Raportti Edustus

AC Oulu tarttui tarmokkaasti kiinni oljenkorteensa lauantaina hakemalla maukkaan 1-3-vierasvoiton sarjajohtaja Viikingeistä. Voiton myötä unelma liigakarsintapaikasta elää edelleen. Ottelun sankari oli kaksi hienoa maalia viimeistellyt hyökkääjä Donewell Yobe.

Viime lauantaina murheellisen kotitappion jälkeen moni heitti tämän kauden suhteen toiveensa liiganoususta roskakoriin. AC Oulun pelaajisto osoitti kuitenkin lauantaina Helsingin Vuosaaressa, ettei se ole päästänyt irti unelmastaan.

Sarjajohtaja Viikingit kärsi kauden ensimmäisen kotitappionsa, kun erinomaisesti otteluun valmistautunut AC Oulu tuli ja iski pallon kolme kertaa isäntien verkkoon. AC Oulun maaleista loistavan ottelun pelannut Donewell Yobe teki kaksi ja avausmaalista vastannut puolustaja Niko Kukka yhden.

Voiton ansiosta AC Oulu nousi 40 pisteeseen ja sarjataulukossa ero toisena olevaan JJK:hon kaventui kahteen pisteeseen ja myös 46 pisteessä olevaa Viikinkien etumatkaa oululaiset saivat kurottua kiinni kolmella pisteellä. On kuitenkin huomioitava, että JJK on pelannut nyt yhden ottelun vähemmän.

AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen oli ottelun jälkeen ylpeä omiensa esityksestä.

– Meiltä kaiken kaikkiaan hieno peli. Heti alusta lähtien näki, että tämä peli kiinnostaa. Sen näki pelaajien silmistä ja kaikista eleistä. Kentällä pistettiin takapuolta nurmeen, liuttiin paljon ja taisteltiin jokaisesta pallosta. Pelasimme puhdasta ja ehjää joukkuepeliä, Malinen suitsutti.

Avausmaalin AC Oulu teki vajaan puolen tunnin kohdalla, kun puolustaja Niko Kukka laukoi vapaapotkusta kauden ensimmäisen maalinsa. Kukan komea, noin 22 metristä tullut laukaus painui etuylänurkkaan ohi Viikinkien maalivahti Luis Fernandon.

– Harjoittelimme viikolla paljon vapaapotkuja, ja nyt tuli tilanne, jonka Niko myös käytti hyväkseen. Se oli tyylipuhdas laukaus, oikein hieno maali, Malinen kertoi.

Vajaata kymmentä minuuttia myöhemmin AC Oulu pääsi tuulettamaan jo toista maalia, kun pallo toimitettiin laidalta maalin edustalle, josta oikeaan aikaan oikeassa paikassa ollut Donewell Yobe pisti pallon varmaakin varmemmin etukulmasta sisään.

Ensimmäinen puoliaika oli kokonaisuudessaan oululaisten hallintaa.

– Pääsimme alusta lähtien peliin sisään Viikinkejä paremmin. Reagoimme palloihin vastustajaa nopeammin ja voitimme palloja enemmän. Niin ikään keskikenttäpeli oli parempaa, näki Malinen.

AC Oulun keskikenttäpeliä pyörittivät onnistuneesti Veli-Pekka Nurmi ja Dominic Yobe sekä heidän yläpuolellaan pelannut Axel Orrström.

Ottelun toisella puoliajalla pelin juoni pysyi samana kuin ensimmäisellä jaksolla. Viikingit yritti pelata paljon pitkää palloa hyökkääjä Joonas Sareliukselle, mutta oululaiset saivat kotijoukkueen hyökkäysyritykset hyvin heti ylhäältä kiinni. Näin Sarelius sekä toinen pelätty hyökkääjä, Pekka Sihvola, pysyivät erinomaisesti kurissa.

– Viikingit heitti sitä pitkää palloa, lyhytsyöttöpeliä heiltä ei nähty käytännössä lainkaan. Meidän topparimme Aleksandr Gorbatshov kävi kovaa taistelua Sareliuksen kanssa ja pärjäsi hyvin. Lisäksi kakkospallot käänsimme onnistuneesti itsellemme, Malinen totesi.

Noin 70 minuutin kohdalla AC Oulu sai pallon kolmannen kerran maaliin, kun Jarno Tenkula keskitti loistavasti puolustuslinjan taakse, jonne ehtinyt Donewell Yobe laukoi pallon verkkoon. Maali kuitenkin hylättiin paitsiona.

– Donewell teki oikeasti puhtaan hattutempun, koska se maali ei missään nimessä ollut paitsio. Tuomarit myönsivät virheensä ottelun jälkeen, mainitsi Malinen.

Ottelun 80. minuutilla Donewell maalasi jälleen, ja tällä kertaa maaliin ei ollut kenelläkään nokan koputtamista. Maalia edelsi monta onnistunutta syöttöä, joista viimeisen antoi oikeana laitapuolustajana pelannut Niko Heiskanen. Donewell pisti pallon maalin edestä jälleen ensimmäisellä kosketuksella Fernandon selän taakse.

– Meillä oli ottelussa paljon hyviä maalintekotilanteita ja teimme oikeasti neljä maaliakin, joten hyökkäyspeliin täytyy nyt olla tyytyväinen. Pelasimme aktiivista peliä ja teimme kauniita maaleja, Malinen iloitsi.

Viikingit pääsi 84. minuutilla tekemään pienen lohdutuskavennuksen 1-3:een, kun Viatcheslav Malakeev laukoi pallon takakulmaan. Oululaisten voitto ei kuitenkaan ollut uhattuna missään vaiheessa. 

AC Oululla on seuraavaksi ohjelmassa kahden ottelun peliviikko, kun torstaina on edessä vierasottelu PS Kemiä vastaan ja sunnuntaina helsinkiläinen Atlantis saapuu vieraaksi Castrenille.

Taistelu siis jatkuu edelleen ja mahdollisuus on olemassa.

– Unelma on yhä elossa. Nyt meidän täytyy kuitenkin saada siihen muutos, että onnistumme voittamaan enemmän kuin yhden ottelun peräkkäin. Muussa tapauksessa ei mahdollisuuksia nousuun ole, Malinen tiivisti.

AC Oulu viettää sunnuntaina ansaittua vapaapäivää ja paluu harjoituksiin on edessä jälleen maanantaina. Sunnuntaina tosin riittää jännättävää, kun kahden pisteen päässä oleva JJK pelaa oman ottelunsa. JJK kohtaa vierasottelussa viime viikolla AC Oulua nöyryyttäneen TPV:n.

Viikingit – AC Oulu 1 – 3 ( 0 – 2)

28min. 0 – 1 Niko Kukka
37min. 0 – 2 Donewell Yobe
42min. AC Oulu Aleksandr Gorbatshov varoitus
80min. 0 – 3 Donewell Yobe
84min. 1 – 3 Viatcheslav Malakeev

Yleisöä: 1 310

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
Aleksandr Gorbatshov (90min. Santeri Viitasaari)
Boussad Houche
Niko Heiskanen
Veli-Pekka Nurmi
Dominic Yobe
Axel Orrström
Jarno Tenkula
Donewell Yobe (82min. Henri Hanhela)
Papa Niang (88min. Tommi Siekkinen)