Raportti Edustus

AC Oulun taival tämän kauden Liigacupissa tuli todennäköisesti tiensä päähän sunnuntaina, kun RoPS kellisti oululaiset alkulohkon päätösottelussa Arina Areenalla lukemin 1 – 0.

AC Oululle oli ottelussa tarjolla jopa alkulohkon voitto ja kotietu puolivälieräpeliin, mutta tilaisuus jäi käyttämättä. Tasapelikin olisi vienyt lähelle jatkopaikkaa, mutta kotitappion myötä mahdollisuus jatkopeleihin on enää vain teoreettinen. Todennäköisesti AC Oulun Liigacup-taival päättyi RoPS-tappioon.

– Ei ole kovin hyvät fiilikset. Odotimme, että pystyisimme parempaan pelisuoritukseen. RoPSilla oli ottelussa hyökkäyskalustoa, meillä puolestaan Frank Jonke on loukkaantunut ja tilanne huutaa hyökkäykseen voimaa. Ei ole oikein löytynyt muita kunnon vaaratekijöitä vastustajan maalille, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen myönsi.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli kauttaaltaan tasaista peliä. Ensimmäisen vartin aikana parhaan paikan sai luotua RoPS, mutta 18. minuutilla AC Oulu sai oman paikkansa, kun Joni Mäkelä pääsi laukomaan Mika Nurmelan antaman kulmapotkun jälkitilanteesta. RoPSin maalivahti Alex Nyon kuitenkin selvitti tilanteen.

Noin 35. minuutilla puolestaan Nurmela laittoi vapaapotkutilanteesta Jarkko Hurmeen vauhtiin oikealta laidalta, mutta oululaiskapteenin yritys päättyi sivuverkkoon. Jakson lopulla RoPSin Nchimunya Mweetwa sai pallon AC Oulun maaliin asti, mutta tilanne liputettiin paitsioksi.

Toisen puoliajan AC Oulu aloitti terävästi. Jaksoa oli pelattu noin seitsemän minuuttia, kun Hurme pääsi yrittämään maalia Nurmelan antamasta kulmapotkusta, mutta RoPS-vahti Nyon venyi jälleen pallon tielle.

Tunnin pelin jälkeen AC Oulun maali oli kaikkein lähimpänä. Nurmela tykitti vapaapotkusta pallon noin 30 metrin päästä RoPS-maalin ylärimaan ja vielä jatkopalloillekin oli mahdollisuuksia, mutta tulosta ei syntynyt.

– Varsinkin toisella jaksolla näytti, että pelillisesti alamme hallita peliä. Etenkin kolmen vaihtomme jälkeen alkoi näyttää selkeästi siltä, että nyt alamme viemään. Saimme muutamia hyviä hyökkäyksiä ja maalintekotilanteita varsinkin toisella jaksolla, Malinen kertasi.

Ottelun ensimmäinen ja lopulta ainoaksi jäänyt maali syntyi 76. minuutilla AC Oulun päähän. Maalinteossa onnistui RoPSin keskikenttämies Pavle Khorguashvili, joka ampui noin 25 metristä pallon tarkalla sijoituksella ohi isäntien maalivahti Jeremy Vuolon.

– Maali tuli huonoon saumaan. Jäimme selittelemään keskialueella vaparia ja vasen reuna jäi vapaaksi. Pikkaisen löysähkö veto, vaikka se tarkka olikin, näki Malinen.

AC Oulu haki tasoitusta kovalla yrityksellä loppuun asti, mutta rovaniemeläisten maali pysyi puhtaana. Näin kauden ensimmäinen Pohjois-Suomen derby päättyi RoPSin voittotuuletuksiin.

– Saimme paljon erikoistilanteita ja olimme vaarallisia sekä kulmissa että erikoistilanteissa. Lähimmäksi pääsimme ylähirteen ja hylättyyn maaliin, kuten vastustajakin. Lisäksi oli sellaisia ihan viittä vaille tilanteita. Maalintekoon tämä peli kuitenkin perustuu eli pelkkä hyvä pelaaminen ei riitä.

Kaiken kaikkiaan ottelun kuva oli siinä mielessä tuttu, että AC Oulu piti paljon palloa, mutta todelliset maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin.

– Vähän pettynyt olen hyökkäyspeliimme. Olin toivonut nyt, kun Jonke on pois, että sieltä jostain löytyisi korvaaja, joku ottaisi isomman askeleen. Sellaista ei oikein kuitenkaan ole vielä. Nuoret tekevät hyvää työtä, mutta on turha odottaa että 16-17-vuotiaat ottaisivat niin isoa roolia. He ovat ottaneet isoja askeleita, mutta kaipaamme hyökkäykseen lisää tavaraa, perkasi Malinen.

AC Oulun testipelaajista Kennedy Owusu-Ansah pelasi oikeana laitalinkkinä 65 minuuttia ja Joshua Boateng tuli vaihdosta Joni Mäkelän tilalle keskikentälle viimeisten 20 minuutin ajaksi.

– Ei mitään ratkaisevaa apua löytynyt kummastakaan. Ne odotukset eivät toteutuneet, mitä etukäteen oli. Kennedyllä on piirteitä olla nopea ja vaarallinen pelaaja, mutta ei niitä toivottuja merkkejä näkynyt tässä pelissä lainkaan. Boateng teki muutaman ihan hyvän suorituksen, mutta tämän perusteella ei kumpikaan jatkoon pääse, Malinen sanoi.

Tappio merkitsi siis käytännössä sitä, että AC Oulu ei selviä tällä kaudella Liigacupin jatkopeleihin. Seuraavaksi joukkueella on edessä viikon mittainen talviloma, jonka jälkeen harjoitukset jatkuvat jälleen maanantaina 14.3.

– Jos joskus, niin nyt loma tulee hyvään saumaan. Nämä viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet joukkueelle mielettömän raskasta aikaa. On hyvä, että pojat pääsevät nyt nauttimaan keväisestä auringosta ja vähän erilaisista asioista. Nyt tietysti toivotaan, että loman jälkeen tausta-asiat olisivat selvinneet, Malinen päätti.

AC Oulu – RoPS 0 – 1 (0 – 0)

45min. RoPS Etchu Tabe varoitus
76min. 0 – 1 Pavle Khorguashvili

AC Oulun kokoonpano

Jeremy Vuolo
Juha Majava
Pyry Kärkkäinen
Janne Hietanen (65min. Juho Meriläinen)
Jarkko Hurme
Jani Kauppila
Mika Nurmela
Joni Mäkelä (70min. Joshua Boateng)
Arttu Siira (65min. Tuure Siira)
Juuso Majava
Kennedy Owusu-Ansah (65min. Joonas Pennanen)

(Toimitus)