Raportti Edustus

Turun Palloseura kävi hakemassa selvän 0-4-voiton AC Oulusta Suomen Cupin 4. kierroksen ottelussa. Turkulaisten sankari oli kolme maalia viimeistellyt Juho Lehtonen.

Ennen ottelua AC Oulu sai pelaajarintamalta sekä hyviä, että huonoja uutisia. Kovan työn jälkeen Morten Gerster Peipisen pelilupa-asiat saatiin kuntoon, mutta Juho-Matti Heikari joutui jättämään ottelun väliin mahataudin vuoksi. Myös Pekka Räisäsen valmistautumista varjosti kireä takareisi, jonka johdosta toppari joutuikin jättämään kentän jo kymmenen minuutin pelin jälkeen.

Kotijoukkue tuli otteluun hyvällä sykkeellä täyden kotihallin eteen. Se jauhoi tuttua syöttöpeliä ja otti pallonhallinnan välittömästi itselleen. Kohtalaisen nuorella joukkueella liikkeellä ollut TPS kuitenkin puolusti alusta saakka erittäin hyvin ja kurinalaisesti, kuten se teki läpi ottelun. Ottelun ensimmäinen paikka nähtiin AC Oulun päässä, kun Juho Lehtonen pääsi ensimmäisen kerran yrittämään maalintekoa keskisektorilta, mutta AC Oulun maalivahti David Monsalve torjui hyvin. Tämän tilanteen jälkeen Räisänen joutui jättämään kentän ja AC Oulun keskikentälle hankittu Dominic Oppong joutui tippumaan kakkospaikalleen toppariksi. Keskikentän pohjan valtasi Henry Mäkäräinen.

Ottelun avausmaali syntyi 20 minuutin pelin jälkeen kotijoukkueen kannalta aivan liian helposti – Monsalve epäonnistui avauksessaan ja pallo ajautui TPS-pelaajan päästä suoraan Lehtoselle, joka nosti varmasti pallon maaliin kahden miehen läpiajosta. Takaiskusta huolimatta kotijoukkue jatkoi hallintaa, mutta huippupaikoille ei ollut asiaa TPS:n kovan topparikaksikon edestä. Läheltä piti tilanteita onnistuttiin luomaan pääasiassa oikealta laidalta, mutta viimeiset syötöt eivät olleet riittävän laadukkaita. Avausjakso ei siis tarjonnut lisäosumia ja näin ollen tauolle lähdettiin vierasjohdossa.

Toisen jakso alkoi myös kotijoukkueen pallonhallinnalla. TPS jatkoi vahvaa puolustamista ja pitäen AC Oulun liian kaukana maalista. Laivastonsinisten hetki tasoitukselle tuli 60. minuutin korvilla, kun sekä puolustajana pelannut Aapo Heikkilä, että Tuure Siira pääsivät yrittämään huippupaikoilta maalintekoa. Tilanteiden kuivuttua kasaan TPS ja Lehtonen iski kuin salama kirkkaalta taivaalta – Keskushyökkääjä viimeisteli lukemat 0-2:n 69. minuutilla. Myös tässä maalissa AC Oulun puolustus sortui lepsuiluun. Maali pelillisesti alakynnessä olleelle TPS:n annoksen lisäpontta ja se saikin rauhoitettua tilanteen hallintaansa. AC Oulun hyökkäykset jäivät kerta toisensa jälkeen turkulaispuolustukseen, eikä paikoille päästy.

74. minuutilla nähtiin ottelun lopullinen ratkaisu, kun Lehtonen teki illan kolmannensa. AC Oulu haki tässä vaiheessa ottelua kavennusta jo pienellä riskillä, siinä kuitenkin epäonnistuen. Maalin jälkeen ottelun tempo laski. TPS kaunisteli vielä lukemia lisäajalla, kun Eero Tamminen tykitti pelivälineen verkon perälle.

– Oltiin reissussa pienellä ringillä. Lähdettiin otteluun vain jatkopaikka mielessä, mutta kauniista lukemista huolimatta se ei tullut helpolla. Puolustimme kurinalaisesti ja se ratkaisi tänään ottelun. Onnistuimme löytämään AC Oulun heikon kohdan tänään ja loimme kivasti maalipaikkoja, TPS:n valmentaja Stefan Strömborg totesi.

– TPS oli tänään hyvä etenkin puolustussuuntaan. Meidän hyökkäykset jäivät heidän linjaan, kun selustaan oli tarkoitus päästä. Kun näin tapahtuu, on vastustajalla aina hyvä tilanne lähteä vastahyökkäykseen. Me ei puolustettu joukkueena surkeasti, mutta surkeat suoritukset olivat maalien takana, joita lahjoitettiin ainakin kolme. Harmittavasti puolet puolustuslinjasta meni uusiksi ennen kuin kymmenen minuuttia oli matsia takana. Jätkät joutuivat pelaamaan väärillä pelipaikoilla ja se näkyi tänään. Ottaa pattiin – hieno tapahtuma ja paljon yleisöä olisi ansainnut enemmän, AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen kommentoi.

Ottelupöytäkirja>>