Raportti Edustus

AC Oulun ja FC Lahden lauantai-iltapäivän ottelu Oulu-lehti Areenalla päättyi vieraiden juhliin. Ottelun ratkaisijaksi nousi upean saksipotkumaalin 89. minuutilla laukonut Jari Litmanen.

KATSO OTTELUN VIDEOKOOSTE!
Malinen harmitteli heikkoa avausjaksoa

Oululaisyleisö näytti lauantaina vihdoin tukensa AC Oululle, ja Castrenilla nähtiinkin kauden yleisöennätys: 3 625 katsojaa. Yleisön harmiksi AC Oulu ei tällä kertaa päässyt lainkaan omalle tasolleen ja FC Lahden 2-1-vierasvoittoa voi pitää ansaittuna lopputuloksena.

Tappio oli AC Oululle ensimmäinen seitsemään otteluun. Samalla ero liigajumbo FC Lahteen kaventui seitsemään pisteeseen, joten sarjapaikasta käydään tiukkaa taistelua todennäköisesti aivan viimeisille kierroksille asti.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli osittain myös suurten panosten takia varsin tapahtumaköyhää peliä. Lahti oli hienokseltaan niskan päällä, mutta kotijoukkueen puolustus pelasi pääsääntöisesti varmaotteisesti. Muutama hyvä maalintekotilanne kuitekin avausjaksolla nähtiin.

Ottelun 25. minuutilla Frank Jonke keskitti hyvin oikeaan laitaan, mutta Donewell Yobe laukoi nopeasti syntyneestä tilanteesta pallon selkeästi maalin yli. 32. minuutilla puolestaan Mika Nurmela laukoi ovelan chippipallon noin 25 metristä, mutta Lahden maalivahti Janne Leino sai viime hetkellä torjuttua pallon yli maalin.

Avausjakson vaarallisin maalipaikka oli FC Lahdella. Mustapaitojen brassikonkari Rafael laukoi 43. minuutilla terävästi 17 metristä, mutta isäntien maalivahti Dennys Rodrigues sai venytettyä juuri sen verran käsiään väliin, että pallo kolahti tolppaan.

Nurmela-Litmanen -show vauhtiin toisella jaksolla

Ottelun toisen puoliajan alkajaisiksi kentälle saatiin odotettu Nurmela vs. Litmanen -vastakkainasettelu, kun avausjakson vaihtopenkillä istunut Litmanen kirmasi kentälle koko toisen jakson ajaksi.

Toisellakin jaksolla mentiin pitkään hyvin varovaisissa merkeissä, mutta sitten alkoi tapahtua. Reilun tunnin kohdalla Jonke pääsi laukomaan Nurmelan vapaapotkun jälkeen aivan lähietäisyydeltä, mutta edellisessä ottelussa neljä maalia tykittänyt kanadalainen laukoi tällä kertaa pallon parista metristä pahasti maalin yli.

Avausmaali oli tosiasia 67. minuutilla. Litmanen antoi erinomaisen pystysyötön boksiin Berat Sadikille, joka puski pallon vierelleen Drilon Shalalle. Rodrigues oli voimaton, kun Shala puski pallon verkon perukoille.

Vasta lahtelaisten johto-osuma herätteli AC Oulun harvinaisen vaisua hyökkäyspelaamista. Hiljalleen kotijoukkue alkoi saada kontrolloituja hyökkäyksiä Lahden päätyyn ja 75. minuutilla maalivahti Leinon eteen saatiin ensimmäinen kunnon hässäkkä Nurmelan kulmapotkun jälkitilanteesta.

AC Oulu onnistui iskemään maukkaan tasoitusmaalin 82. minuutilla. Isännille vihellettiin ansaittu vapaapotku aivan rangaistusalueen rajalta ja Nurmela tykitti pallon upeasti oikeaan yläkulmaan. Maali oli Nurmelalle kauden viides täysosuma.


Nurmela tuuletti komeaa tasoitusosumaansa. Kuva: Tapani Pikkarainen

Vain paria minuuttia myöhemmin AC Oulu sai tilaisuuden siirtyä saman tien johtoonkin, mutta boksin vasemmalta laidalta hyvään paikkaan päässeen Ethie Sousan viimeistely-yritys viuhui maalin ohi.

Nurmela näytti jo jäävän tärkeän ja komean tasoituksen tekijänä Suomifutiksen legendojen kaksintaistelussa voittajaksi, mutta toisin kävi. Kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Litmanen näytti jalkapallon mallia ottelua seuranneelle runsaslukuiselle junioriyleisölle. 135 A-maaottelun mies laukoi pallon boksin sisältä fantastisella saksipotkulla verkkoon ja ratkaisi joukkueelleen äärimmäisen tärkeät kolme pistettä.

Nurmela puolestaan joutui vielä ottelun loppuhetkillä räikeän tuomarivirheen uhriksi taisteltuaan pallosta Lahden puolustaja Hugo Mirandan kanssa. Ottelun erotuomari Miikka Lähdesmäki tuomitsi Nurmelalle normaalista kaksinkamppailutilanteesta käsittämättömästi päivän toisen varoituksen, mikä merkitsi ulosajoa. Se tarkoittaa samalla sitä, että Nurmela on pelikiellossa ensi keskiviikon vierasottelussa TPS:aa vastaan.

– Nostin pallontavoittelutilanteessa kädet ilmaan suojatakseni normaalisti itseäni, mutta missään nimessä en kyynärpäilläni osunut Lahden toppariin. Se oli normaalia tuomarointia tälle kaudelle. Tuomarityöskentely on ollut joko huonoa tai erittäin huonoa, Nurmela totesi toisesta kortistaan URHOtv:n haastattelussa.

Keskiiviikon ottelu on ensimmäinen kahteen kauteen, johon AC Oulu joutuu ilman Nurmelaa. Sekä viime kaudella että tällä kaudella Nurmela on pelannut oululaisten jokaisessa ottelussa.

Sekä AC Oululla että FC Lahdella on vielä pelaamatta neljä ottelua tämän kauden Veikkausliigassa. Joukkueiden välillä on siis eroa nyt seitsemän pistettä, mutta väliin mahtuu vielä muitakin joukkueita.

LISÄÄ OTTELUSTA:
KATSO OTTELUN VIDEOKOOSTE!
Malinen harmitteli heikkoa avausjaksoa
Litmanen: Olin vetreässä kunnossa vanhaksi mieheksi
Anna palautetta ottelutapahtumasta

AC Oulu – FC Lahti 1 – 2 (0 – 0)

67min. 0 – 1 Drilon Shala (Berat Sadik)
75min. FC Lahti Berat Sadik varoitus
78min. AC Oulu Mika Nurmela varoitus
80min. AC Oulu Jarkko Hurme varoitus
82min. 1 – 1 Mika Nurmela
88min. 1 – 2 Jari Litmanen (Drilon Shala)
89min. AC Oulu Frank Jonke varoitus
89min. AC Oulu Mika Nurmela toinen varoitus ja ulosajo
90min. FC Lahti Rafael varoitus

Yleisöä: 3 625

Iltalehden leijonat

*** Jari Litmanen, FC Lahti
** Berat Sadik, FC Lahti
* Joonas Pennanen, AC Oulu

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
Janne Hietanen
Antti Pehkonen
Jarkko Hurme
Dominic Yobe
Mika Nurmela
Donewell Yobe
Juuso Majava (73min. Ethie Sousa)
Frank Jonke
Joonas Pennanen (87min. Joni Mäkelä)

(Toimitus)