Raportti Edustus

AC Oulu jäi keskiviikkoiltana ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman voittoa kotiyleisön edessä, kun ottelu Oulu-lehti Areenalla vieraillutta KPV:tä vastaan päättyi 2-2-tasapeliin. Jännittävien vaiheiden jälkeen pistekin oli lopulta helpottava tulos.

KPV oli viime kaudella AC Oululle erittäin vaikea vastustaja, sillä kahdesta keskinäisestä kohtaamisesta oululaiset saivat ainoastaan yhden pisteen. Sama kaiku oli askelten myös helteisenä keskiviikkoiltana, jolloin voitto jäi jälleen haaveeksi. Totuuden nimissä on sanottava, että KPV oli kirkkaasti paras tällä kaudella Castrenilla vierailleista joukkueista, eikä vierasvoittokaan kaukana ollut.

KPV johti ottelua kahteen kertaan, mutta AC Oulu pystyi nousemaan kahdesti tasoihin. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Frank Jonke ja Niko Kukka.

– Kyllä päällimmäisenä on mielessä pettymyksen tunne. Ennen peliä puhuttiin, että lähdetään kovalla itseluottamuksella ja liikkeellä. Jotenkin se liike kuitenkin lopahti, ja KPV sai liikaa tilaa pelata. Toisaalta kuitenkin kaksi kertaa tappioasemasta nouseminen kertoo, että pelirutiinia ja tahtoa löytyy. Helpolla täältä ei pisteitä kukaan saa, AC Oulun kapteeni Antti Pehkonen niputti.

Kokkolalaisleirissä tasapeli tyydytti, vaikka eväitä olisi ollut täyteenkin pistepottiin.

– Kiihkeitä vääntöjä on Oulun kanssa ollut ennekin ja näitä pelejä on mukava pelata. Pelaajamme näyttivät jälleen, mitä vihreäpaita heille merkitsee ja laittoivat itsensä ihailtavasti likoon. Pystyimme jatkamaan hienoja vierasesityksiämme, KPV-luotsi Jarmo Korhonen viittasi omiensa kovaan vierassaldoon, joka näyttää nyt kolmea voittoa, kahta tasapeliä, eikä ainuttakaan tappiota.

Ottelu päätti molempien joukkueiden kahden ja puolen viikon mittaisen kesäloman. Oululaisvalmentaja Juha Malinen ei ollut tyytyväinen tapaan, jolla joukkue palasi lomaltaan tositoimiin, mutta kiitteli kotiyleisön panosta.

– Oli mahtavaa nähdä, kuinka oululaisyleisö eli pelissä mukana. Ja kaiken kaikkiaan yleisöä oli paikalla lähes puolet enemmän kuin joissain liigaotteluissa. Se kertoo siitä, että olemme vastaamassa siihen tilaukseen, jota Oulussa on, Malinen aloitti.

– Valitettavasti tällä kertaa tilaus oli kuitenkin kirjoitettu vähän epäselvästi, sillä sieltä tulivat nyt aivan väärät ruoat ja juomat pöytään. Täytyy ottaa tätä myös omaan piikkiini, kun alla oli lomaa sun muuta. Peli ei tullut nyt sieltä sielusta ja sydämestä, josta sen pitäisi automaattisesti tulla. Kentällä oli aivan liikaa miettimistä ja silloin homma menee liian vaikeaksi KPV:n kaltaista tiivistä pelipakkaa vastaan, totesi Malinen.

Ottelun ensimmäisellä jaksolla etenkin AC Oulun hyökkäyssuuntaan pelaaminen oli vaisua, sillä KPV:n maalivahti Juhani Koponen ei joutunut käytännössä kertaakaan toden teolla venymään. Niinpä avausmaalista vastasikin KPV 33. minuutilla, kun vasen laitalinkki Aki Sipilä puski rangaistusalueen sisältä pallon verkkoon. Maalia edelsi kokkolalaisten nopea syöttökuvio oikealta laidalta, mutta osaltaan osuma menee myös AC Oulun seisomaan jähmettyneen puolustuksen piikkiin.

Malinen yritti tehdä pelaajavaihtoa juuri ennen maalia, kun Juha Majava oli tulossa tällä kertaa avauskokoonpanossa olleen Joni Korhosen tilalle. Vaihtoa ei ehditty kuitenkaan suorittaa ennen kuin pallo oli Dennys Rodriguesin selän takana. Se oli samalla ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun Rodrigues joutui antautumaan kotiyleisön edessä.

