AC Oulu koki ensimmäisen tappionsa Veikkausliigassa, kun hyökkäyspelinsä kuntoon saanut KuPS löylytti sarjanousijoita maalein 2 – 5 Castrenin koleassa sunnuntai-illassa.

KATSO OTTELUKOOSTE

Savolaisten voiton keskeisenä moottorina hääri kaksi maalia iskenyt Ilja Venäläinen. Kokonaisuutena suurin asia on kuitenkin se, että varsinkin AC Oulun puolustuksella on nyt peiliin katsomisen paikka.

Lähes nollakelissä ja räntäsateisessa kelissä pelattu ottelu lähti AC Oulun kannalta käyntiin lupaavasti. Joukkue vyörytti mallikkaita hyökkäyksiä TamU- ja MYPA-pelien malliin ja prässäsi kovasti KuPS:n puolustusta. Varsinkin Frank Jonke ja Juuso Majava olivat alussa pirteällä pelipäällä, kuten myös omalta laidaltaan mallikkaita nousuja tehnyt Jarkko Hurme.

Maalinteossa kunnostautui kuitenkin ensimmäisenä Mika Nurmela, jonka keskitykseltä näyttänyt laukaus yllätti loppujen lopuksi koko KuPS:n puolustuslinjan ja leijaili 9. minuutilla maaliin takanurkan suuntaan. Tästä osumasta alkoivatkin sitten todelliset avoimien ovien päivät, joiden aikana KuPS mätti pallon peräti viisi kertaa Dennys Rodriguesin selän taakse.

– Tämän kaiken tympäisemisen keskellä pitää miettiä, että tämä oli vain yksi peli kahdestakymmenestäkuudesta. Tässä ottelussa sattui hemmetisti virheitä. Enemmän varmaan tuli virheitä kuin meidän joukkueella on sattunut viime elokuusta lähtien yhteensä. En millään suostu uskomaan, että meidän puolustuspelaaminen on niin huonoa kuin se nyt oli, Malinen mietti omiensa suorituksia.

Malisen mukaan ottelun alun perusteella myös KuPS-matsista olisi voinut tulla mainio osoitus oululaisesta osaamisesta. Puolen tunnin kohdalla kaikki kuitenkin mureni totaalisesti

– Toisaalta esimerkiksi KuPS:n Dickson osoitti sen, miksi hänestä on puhuttu. Hän sai aika paljon juttuja luotua. Mutta nyt yksi taistelu on hävitty. Oma peli pitää saada pyörimään kelillä kuin kelillä.

AC Oulun 1-0 johto ei siis kestänyt pitkään, sillä kuopiolaiset iskivät pelin tasoihin jo 28. minuutilla Miikka Ilon lauottua 25 metristä lähteneen kovan kudin Rodriguesin selän taakse.

Hieman helposti uponnutta maalia ennen Juuso Majava jouduttiin vaihtamaan pois lievän akillesjänteeseen napsahtaneen tällin takia. Vamma ei liene asteeltaan vakava, mutta AC Oulun sunnuntai-illan peli sekosi samaan aikaan vaihdon kanssa.

Ote siirtyi tämän jälkeen vieraille ja vain neljä minuuttia 1-1-osuman jälkeen Ilja Venäläinen tykitti pallon verkon perukoille upealla volleykudillaan, kun pelikello osoitti 32. minuuttia.

Raphael Udah pääsi puolustuksen väliin ja siirsi vähän sivuun. Pallo tuli minulle pienellä pompulla, osui aika nappiin jalkaan ja meni sitten verkon perukoille, Venäläinen kertasi upeaa osumaansa.

Oululaisyleisön toiveet nousivat 33. minuutilla, kun maalitehtailu sai jatkoa isäntien nousua tasoihin. Juho Meriläisen syöttti pallon Hurmeen lävitse ja puolustaja jatkoi pallon maalin eteen. Jonke pääsi lähietäisyydeltä runttaamaan pallon metristä maaliin ja tilanne tasoittui kanadalaisen kauden avausosumalla 2-2:een.

