Raportti Edustus

AC Oulu pääsi kuin pääsikin juhlimaan Kotkan helteisessä sunnuntai-illassa maukasta vierasvoittoa, kun John Jonke iski voittomaalin ottelun lisäajalla. Voiton turvin AC Oulu kiihdytti Ykkösen sarjakärkeen.

KooTeePeen puolustuspelaaminen on ollut tällä kaudella silkkaa rautaa, sillä joukkueen maaliin oli tehty ennen sunnuntaita vain ja ainoastaan neljä osumaa, mikä on kirkkaasti vähiten kaikista joukkueista. Kotkalaisten puolustuksen pitävyyden joutui toteamaan kovaksi myös AC Oulu, joka oli hyvin lähellä jäädä ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman maalia.

Ratkaisijaksi nousi kuitenkin aivan viime hetkillä Jonke –John Jonke. Kun isoveli ja joukkueen paras maalintekijäFrank Jonkeoli loukkaantumisen takia sivussa ottelusta, nousi pikkuveli John sankariksi ensimmäisessä ottelussaan AC Oulun paidassa. Jonke puski rangaistusalueen sisältäMika Nurmelanerinomaisen, noin 30 metristä annetun vapaapotkun maaliin ottelun 92. minuutilla ja näin arvokkaat pisteet matkasivat pohjoiseen.

– Jonke pelasi kaiken kaikkiaan eleettömän hyvän ja varman ottelun, jonka maali kruunasi. Hän voitti rankkarialueen sisällä vastustajansa, näki ylänurkan olevan vapaana ja puski pallon sinne. Loppu olikin sitten yhtä voitontanssia, iloitsi oululaisvalmentajaJuha Malinen.

– Tämä oli meille pitkä reissu, joka alkoi lauantaina ja päättyy vasta maanantaiaamuna. Saimme viettää aikaa yhdessä ja uskon, että joukkuehengen kannalta matka oli antoisa. Voitto oli hieno sekä tärkeä ja se tuli ennen kaikkea mahtavalla joukkue-esityksellä, Malinen myhäili.

AC Oulu lähti otteluun uusitulla kokoonpanolla, kun Frank Jonke oli siis sivussa, mutta vastaavasti John Jonke tuli uutena pelaajana kehiin. Kenttäryhmityksen avauskokoonpanossa muutokset olivat sellaisia, että John Jonke pelasiAntti Pehkosenparina topparina,Juho Meriläinenyksin keskikentän pohjalla, jaDominic Yobesekä Mika Nurmela keskikentällä rakentavassa roolissa.

Hyökkäyksessä laidoilla olivatJoni KorhonensekäJoonas Pennanenja kärkimiehenäDonewell Yobe.

– Laiturien peli oli nyt kiitettävällä tasolla. Sekä Joni että Joonas tekivät miehekkään työn vastustajan tiukkaa puolustusta vastaan. Heidän esityksensä antaa paljoa uskoa tulevaisuuteen, Malinen totesi.

Toisella jaksollaTommi Siekkinenkorvasi Pennasen jaJuha MajavaPennasen. Siekkisen ilta päättyi kuitenkin erittäin ikävällä tavalla, sillä KooTeePeenGiorgi Ositashvilitaklasi hänet pelikyvyttömäksi muutamaa minuuttia ennen ysikymppisen täyttymistä.

– Siekkinen meni palloon ja tilanteesta myöhästynyt vastustaja tuli törkeästi nappulat edellä nilkkaan. Nilkka on nyt aivan turvonnut, ja pahalta näyttää. Vaikea sanoa, onko luita mennyt, mutta pitkä poissaolo on varmasti edessä, Malinen jyrisi.

Vain hetkeä aiemminNiko Kukkaataklattiin jopa punaisen kortin arvoisesti keskikentällä, mutta erotuomariTommi Grönmanei tuominnut taklauksesta edes varoitusta.

Ottelu oli kokonaisuutena hyvin intensiivinen taistelupeli.

– Kotka pelasi hyvin ja taisteli todella kovasti. Noutaja olisi tullut takuuvarmasti, jos olisimme pelanneet samalla tavalla kuin keskiviikkona KPV:tä vastaan. Olimme kuitenkin valmistautuneet tähän otteluun erittäin huolellisesti ja jopa hieman erikoisellakin tavalla, sillä kävimme matkan aikana paljon läpi Kotkan historiaa ja heidän pelitapaansa, kertoi Malinen.

Ensimmäisellä puoliajalla KooTeePee oli hienokseltaan hallitsevampi osapuoli, ja etenkin venäläinenIlja Shesterkovaiheutti muutamaan otteeseen töitä oululaispuolustukselle. AC Oulukin sai luotua etenkin useita kulmapotkuja, mutta maalia tilanteet eivät tuoneet.

Toisellakin jaksolla taistelu oli kovaa molemminpuolin, ja lopulta jännittävä ilta päättyi siis AC Oulun riemukkaaseen voitto-osumaan.

Voitto tuli erittäin maukkaaseen paikkaan, sillä samaan aikaan pisteen päässä vaaninut PK-35 kärsi tappion Kokkolassa. Näin ollen AC Oulu nousi 21 pisteeseen ja kolmen pisteen turvin sarjakärkeen.

AC Oulun seuraava ottelu on ensi sunnuntaina, jolloin edessä on vieraspeli Vaasassa sarjanousija Kiistoa vastaan.

FC KooTeePee – AC Oulu 0 – 1 (0 – 0)

33min. KooTeePee Jussi Kinnaslampi varoitus
33min. AC Oulu Donewell Yobe varoitus
63min. KooTeePee Marko Tyyskä varoitus
92min. 0 – 1 John Jonke (Mika Nurmela)

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
Antti Pehkonen
John Jonke
Niko Heiskanen
Juho Meriläinen
Mika Nurmela
Dominic Yobe
Joni Korhonen (80min. Juha Majava)
Donewell Yobe
Joonas Pennanen (71min. Tommi Siekkinen, 88min. Henri Hanhela)

(Toimitus)