Raportti Edustus

AC Oulu ei onnistunut yllättämään hallitsevaa Suomen mestaria maanantai-illan kamppailussa Helsingin Töölön jalkapallostadionilla. HJK piti pisteen etelässä maalein 2 – 0 (1 – 0).

AC Oulu teki maanantaina, minkä pystyi, mutta loppujen lopuksi Suomen menestyneimmän seuran rutiini oli kuitenkin liikaa sarjanousijalle. Ja yllätys ei ollut sekään, että isäntien molemmat maalit iski jo etukäteen varoiteltu oululaislähtöinen Juho Mäkelä.

– Aika nappiinhan tämä alkukausi on mennyt. Oulu teki pelimme vaikeaksi, mutta onneksi saimme pidettyä pisteet, tiivisti tällä kaudella neljässä ottelussa peräti kahdeksan maalia paukuttanut Mäkelä.

HJK hallitsi ottelun ensimmäistä puoliaikaa ja ensimmäinen paikka syntyi jo viidennellä minuutilla, kun Rafinha vapautti Danny Hoensen laukaisutilanteeseen. Hollantilaishyökkääjän kuti viuhui kuitenkin maalin ohi.

Kymmenen minuutin kohdalla Veikkausliigan kuumin pelaaja Juho Mäkelä pääsi ensimmäistä kertaa vaaralliseen paikkaan, mutta kookas kärkipelaaja laukoi vielä ohi maalin.

Minuutti HJK:n paikasta oli parin ottelun tauon jälkeen oululaisten avauskokoonpanoon nousseella Janne Hietasella potentiaalinen paikka viimeistellä Mika Nurmelan antamasta vapaapotkusta, mutta Hietanen ei saanut boksin sisällä kunnollista kosketusta palloon.

Kokonaisuutena AC Oulu ei kuitenkaan saanut ensimmäisellä puoliajalla toivomaansa otetta peliin.

– Pelirohkeutemme ei avausjaksolla ollut tarvittavan hyvällä tasolla. Siinä oli joillain pelaajilla turhaa mestarin kunnioitusta. Ei kaikilla, mutta joillain, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen tunnusti.

HJK onnistuikin lopulta tekemään 1-0-maalin ottelun 26. minuutilla. Tunnetun sanonnan mukaan omat koirat purivat, kun kolme kautta AC Oulussa pelannut Rafinha vapautti erinomaisella syötöllään Mäkelän paikkaan, eikä Veikkausliigan kaikkien aikojen tehokkain maalintekijä erehtynyt päästyään viimeistelemään boksin sisältä.

Toiselle puoliajalle AC Oulu tuli huomattavasti pirteämmällä ilmeellä. Muun muassa vajaan tunnin kohdalla oululaiskannattajat olivat lähellä päästä tuulettamaan, kun Dominic Yobe puski Nurmelan antaman kulmapotkun vain niukasti maalin ohi.

– Vaihdoimme jo avausjakson lopulla Joonas Pennasen kentälle. Pennasen tehtävä oli tuoda peliimme lisää pystyjuoksuja ja liikettä. Vaihto toi toivottua liikettä hyökkäyspeliimme ja 60 minuutin kieppeillä olin varsin toiveikas pelin suhteen. Aloimme hallitsemaan palloa ja uskalsimme pelata, totesi Malinen.

Toisen jakson alkupuolella juuri Pennanen olikin päästä karkaamaan läpiajoon, mutta laituri ei saanut haltuun Hietasen erinomaista pystysyöttöä.

AC Oulun haaveet kaatuivat lopulta 68. minuutilla, kun seitsemisen minuuttia aikaisemmin ensimmäisen varoituksensa suunsoitosta saanelle Antti Pehkoselle nostettiin rikkeestä toinen keltainen, joka tarkoitti ulosajoa.

– Siihen punaiseen asti meni ihan hyvin ja tuntui, että voisimme taistella tasapelistä tai jopa voitosta. Siihen kuitenkin karisi kaikki, harmitteli puolustaja Niko Kukka.

– Ulosajoon takaa-ajomme kaatui. Mielestäni se oli aika raakakin tuomio, ettei Pehkonen saanut enää jatkaa peliä, säesti Malinen.

Ottelun lopullinen sinetti syntyi 88. minuutilla, kun Hietanen rikkoi läpiajoon matkalla ollutta Mäkelää ja pallo vietiin oikeutetusti pilkulle. Hurjassa iskussa oleva Mäkelä ei rankkarissa epäröinyt, vaan laukoi pallon varmaakin varmemmin vasempaan alakulmaan.

Tappiosta huolimatta AC Oulun pelissä oli paljon positiivisia asioita. Esimerkiksi viikon takaiseen KuPS-otteluun verrattuna pelissä oli havaittavissa eteenpäinmenoa.

– Ei tässä hävettävää ole, pelissä tapahtui naksahduksia oikeaan suuntaan. Pelasimme saappaat jalassa ja tästä jatketaan sunnuntaina.

AC Oulu kohtaa sunnuntaina tärkeässä kotiottelussa IFK Mariehamnin, joka majailee tällä hetkellä liigan jumbopaikalla. Kyseisessä ottelussa oululaisten on aika palata voittojen tielle.

– Tässä nyt mitataan, että ollaanko tissiposkia vai kunnon äijiä. Tästä pitää kurssi kääntää, se on selvä, tiivisti puolustaja Jarkko Hurme.

Kapteeni Pehkonen on tulevan sunnuntain ottelusta sivussa, mutta alakerrasta löytyy kiitettävästi laajuutta.

– Meillä on Pehkosen lisäksi kolme tasaväkistä topparia, joten ei se asia sinällään maata kaada, Malinen vahvisti.

HJK – AC Oulu 2 – 0 (1 – 0)

16min. AC Oulu Frank Jonke varoitus
26min. 1 – 0 Juho Mäkelä (Rafinha)
39min. AC Oulu Mika Lähderinne varoitus
61min. AC Oulu Antti Pehkonen varoitus
68min. AC Oulu Antti Pehkonen varoitus ja ulosajo
72min. AC Oulu Janne Hietanen varoitus
88min. 2 – 0 Juho Mäkelä rp.

Yleisöä: 2 403

Iltalehden leijonat

*** Juho Mäkelä, HJK
** Cheyne Fowler, HJK
* Mika Nurmela, AC Oulu

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
Antti Pehkonen (ulosajo 68min.)
Janne Hietanen
Jarkko Hurme
Mika Lähderinne (39min. Joonas Pennanen)
Mika Nurmela
Dominic Yobe
Juha Majava (71min. Jean Fridolin Nganbe Nganbe)
Frank Jonke
Donewell Yobe

(Toimitus)