Jonken avausjaksolla syntynyt 2-2-tasoitus oli lopulta laiha lohtu oululaisille. Kuva: Tapani Pikkarainen

Tässä ei kuitenkaan ensimmäisen jakson osalta ollut vielä todellakaan kaikki, sillä vieraat siirtyivät vielä uudelleen johtoon 37. minuutilla Venäläisen onnistuessa toistamiseen. Venäläinen laukoi pallon napakasti maaliin Ilon antamasta kulmapotkusta.

Tauolle lähdettiin 2-3 lukemissa räntäsateen yhä vain kiihtyessä Castrenin koleassa illassa. Toiselle jaksolle mentäessä Malinen lähti hakemaan lisää hyökkäysvoimaa vaihtamalla kentältä pois toppareiden yläpuolella pelanneen Meriläsen ja laittamalla tilalle Donewell Yoben.

Vaihtokaan ei auttanut AC Oulun hyökkäyspeliä, vaan seuraavan maalin teki jälleen KuPS ja kohuttu Dickson Nwakaeme. Taitava pelaaja laukoi vuonna 2006 AC Oulua edustaneen Patrice Ollon syötöstä pallon 71. minuutilla Rodriguesin selän taakse. Maalissa oli mukana ripaus onneakin, kun Rodrigues pompotti sateen liukastamaa palloa, joka sirvahti maaliin oululaisten kannalta harmillisella tavalla ja taululle rävähtivät lukemat 2-4.

KuPS ja Dickson ehtivät vielä hassaamaan rangaistuspotkunkin 79. minuutilla, kun Hurme kaatoi Petri Oravaisen. Rodrigues torjui keskelle suuntautuneen laukauksen jaloillaan ja piti näin vielä AC Oulun pelissä mukana.

Aivan ottelun loppuvaiheessa ikävää sivumakua peliin toi hyökkääjätähti Dicksonin turhanpäiväinen ajanpeluu miehen makoillessa omia aikojaan kentän pinnassa "loukkaantuneena". KuPS:n päävalmentaja Esa Pekonen ei tämän johdosta miehen päätä silitellytkään.

– En hyväksy makoilua kentällä, mutta ehkä se kuuluu afrikkalaispelaajien mentaliteettiin. Itse olen tykännyt aina siitä, että pelataan reilusti ja taistellaan se mikä pystytään ja jätetään pois turhat makoilut, Pekonen ruoti.

AC Oulun loppua kohden hieman piristyneestä hyökkäyspelistä huolimatta totaalisen viimeinen naula joukkueen arkkuun tämän ottelun osalta tuli lisäajalla, kun Ollo pääsi vuorostaan kokeilemaan rankkaria, joka tuli Rodriguesin kaadettua KuPS-hyökkääjän. Toisella kerralla brassiveskarille ei enää mahdollisuutta torjuntaan tullut, vaan Ollo laukoi loppulukemat kovalla ylänurkkakudilla.

– Se, että meidän puolustuspelaaminen kehittyy liigatasolle, vaatii lisää nöyryyttä ja työtä, Malinen tiivisti aiheesta.

AC Oulun seuraava ottelu on ensi viikon maanantaina HJK:n vieraana Töölön jalkapallostadionilla.

Nurmela: Nyt on palattava peruspelaamiseen

AC Oulu – KuPS 2 – 5 (2 – 3)

9min. 1 – 0 Mika Nurmela
28min. 1 – 1 Miikka Ilo (Juho Nykänen)
32min. 1 – 2 Ilja Venäläinen (Raphael Udah)
33min. 2 – 2 Frank Jonke (Jarkko Hurme)
37min. 2 – 3 Ilja Venäläinen (Miikka Ilo)
51min. AC Oulu Frank Jonke varoitus
62min. KuPS Ollo varoitus
70min. 2 – 4 Dickson Nwakaeme (Ollo)
79min. Dickson Nwakaeme erp.
82min. AC Oulu Dominic Yobe varoitus
90min. 2 – 5 Ollo rp.

Yleisöä: 1 780