuitenkin aivan väärin sijoittunut, eikä sitten uskaltanut näyttää maalia. Nämä tuomiot jäivät kyllä tympäisemään, mutta mennyttä mikä mennyttä, sanoi Malinen.

Ottelun toisella jaksolla molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa lisäosumiin. AC Oulusta lähimmäksi maalia pääsivät edellä mainitussa tilanteessa Konate sekä samassa paikassa ylärimasta kimmonneeseen jatkopalloon päässyt Siekkinen. VIFK puolestaan pääsi pariin otteeseen vaarallisiin paikkoihin, ja yhden tilanteen AC Oulun toppari Boussad Houche pelasti lähes maaliviivalta.

– Maalivahtimme Dennys Rodrigues oli jälleen mies paikallaan ja hän on kyllä palkkansa ansainnut. Hän suorittaa erinomaisesti ottelusta toiseen ja voittamisen halu on valtava. Dennysin tuoma loistava fiilis tarttuu myös muihin pelaajiin, suitsutti Malinen.

Kokonaisuutena joukkueen positiivisesta ilmeestä huolimatta esityksestä löytyi myös parannettavaa.

– Emme saaneet tarpeeksi laukauksia ja keskityksiä siihen nähden, että pallollinen hallinta oli meillä. Keskikenttäpeli oli astetta parempaa ja keskikentän kolmikko voitti hyvin pallojakin, mutta edelleen kaipaan lisää ratkaisusyöttöjä sekä laukauksia.

– Hyökkäyksessä puolestaan pelasimme kahdella keskushyökkääjällä, koska Konate ja Donewell Yobe ovat molemmat hyvässä vireessä, Malinen selvitti.

Oululaispuolustuksessa nähtiin sunnuntaina myös uusi pelaaja, kun koeajalla oleva ranskalainen Joseph Nguijol pelasi täydet minuutit Houchen parina.

– Missään nimessä hänelle ei voi antaa huonoa arvosanaa. Hän ei ole mikään johtava toppari, mutta on ulottuva pelaaja ja tekee työnsä hyvällä moraalilla. Hän pelasi tässä ottelussa huippupelaaja Tomas Nygårdia vastaan ja selviytyi hyvin. Mietimme nyt eri vaihtoehtoja jatkoa ajatellen, Malinen kertoi.

Tasapelin myötä AC Oulu nousi 29 pisteeseen. Sunnuntai-illan kärkikamppailussa 2-0-kotivoiton KPV:stä ottanut kovavireinen JJK nousi kuitenkin yhden ottelun vähemmän pelanneena jo tasapisteisiin oululaisten kanssa.

AC Oululla on alkavalla viikolla ohjelmassa kaksi ottelua, kun keskiviikkona vastassa on GrIFK Kauniaisissa ja sunnuntaina PK-35 saapuu vierailulle Ouluun. Näiden otteluiden jälkeen edessä on kahden viikon mittainen pelitauko.

– Nyt meillä olisi ollut maanantaina vapaapäivä, mutta pelaajat päättivät, että haluavat harjoitella. Sekin osoittaa tämän ryhmän taisteluhenkeä. Jos joku ajattelee, että AC Oulu on voitottomien pelien johdosta ongelmissa, niin se ei pidä paikkaansa.

– Esitys oli varsin lupauksia antava ja jos osaan lainkaan tulkita joukkuetta, niin seuraavassa ottelussa keskiviikkona saamme vielä yhden vaihteen lisää peliimme, Malinen päätti luottavaisena ja täynnä intoa.

VIFK – AC Oulu 1 – 1 (1 – 1)

12min. 0 – 1 Donewell Yobe (Niko Kukka)
17min. 1 – 1 Christian Sund rp.
23min. AC Oulu Iyam Friday varoitus
25min. VIFK Rikaard Lindroos varoitus
31min. VIFK Tomas Nygård varoitus
62min. VIFK Christian Sund varoitus
65min. VIFK Johnny Glasberg varoitus

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues

Niko Kukka

Joseph Nguijol

Boussad Houche

Niko Heiskanen (78min. Jussi Äijälä)

Axel Orrström

Dominic Yobe

Iyam Friday

Jarno Tenkula (71min. Tommi Siekkinen)

Mamadou Konate

Donewell Yobe (81min. Fitim Syla)