– Ensimmäinen vaihto tehtiin aavistuksen liian myöhään. Yritin saada vaihdon ja muutosta kentälle jo aikaisemmin, mutta kun pelipaita ja suojat eivät mene päälle, niin ei voi mitään, Malinen sadatteli.

Toisella jaksolla AC Oulu sai hyökkäyspeliinsä uutta puhtia, tasoitusosuma syntyi 56. minuutilla, kun Frank Jonke puski Mika Nurmelan keskityksestä kauden neljännen maalinsa. Tasoituksesta ei ehtinyt kuitenkaan kulua kuin kuusi minuuttia, ja pallo oli toistamiseen oululaismaalissa. KPV:n toisen johto-osuman laukoi nopean hyökkäyksen päätteeksi takatolpalle noussut puolustaja Eetu Koistinen, jolle erinomaisen syötön tarjoili Lasse Linjala.

Loppujen lopuksi ottelun viimeinen maali nähtiin 72. minuutilla, kun useaan otteeseen tällä kaudella lähellä maalintekoa ollut Niko Kukka onnistui vihdoin. Kukka laukoi vasemmalla jalallaan epäsuoran vapaapotkun verkkoon noin 20 metristä ja nosti kotijoukkueen tasoihin. Ottelun lopussa Kukka joutui polvivaivan takia vaihtoon, mutta tärkeä pelaaja nähtäneen kentällä jälleen sunnuntaina Kotkassa.

AC Oulun illan avausmaalin tekijä Frank Jonkea sen sijaan odottanee valitettavasti sairastupa. Jonke loukkasi oikean polvensa kaksinkamppailutilanteessa KPV:n Niko Kalliokoskea vastaan pian maalinsa jälkeen, ja joutui sivuun ottelusta.

– Ensimmäisten tietojen mukaan kyseessä on ristisidevamma ja koko kausi on ohi, Malinen pudotti todellisen shokkipommin ottelun jälkeen.

Jonken loukkaantuminen olisi AC Oululle sietämättömän paha takaisku, sillä kanadalainen kärkipelaaja on ehdottomasti joukkueensa tärkeimpiä miehiä. Tarkempi tieto vamman vakavuudesta saadaan torstai-iltana, jolloin Jonke käy lääkärin pakeilla.

AC Oulu nousi pisteensä myötä tasapisteisiin kärjessä olevan, mutta yhden ottelun enemmän pelanneen Klubi-04:n kanssa. Kausi jatkuu jo sunnuntaina, jolloin oululaiset kohtaavat Kotkan perinteisellä Arto Tolsa –Areenalla vielä viime kaudella liigassa pelanneen KooTeePeen.

– Kuten sanottua, lomarytmitykset ja ensimmäisen maalin vaihtohässäkän voin ottaa omaan piikkiini, mutta seuraavassa ottelussa ei seliteltävää voi enää olla. Tämän ottelun täytyi toimia herätyksenä. Nyt pelissä täytyy alkaa tapahtua. KPV-ottelun tapaista vieressä juoksentelua ja jahkailua pallon kanssa ei enää tässä ryhmässä saa olla, Malinen korosti.

Vaikkei AC Oulun leirissä peliin oltu tyytyväisiä, niin seuran entinen pelaaja Tarmo Koivuranta oli eri linjoilla.

– Mielestäni AC Oulu on erittäin kova joukkue ja varsinkin lopussa he tulivat todella lujaa päälle. Etenkin toinen puoliaika oli hyvätasoista jalkapalloa, KPV:n parhaana pelaajana palkittu ahkera keskikenttämies näki.

AC Oulu – KPV 2 – 2 (0 – 1)

33min. 0 – 1 Aki Sipilä
37min. KPV Tarmo Koivuranta varoitus
56min. 1 – 1 Frank Jonke (Mika Nurmela)
61min. AC Oulu Dennys Rodrigues varoitus
62min. 1 – 2 Eetu Koistinen (Lasse Linjala)
66min. KPV Jussi Roiko varoitus
72min. 2 – 2 Niko Kukka (Mika Nurmela)

Yleisöä: 1 608

Veikkauspörssipisteet

*** Tarmo Koivuranta, KPV
** Mika Nurmela, AC Oulu
* Niko Kukka, AC Oulu

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka (80min. Henri Hanhela)
Antti Pehkonen
Juho Meriläinen
Niko Heiskanen
Tommi Kauppinen
Mika Nurmela
Donewell Yobe
Joni Korhonen (33min. Juha Majava)
Frank Jonke (66min. Tommi Siekkinen)
Joonas Pennanen

(Toimitus)