Raportti Edustus

AC Oulu kesti hienosti ennakkosuosikin paineet ja haki Espoosta mukaansa täydet kolme pistettä helteisenä sunnuntai-iltana. Ottelu päättyi AC Oulun 1-0-voittoon Dritan Stafsulan laukomalla rangaistuspotkuosumalla.

Helppo ei AC Oulun iltapuhde Leppävaaran nurmella missään nimessä ollut. FC Espoo taisteli vahvalla ilmeellä ja piti oululaisia lujilla loppuun saakka.

– Tiukka ja aika tasainen ottelu oli. Espoo pisti meidät tiukille, mutta tärkeät pisteet saimme napattua, totesi Matias Ojala taiston tauottua.

AC Oulu hallitsi tuttuun tapaan hienokseltaan pallollista peliä ja loi isäntiään enemmän maalintekotilanteita, mutta Espoollakin oli omat paikkansa. Näillä hetkillä jo kauden neljännen nollapelinsä torjunut Jeremy Vuolo oli tolppien välissä mies paikallaan.

– Ottelu ja koko reissu oli hyvin haastava matkan pituuden sekä tämän helteisen kelin takia. Hotellissamme oli yölläkin 30 astetta lämmintä, joten yritimme eniten viettää aikaa bussissa, missä oli ilmastointi. Lähtökohtiin nähden työmäärämme ottelussa oli kova ja voitto arvokas, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen huokaisi vesipullo kädessään.

Voitto oli arvokas myös siinä mielessä, että AC Oulu nousi sarjataulukossa kolmannelle sijalle ja on vankasti mukana sarjan kärkitaistelussa.

Ottelun ensimmäisen maalipaikan sai 13. minuutilla Daniel Owusu, joka pääsi puskemaan hyvästä paikasta Mika Nurmelan antamassa kulmapotkussa. Pusku nousi kuitenkin hieman yli maalin.

Ottelun ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt maali syntyi 33. minuutilla. Jälleen sähäkästi esiintynyt ja espoolaispuolustusta kovilla pitänyt kärkipelaaja Randy Edwini-Bonsu murtautui keskeltä läpiajotilanteeseen, jolloin isäntien maalivahti Timo Aaltonen joutui kaatamaan kanadalaisen. Tilanteesta seurasi rangaistuspotku, jonka Dritan Stafsula laukoi vuorenvarmasti verkkoon. Täysosuma oli Ykkösen maalintekijätilaston ykkösmiehelle jo kauden seitsemäs.

– Kokonaisuutena Dritan jäi tällä kertaa vähän liian vähille palloille ja toisaalta hänen olisi pitänyt myös hieman enemmän vaatia palloja, näki Malinen.

AC Oululla oli erinomainen tilaisuus iskeä peli 2-0:aan 40. minuutilla, kun Edwini-Bonsu ja Owusu pääsivät kahdestaan karkumatkalle. Owusu teki tilanteessa oman ratkaisunsa ja laukoi, mutta maalivahti Aaltonen torjui.

– Daniel tekee hyvin töitä, joten hänelle olisin toivonut onnistumista myös maalin muodossa. Hän kasvaa tähän juttuun koko ajan paremmin, Malinen mainitsi.

Toisella puoliajalla oman paikkansa sai 66. minuutilla Janne Hietanen, joka nousi korkeimmalle Nurmelan antamassa kulmapotkussa. Aaltonen venyi kuitenkin pallon tielle. Hetkeä myöhemmin espoolaisyleisö huusi jo toiveikkaana tasoitusmaalia, kun Shpetim Kamberi pääsi nokikkain Vuolon kanssa. Yhdysvaltalaismaalivahti osoitti kuitenkin hyviä lähitorjujan taitojaan ja torjui laukauksen.

– Meillä oli vähän varsinkin ensimmäisellä jaksolla ongelmia sen kanssa, että omien hyökkäyksien jälkeen muuttuminen puolustavaksi joukkueeksi kesti liian kauan ja silloin tuli liian isoja välejä, perkasi Malinen.

Ottelun viimeisen 20 minuutin aikana ei enää varsinaisia huippupaikkoja nähty, vaikka muun muassa Stafsula oli kertaalleen lähellä maalintekoa kaukolaukauksellaan. Näin ollen pillin soidessa AC Oulu pääsi tuulettamaan kauden neljättä voittoaan.

AC Oulun avauskokoonpanossa nähtiin Leppävaarassa ensimmäistä kertaa Tampere Unitedista pohjoiseen siirtynyt Johannes Mononen, joka pelasi täydet 90 minuuttia Hietasen toppariparina.

– Tuntui äärimmäisen hyvältä, mihin vaikuttaa monta asiaa. Kuukausi sitten minulla oli vielä aika huonot meiningit, mutta sitten asiat ratkesivat ja nyt Oulussa kaikki on hoidettu erinomaisesti. Toisekseen tietenkin se, että pääsin pelaamaan ja tuntui hemmetin hyvältä, Mononen iloitsi.

– Minulla oli vielä kuukausi sitten polvivammakin alla, mutta nyt sekin asia on täysin kunnossa. Hietsunkin kanssa yhteispeli toimi hyvin, eikä ollut mitään ongelmia. Helppo oli pelata kokeneen kaverin kanssa, joka pystyy välillä jeesaamaankin pelin aikana, jatkoi Mononen.

AC Oulun kausi jatkuu ensi lauantaina, jolloin edessä on pitkään ja hartaasti odotettu Raatin stadionin avajaisottelu. Vieraaksi Raattiin saapuu AC Oulun tavoin kärkikahinoissa mukana oleva FC Viikingit, joten mielenkiintoa ottelutapahtumasta ei tule puuttumaan.

– Meillä oli seitsemästä ensimmäisestä ottelusta viisi vieraissa, joten tämä oli todella kova aloitus. Nyt luonne muuttuu, Malinen viittasi tuleviin seitsemään otteluun, joista peräti kuusi pelataan Oulussa ja yksi Kemissä.


AC Oulu kiitti kannattajiaan ottelun jälkeen. Kuva: Ilkka Viinikanoja

FC Espoo – AC Oulu 0 – 1 (0 – 1)

29min. AC Oulu Jani Kauppila varoitus
33min. 0 – 1 Dritan Stafsula rp.
65min. AC Oulu Daniel Owusu varoitus
73min. FC Espoo Arber Istrefi varoitus

Veikkauspörssipisteet

***Randy Edwini-Bonsu, AC Oulu
** Timo Aaltonen, FC Espoo
* Janne Hietanen, AC Oulu

AC Oulun kokoonpano

Jeremy Vuolo
Juha Majava
Janne Hietanen
Johannes Mononen
Lassi Nurmos
Jani Kauppila
Mika Nurmela
Daniel Owusu (90min. Joonas Pennanen)
Dritan Stafsula
Randy Edwini-Bonsu (82min. Tuure Siira)
Matias Ojala (74min. Ilja Fomitsev)

(Toimitus)