Raportti Edustus

AC Oulu pelasi kaksi kovaa ottelua 20 tunnin sisällä Oulussa järjestetyssä Ystävyyskaupunkiturnauksessa. Perjantain ottelussa Norjan toiseksi korkeimmailla sarjatasolla pelaava Alta IF vei voiton lisäajan viime hetkillä syntyneellä maalilla numeroin 1-0 (0-0). Lauantain ottelussa tulevan sarjakauden yksi mielenkiintoisimmista vastustajista, RoPS Rovaniemeltä, taipui kotijoukkueen käsittelyssä 3-2 (1-0).

Perjantain myöhäisottelussa AC Oulu koki kirvelevän viime hetken tappion Alta IF:lle. Kotijoukkue ei kyvennyt avaamaan tiiviisti puollustanutta ja fyysisesti vahvaa vierasjoukkuetta selvästä pallonhallista huolimatta.

– Etenkin ensimmäinen jakso oli meiltä reipasta ja hyvää jalkapalloa. Olimme virkeitä, pallo liikkui hyvin ja hallitsimme kenttätapahtumia melko selvästi. Sanoin kuitenkin jo puoliajalla, että tässä haiskahtaa sellainen sympaattinen 0-1, jos emme pääse murtautumaan paremmille maalintekosektoreille. Niihän siinä lopulta kävikin, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen näki.

– Toiselle jaksolle Alta hieman aktivoitui ja se häiritsi avaamistamme. Vaikka ottelu tasoittui onnistuimme kuitenkin hyvin pallollisessa pelaamisessa, muuta vaara hyökkäyspäässä puuttui. Heillä oli muutama vaarallinen tilanne ja he pelasivat erittäin kurinalaista puolustuspeliä. Kaiketi fyysinen ja hyvin organisoitu joukkue, joka lopulta ansaitsi voittonsa vaikkakin se tuli hieman lapsellisella tavalla, Malinen jatkoi.


Dritan ”Mr. Tirana” Stafsula pyssytti pilkulta RoPS-ottelun avausmaalin (Tapani Pikkarainen)

Erittäin lyhyen palautumisen jälkeen lauantain ottelussa vastaan asettui rakas kilpakumppani RoPS. Väsymyksestä huolimatta AC Oulu esitti tuttua nopeaa ja rohkeaa pallonliikuttelua. Hyökkäyspelin onnistuessa perjantaita paremmin, voitto irtosi lopulta 3-2-lukemin.

Ottelun avausmaali syntyi 23. minuutin kohdalla. Keskikentän pohjalla pelannut Matias Ojala vapautti pystyynjuosseen Dritan Stafsulan läpi. Vastaantullut RoPS-vahti Mikko Vilmunen kaatoi Stafsulan rangaistuspotkun arvoisesti ja ”Tani” laukoi pilkun itse varmasti sisälle. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 1-0-johdossa.

RoPS tasoitti, kun ottelua oli pelattu 61 minuuttia. Kulmapotkun puski takatolpalta helponnäköisesti sisään Emenike Mbachu. AC Oulun kuitti tuli vain kaksi minuuttia myöhemmin, kun niin ikään paluun pelikentille tehnyt Juha Majava rokotti kasvattajaseuraansa. Majava ohjasi pelivälineen maaliin taidokkaasti olkapäällään Mika Nurmelan vapaapotkusta.

77. minuutin kohdalla RoPS tuli toistamiseen tasoihin, kun Mika Lahtinen karkasi läpiajoon sijoittaen pallon varmasti takanurkkaan. Maalia edelsi Joni Mäkelän paha harhasyöttö. Mutta kuin toisinto edellisestä, kaksi minuuttia myöhemmin AC Oulu iski ottelun voittomaalin – Mäkelä kuittasi virheensä ja tykitti pallon hienosti yläkulmaan. Maaliin oivan esityön teki oikean puolustajan paikalta noussut Lassi Nurmos.

– Kyllä RoPS on kasaamassa Ykkösen kärkipään joukkuetta. He pelaavat vahvuuksillaan ja vaaraa löytyy hyökkäyspäässä mm. Mbachun muodossa. Ja jos on heittää Mika Lahtisen tasoinen kaveri vaihdosta sisään, niin kyllä joukkue tulee pelaamaan kärkisijoista. Lyhyestä palautumisesta huolimatta me pelasimme kuitenkin jälleen hyvää pallollista peliä. Hyökkäyspeliin tuli selväsi vaarallisuutta ja juonikkuutta Alta otteluun verrattuna. Mäkelä on iskenyt hyvin maaleja harjoitusotteluissa ja hänestä selvästi huomaa sen, että hän on hoksannut mitä häneltä kentällä vaaditaan ja mitä ei. Myös Stafsulan pelaaminen paranee ottelu ottelulta, Malinen kommentoi RoPS-ottelua.

Kaiketi olen tyytyväinen turnauksen antiin – tämä oli tiivis opin viikonloppu. Tiedämme ottelu ottelulta paremmin vahvuutemme ja myös sen missä meidän tulee parantaa. Haluan kiittää omasta ja seuran puolesta myös FootCoop-turnauksen järjestäjiä TopSpot:a ja Hercules JS:a. Tämä viikonloppu keräsi paljon osallistujia – toivottavasti tälläinen tapahtuma järjestetään uudestaan, sillä nämä ovat parhaita tilaisuuksia kehittämään pohjoisen jalkapalloa, Malinen kiitteli.