Hopeamitalitaistelussa vahvasti mukana oleva TPS oli tyly isäntä AC Oululle keskiviikkoillan ottelussa. Pisteet jäivät Turkuun selkeän murheellisella lopputuloksella 5 – 0.

Veikkausliigan kovakuntoisimman joukkueen viittaa jo jonkin aikaa harteillaan katanut TPS ei antanut AC Oululle pienintäkään mahdollisuutta pistepussin lihottamiseen Turun Veritas stadionilla. Ottelu ratkesi jo ensimmäisellä jaksolla TPS:n iskettyä pallon neljä kertaa oululaisten verkkoon.

Kotijoukkueen tehomies ottelussa oli avausjaksolla kahdeksan minuutin sisään hattutempun paukuttanut Roope Riski. Suomen lupaavimpiin hyökkääjiin kuuluva 19-vuotias Riski on tehtaillut tällä kaudella 15 pelaamassaan ottelussa peräti 11 maalia ollen Veikkausliigan maalintekijätilastossa jaetulla toisella sijalla.

TPS:n avausmaali syntyi 24. minuutilla, kun Riski antoi erinomaisen keskityksen, josta täysin vapaaksi maalin eteen jäänyt Chris Cleaver viimeisteli. Vain pari minuuttia TPS-maalin jälkeen AC Oululla oli loistava tilaisuus tasoitukseen, mutta kulmapotkun jälkitilanteesta avopaikkaan päässeen Dominic Yoben laukaus pamahti TPS-puolustaja Jaakko Nybergin kautta tolppaan.

Roope Riskin todellinen ilotulitus käynnistyi 37. minuutilla. Riski pääsi karkumatkalle Dominic Yoben karmean harhasyötön jälkeen ja iski 2-0:aan. 41. minuutilla Riski teki 3-0:aan ja vielä avausjakson loppuhetkillä valmistui hattutemppu tällä kertaa Donewell Yoben harhasyötön päätteeksi. AC Oulukin sai avausjaksolla Donewell Yoben toimesta kertaalleen pallon maaliin, mutta tilanne oli paitsio.

– Ensimmäiseen maaliin asti olimme kohtuullisen mukavasti mukana pelissä. Saimme jonkun verran hyökättyä ja luotua jonkun paikankin. Sitten kuitenkin tuli taas se tappiotilanteeseen joutumisen peikko, josta olimme jo parissa edellisessä ottelussa päässeet eroon, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen harmitteli.

– Avausmaalin jälkeen tuli todella heikko suma ensimmäisen jakson loppuun. Siinä tuli henkilökohtaisia virheitä ja paljon muuta, totesi Malinen.

TPS:n maalit olivat lopulta hienoja, mutta harvinaisen huolimattomasti pelannut oululaisyhdistelmä antoi isännilleen aivan liian helpon mahdollisuuden maali-iloitteluun. Myös pelikiellossa olleen keskikentän johtaja Mika Nurmelan poissaolo näkyi etenkin yleisessä taisteluilmeessä.

– Keskikentän pelaaminen ei ollut lainkaan toivotulla tasolla. Oikea laita oli kohtuullisen vaarallinen, mutta keskikentän peli riskialtista ja löysätempoista. Laatu oli huonoa kaikessa tekemisessä. Keskitykset ja kaikki ratkaisut olivat kehnoja, Malinen summasi.

Toisella puoliajalla TPS niittasi vielä viidennen maalin, viimeistelijänä Mika Ääritalo. Oululaisittain ajateltuna suurin asia toisella jaksolla oli, että avausjaksolla varoituksen saanut Dominic Yobe sekä kortin päässä kahden ottelun pelikiellosta olleet Niko Kukka, Jarkko Hurme ja Antti Pehkonen välttyivät varoitukselta. Koko kvartetti pelasi täydet 90 minuuttia.

– Juttelimme puoliajalla siitä asiasta ja puhuimme, pystymmekö hoitamaan homman. Totesimme yhdessä, että tässä ovat isommat asiat jatkoa ajatellen kyseessä ja vakuutuin, että he pystyvät pelaamaan ottelun loppuun ilman varoitusta, kertoi Malinen.

Näin AC Oulu pääsee 3. lokakuuta pelattavaan elintärkeään kotiotteluun VPS:aa vastaan tämän hetken ykköskokoonpanollaan, kun myös pelikiellosta vapautuva Nurmela on jälleen pelikelpoinen.

Seuraavat kaksi kotiottelua (VPS ja JJK) ovat erittäin ratkaisevia AC Oulun ensi kauden liigapaikan suhteen. Ennen kohtalonotteluita AC Oululla on edessään puolentoista viikon pelitauko.

TPS – AC Oulu 5 – 0 (4 – 0)

14min. AC Oulu Juho Meriläinen varoitus
24min. 1 – 0 Chris Cleaver (Roope Riski)
35min. AC Oulu Dominic Yobe varoitus
37min. 2 – 0 Roope Riski
41min. 3 – 0 Roope Riski
45min. 4 – 0 Roope Riski
70min. 5 – 0 Mika Ääritalo (Mikko Manninen)
85min. AC Oulu Davor Celic varoitus

Yleisöä: 3 379