AC Oulu kärsi sunnuntai-iltana murheellisen kotitappion JJK:lle. Äärimmäisen tärkeät kolme pistettä matkasivat Jyväskylään lopputuloksella 2 – 1.

LISÄÄ OTTELUSTA:
"Nyt tämä menee pisimmän kaavan kautta"
KATSO VIDEOKOOSTE OTTELUSTA

Kotitappio tarkoittaa sitä, että AC Oulu putosi sarjataulukossa viimeistä edelliselle sijalle eli liigakarsijan paikalle. Edelle noussut JJK on oululaisten kanssa tasapisteissä, mutta nousi kauhuviivan yläpuolelle paremman maalieronsa turvin. Sarjajumboksi ja suoran putoajan paikalle takaisin valahtanut FC Lahti on puolestaan AC Oulusta vain pisteen päässä ennen ensi lauantaina pelattavaa päätöskierrosta.

AC Oulun kohtaloksi muodostui sunnuntaina jo tuttuun tapaan tehottomuus maalipaikoissa. Loistavia tilaisuuksia oli ainakin 3-4 maalin tekemiseen, mutta kun ei, niin ei.

Heti ottelun alkuhetkistä lähtien vauhtia riitti ja molemmat joukkueet lähtivät kovista panoksista huolimatta pelaamaan rohkeasti myös hyökkäyssuuntaan. Avausjaksolla tilanteita oli runsaasti molemmissa kenttäpäädyissä.

Ensimmäisen paikan järjesteli AC Oulu jo seitsemännellä minuutilla. Mika Nurmela antoi hyvän keskityksen Frank Jonkelle, jonka pudotuksesta laituri Joonas Pennanen sai illan ensimmäisen hyvän tekopaikkansa. Pennanen laukoi kuitenkin pallon ohi maalin.

Kymmenennellä minuutilla jälleen vahvasti pelannut Jonke oli rynnimässä boksiin sisälle, kun JJK:n puolustuksesta Juha Pasoja joutui kaatamaan kanadalaisen. AC Oulu sai vapaapotkun aivan rangaistusalueen rajalta, ja pallon taakse asettui Janne Hietanen. Harvemmin tällä kaudella vapareita laukonut Hietanen tykitti vasemmalla jalallaan pallon upeasti aivan maalin vasempaan ylänurkkaan. Yksi kauden hienoimmista maaleista vei AC Oulun makeasti 1-0-johtoon ottelun 11. minuutilla.

JJK sai ensimmäisen paikan tasoitukseen 20. minuutilla, mutta Jani Virtasen vasemman jalan laukaus boksin sisältä viuhui ohi alanurkasta. Paria minuuttia myöhemmin tapahtui toisessa päässä, kun Nurmela ja Jarkko Hurme pelasivat komean syöttökuvion. Hurme pääsi yrittämään viimeistelyä lähietäisyydeltä, mutta ohjasi jalallaan pallon maalista ohi.

AC Oulun edellisen paikan jälkeen JJK rynnisti nopeaan vastahyökkäykseen oikealta laidalta. Sen tuloksena Mika Lahtinen pääsi puskemaan loistavasta paikasta, mutta isäntien maalilla Dennys Rodrigues venyi erinomaiseen torjuntaan.

Vielä avausjakson lopullakin tapahtui. AC Oululla oli huippupaikka siirtyä 2-0-johtoon 40. minuutilla, mutta oikealta puolittaiseen läpiajoon päässeen Pennasen kuti pysähtyi heittäytyvään JJK-puolustajaan.

Lopulta JJK onnistui tasoittamaan puntit 43. minuutilla. Maaliin teki loistavan esityön Mika Lahtinen, jonka keskityksestä Mikko Hyyrynen puski vastustamattomasti takatolpalta pallon verkon perukoille ohi voimattoman Rodriguesin.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa AC Oulu oli erittäin lähellä siirtyä uudelleen johtoon. Hurme laukoi puolittaisen syötön noin 17 metristä ja aivan maalin edessä ollut Donewell Yobe pääsi ohjaamaan. Oululaisyleisö joutui kuitenkin huokailemaan, kun Yoben ohjaus nousi aavistuksen verran yli maalin.

Vielä Hietasen komean maalin jälkeen kaikki näytti hyvältä. Kuva: Tapani Pikkarainen

Toisen puoliajan alussa oululaisten niskaan kaadettiin sangollinen jääkylmää vettä. Lasse Linjalan keskitys löysi maalin edestä Mika Lahtisen, joka puski pallon alanurkkaan. Näin JJK siirtyi 1-2-johtoon, ja paineet kaatuivat AC Oulun niskaan.

AC Oulu lähti hakemaan tasoitusta JJK:n johto-osuman jälkeen. 58. minuutilla tilaisuuden sai Juuso Majava, joka pääsi puskemaan hyvin Nurmelan keskityksestä. JJK:n maalivahti Janne Korhonen onnistui kuitenkin estämään Majavan maalintekoaikeet.

AC Oulu parhaan tasoituspaikan sai 66. minuutilla Pennanen. Niko Kukka ja Jonke pelasivat loistavilla nopeilla syötöillä Pennasen puhtaaseen läpiajoon, mutta kotiyleisön pettymykseksi Pennanen laukoi pallon vastaan tulleen Korhosen ohi tolppaan.

75-80 minuutin vaiheilla AC Oulun panostus kasvoi ja kotijoukkue sai muun muassa pari vapaapotkua potentiaalisista maalipaikoista. Sihti oli kuitenkin ratkaisuhetkillä kateissa, eikä palloa JJK:n verkkoon saatu.

Vielä aivan ottelun lopussa, 90. minuutilla, vaihdosta kentälle Joni Mäkelä pääsi yrittämään maukkaasta paikasta uransa ensimmäistä liigamaalia. Mäkelä pääsi ohjaamaan Nurmelan keskityksestä läheltä maalia, mutta pallo oululaisten epäonneksi JJK-puolustuksen kautta tolppaan ja tilanteesta vain kulmapotku.

Ennen ensi lauantaina pelattavaa päätöskierrosta AC Oulun tilanne on siis kriittinen. AC Oulu voi edelleen säilyä suoraan, mutta nyt myös suoran putoamisen uhka leijuu pelottavasti yllä.

AC Oulu matkustaa viimeisellä kierroksella Jaron vieraaksi Pietarsaareen, ja ottelusta olisi pisteitä napattava. FC Lahti puolestaan kohtaa vierasottelussa huippuvireisen TPS:n ja JJK isännöi Jyväskylässä Hakaa. Yhden pisteen päässä AC Oulusta oleva IFK Mariehamn sen sijaan kohtaa kotiottelussaan KuPSin.

KATSO SARJATAULUKKO JA PÄÄTÖSKIERROKSEN OTTELUPARIT!

AC Oulu – JJK 1 – 2 (1 – 1)

10min. JJK Juha Pasoja varoitus
11min. 1 – 0 Janne Hietanen
40min. JJK Jukka-Pekka Tuomanen varoitus
43min. 1 – 1 Mikko Hyyrynen (Mika Lahtinen)
49min. 1 – 2 Mika Lahtinen (Lasse Linjala)
77min. JJK Zakaria Abahassine varoitus

Yleisöä: 2 742