AC Oulu koki kovia Valkeakosken perjantai-illan huumassa, kun kotijoukkue Haka onnistui kellistämään pohjoisen pojat maalein 2 – 0. Tappio oli varsin karvas, sillä oululaiset hallitsivat ottelua, mutta Haka iski maalit.

Tappion myötä myös AC Oulun maaliton putki venyi jo kolmen ottelun mittaiseksi.

– Epäoikeudenmukaisempaa tulosta ei voi olla, jos katsoo kentällä tehtyä työmäärää, tapahtumia ja pelinhallintaa. Mutta jalkapallo on tällaista. Maksamme nyt oppirahoja, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen sanoi ottelun jälkeen.

Helteisissä tunnelmissa Tehtaan kentällä pelattu ottelu käynnistyi AC Oulun kannalta positiivisesti. Maalipaikkoja ei nähty turhan paljon, mutta esimerkiksi Jarkko Hurmeen pitkällä syötöllä vapauttama Mika Nurmela pääsi nokikkain Hakan maalivahti Janne Korhosen kanssa ottelukellon osoittaessa 15. minuuttia. Tällä kertaa Nurella oli kuitenkin asteen verran liian kova kosketus palloon ja nosto leijaili muutaman metrin Korhosen vartioiman veräjän ylitse.

Hetkeä myöhemmin AC Oululta vietiin selvä rangaistuspotku, kun kotijoukkueen maalivahti Janne Korhonen ajoi Donewell Yobea selkään noin 20. minuutin kohdalla. Malinen oli erittäin pettynyt tilanteen tuomitsemiseen, sillä oikea tuomio olisi ollut punainen kortti.

– Korhonen myönsi ottelun jälkeen, että hän tuli pahasti selkään Donewell Yobea, totesi Malinen.

Peli jatkui kuitenkin tämän jälkeen tasaisena aina puolen tunnin kohdalle, kun Haka sai hiukan helpohkosti tuomitun vapaapotkun aivan rangaistusalueen rajamailta. Pallon taakse asetettunut korealaiskärki Nam ei erehtynyt, vaan pisti tarkkaan harkitun vapaapotkun leppoisalla roikulla maalin oikeaan ylänurkkaan. Näin kotijoukkue nappasi 1-0-johdon ja Hakan tilille merkattiin kauden kahdeksas erikoistilannemaali.

– Tässä oli maalivahdin ja puolustuksen yhteistyössä ongelma. Siltä etäisyydeltä ei pitäisi saada palloa yläriman alle, Malinen sanoi.

AC Oululla oli vielä kelpo paikka laittaa ottelu tasoihin aivan ennen taukovihellystä, mutta Niko Kukan hyvä vapaapotku rangaistusalueen lähimailta kilpistyi tällä kertaa Hakan muuriin.

Tauolla Malinen teki yhden pelaajavaihdon, kun suhteellisen pirteästi esiintynyt Jean Fridolin Nganbe Nganbe vaihdettiin Frank Jonkeen, joka palasi kehiin loukkantumisensa jälkeen.

AC Oulu lähti hyökkäämään toisen jakson aluksi erittäin terävästi. Varsinkin oikealla laidalla Joonas Pennanen ja Hurme pelasivat jatkuvasti hyvin yhteen pitäen Haka-puolustuksen alituisesti kiipelissä. Parhaimmat maalipaikat toisen jakson ensimmäisellä vartilla siunaantuivat eritoten Yoben veljeksille.

Toisella jaksolla muun muassa Dominic pommitti Korhosen maalia kaukokudillaan, joka sirvahti kuitenkin kulmaksi. Ehkä vieläkin maukkaampaan maalipaikkaan pääsi velipoika Donewell, joka lähikudin Korhonen nappasi 52. minuutin kohdalla.

– Pallonhallinta oli varmaan 80-20 meille. Saimme keskityksiä, laukauksia ja erikoistilanteita, mutta emme maaleja. Ratkaiseva kosketus maalintekotilanteissa kuitenkin ontui jatkuvasti, Malinen huokaisi.

Otteluun ratkaisu syntyi lopulta 70. minuutilla. Koko toisen jakson kiivaasti jatkunut oululaispainostus katkesi Mikko Innasen keskitykseen ja Jukka Santalan puskuun, jonka jälkeen Tehtaan kentän tulostaululle syttyivät lukemat 2-0. Tämä oli myös Hakan ensimmäinen pelitilannemaali koko kaudella.

– Maali oli lapsellisen halpa. Sellaisia ei saa enää tulevaisuudessa päästää, Malinen linjasi.

Tämänkin jälkeen AC Oululla oli omat maalipaikkansa, mutta muun muassa Donewell Yobe ei vain onnistunut iskemään kauden toista maaliaan.

AC Oulu ei siis onnistunut kartuttamaan pistepussiaan koskilaisten kustannuksella, vaan kuuden pelatun ottelun jälkeen saldo osoittaa edelleen viittä pistettä. Seuraavan kerran AC Oulu pelaa puolentoista viikon kuluttua Turussa, kun vastaan asettuu vuoden 2009 Suomen mestari FC Inter.

– Meidän pitää vain olla pirteitä maanantaina, kun palaamme taas harjoituksiin ja jatkamme töitä. Viimeistelyyn löydämme tehoja ainoastaan harjoittelun kautta, päätti Malinen.

Haka – AC Oulu 2 – 0 (1 – 0)

5min. Haka Ben Traore varoitus
30min. AC Oulu Jean Fridolin Nganbe Nganbe varoitus
32min. 1 – 0 Kyung-lk Nam
70min. 2 – 0 Jukka Santala (Mikko Innanen)
83min. AC Oulu Juuso Majava varoitus

Yleisöä: 1 705