Kovassa iskussa oleva FC Hämeenlinna yllätti lauantain ottelun alkuhetkillä AC Oulun iskemällä nopeaan tahtiin kaksi maalia. Toisella jaksolla AC Oulu kavensi, mutta pisteet matkasivat Castrenilta Hämeenlinnaan loppulukemin 1-2 (0-2).

KATSO VIDEOKOOSTE OTTELUSTA:
AC Oulu – Hämeenlinna.wmv (39Mt)

Kaikki putket katkeavat joskus. AC Oulu ehti pelata tällä upeasti yli kolme kuukautta, 14 sarjaottelua ja 1260 minuuttia ennen kuin joukkue joutui ensimmäisen kerran maistamaan tappion karvasta kalkkia.
FC Hämeenlinna tuli ja tyrmäsi AC Oulun Castrenin lauantai-iltapäivässä. Tyrmäys tapahtui ensimmäisten 12 minuutin aikana, jolloin vierasjoukkue iski salaman lailla pallon kaksi kertaa isäntien reppuun. Toinen jakso oli AC Oululta ajoittain jopa loistavaa peliä, mutta erinomaisista maalipaikoista huolimatta tasoihin asti nousua ei tällä kertaa tapahtunut.

Siinä missä AC Oulu kärsi ensimmäisen tappionsa, jatkoi FC Hämeenlinna hurjaa menoaan, sillä ottelu oli oululaislähtöisen Teuvo Palkin valmentamalle joukkueelle jo yhdeksäs peräkkäinen ilman tappiota.

Hämeenlinna tuli otteluun erittäin pirteällä ja aktiivisella otteella. Siitä huolimatta molemmat maalit menivät selkeästi AC Oulun puolustuksen piikkiin, sillä tilanteet avautuivat aivan liian helpolla.

Ensimmäinen maali syntyi kahdeksannella minuutilla, kun laitahyökkääjä Jaakko Juuti pääsi laukomaan rangaistuspotkualueen sisältä pallon oikeaan takanurkkaan. Maaliin teki loistavan esityön Mikko Kalervo, joka haki ensin pallon aivan oikean sivurajan tuntumasta ja onnistui sitten keskittämään pallon Juutille. AC Oulun puolustus ei ollut tilanteessa hereillä, sen verran helpolla Kalervon keskitys leijaili koko puolustuslinjan yli täysin vapaana olleelle Juutille.

Toinen osuma syntyi viitisen minuuttia myöhemmin lähes yhtä yllättävällä tavalla. Juutin vasemmalta laidalta tullut keskitys tavoitti oikealta takatolpalta Kalervon, jonka puskusta Pekka Sihvola ohjasi pallon verkkoon. Jälleen siis kaksi vapaata hämeenlinnalaispelaajaa oululaispuolustuksen keskellä pahanteossa.

Avausjakson edetessä AC Oulu sai hiljalleen painetta kohti vastustajan maalia. Mamadou Konate pääsi ensimmäiseen kohtuullisen paikkaan 17 minuutilla, mutta kulmapotkun jälkitilanteesta tullut puskupaikka leijaili maalin yli. Vajaan puolen tunnin kohdalla puolestaan Konate ja Iyam Friday pelasivat hyvin yhteen, jonka myötä Konate pääsi puolittaiseen läpiajoon. Konaten yritys nopeasti tulleesta tilanteesta kuitenkin ohi maalin.

Seuraava hyvä paikka avautui 36 minuutilla Fridaylle, mutta keskikenttäpelaaja laukoi avopaikasta pallon maalin ohi.

Tasoitus lähellä

Ottelun toiselle puoliajalle AC Oulu tuli kovalla sykkeellä. Joukkue pyöritteli peliä ajoittain varsin näyttävästi ja loi tilanteita sekä laidoilta että keskeltä. Kavennusmaali oli erittäin lähellä tasan tunnin kohdalla, kun Dominic Yobe pyssytti vapaapotkun 16 metrin rajan takaa ylärimaan.

Muutamaa minuuttia myöhemmin AC Oulu teki hyökkäyspäähän vaihdon, kun Donewell Yobe tuli Tommi Siekkisen tilalle. Yobe olikin viimeisen puolituntisen ajan kentän vaarallisin pelaaja. Ensimmäinen paikka tuli lähes heti vaihdon jälkeen, kun Yoben kova laukaus painui vain hieman ohi maalikehikoista.

Noin 73 minuutin kieppeillä Donewell Yobe antoi loistosyötön rankkarialueelle nousseelle Juho Meriläiselle, mutta avausjaksolla loukkaantumisesta kärsivän Antti Pehkosen paikalle toppariksi tullut Meriläinen ei onnistunut yrityksessään.

75 minuutin kohdalla puolestaan Donewell Yobe pääsi yrittämään Niko Kukan esityöstä, mutta pallo jälleen ohi.

Ansaittu kavennus 1-2:een syntyi lopulta 77. minuutilla. Maalin alustivat puolustuspäästä hyvän avauksen antanut Jarno Tenkula sekä Donewell Yobe, joka vapautti puskullaan Konaten puhtaaseen läpiajoon. Konate otti pallon rauhallisesti haltuun, juoksi pari askelta eteenpäin ja sijoitti pallon varmaakin varmemmin oikeaan alanurkkaan. Maali oli Konatelle jo kauden viides.

Maalin jälkeen AC Oulu jatkoi painostustaan ja rummutti jatkuvalla syötöllä palloa kohti hämeenlinnalaismaalia. 81 minuutilla hetkeä aiemmin vaihdosta kentälle tullut Niko Heiskanen pääsi tykittämään kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta laukaus viuhui ohi.

Viimeiset minuutit olivat hurjaa pyöritystä ja vimmattua tasoitusmaalin hakemista. Hyviin paikkoihin pääsivät muun muassa Meriläinen ja Donewell Yobe, mutta kun ei mennyt, niin ei mennyt.

Näin FC Hämeenlinna pääsi tuulettamaan hurjan taistelun päätteeksi tullutta voittoaan, jonka turvin joukkue nousi sarjataulukossa jo neljännelle sijalle. AC Oulu puolestaan on edelleen sarjan kärjessä, mutta toisena oleva FC Viikingit mennee pian ohi, sillä vuosaarelaisilla on pelattuna jo kaksi ottelua vähemmän.

Seuraava ottelu AC Oululla on ensi viikon sunnuntaina vieraskentällä Vaasan IFK:ta vastaan. Seuraava kotiottelu on 17. elokuuta.

AC Oulu – FC Hämeenlinna 1 – 2 (0 – 2)

8min. 0 – 1 Jaakko Juuti (Mikko Kalervo)
12min. 0 – 2 Pekka Sihvola (Mikko Kalervo)
77min. 1 – 2 Mamadou Konate (Donewell Yobe)