Raportti Edustus

AC Oulu otti lauantaina ison askeleen kohti ensi kauden liigapaikkaa, kun oululaisjoukkue kaatoi Oulu-lehti Areenalla FC Viikingit Ykkösen jännittävässä kärkikamppailussa. Makea 3-1-voitto nosti AC Oulun sarjajohtoon ja suoran liiganousijan paikalle.

KATSO OTTELUN MAALIT URHEILURUUDUN JUTUSTA!
KUVAKOOSTE VOITONHUUMASTA!
LUE MYÖS: Malinen: Hetki voidaan nauttia
VOIT KATSOA KOKO OTTELUN UUSINTANA WEBTV FINLANDIN SIVUILTA!

Jännitystä, draamaa, maalitilanteita ja maaleja. Sitä tarjosi AC Oulun ja Viikinkien odotettu kärkikamppailu. Lähes kolme tuhatta katsojaa saivat nauttia aurinkoisessa syyspäivässä jalkapallo-ottelusta, joka ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Ja mikä kotiyleisön kannalta parasta, ottelu myös päättyi kotijoukkueen juhliin.

AC Oulun voittoa voi pitää ansaittuna, sillä toisen jakson suvantovaihetta lukuun ottamatta sinipaidat hallitsivat peliä, kontrolloivat palloa ja loivat enemmän maalintekotilanteita. Viikingit oli kärsinyt viimeisissä 18 ottelussaan yhden ainoan tappion, joten AC Oulun lauantainen voitto oli todella hieno suoritus. Samalla liiganousu on taas yhden askeleen lähempänä.

Lauantain ottelussa etenkin ensimmäisellä jaksolla AC Oulu vei peliä, ja Viikingit yritti rimpuilla perässä. Ensimmäinen huippupaikka avautui jo seitsemän minuutin kohdalla Donewell Yobelle, jonka ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa ollut Toni Kolehmainen vapautti nerokkaalla syötöllään läpiajotilanteeseen. Yoben laukaus suuntautui kuitenkin suoraan päin Viikinkien maalivahti Luis Fernandoa.

Vain minuuttia myöhemmin koko kentän parhaisiin pelaajiin lukeutunut Kolehmainen pääsi itse kokeilemaan, mutta noin 18 metristä lähtenyt terävä laukaus viuhui niukasti maalin ohi. Kolehmainen pelasi ottelussa keskikentällä, kun Dominic Yobe tuurasi nivusvaivaista Jarkko Hurmetta oikean laitapakin tontilla.

Avausmaali roikkui ilmassa ensimmäisen puolituntisen ajan, ja lopulta oululaisyleisö pääsi tuulettelemaan ensimmäisen kerran 26. minuutilla. Maalitykki Donewell Yobe ei erehtynyt toisesta paikastaan, vaan puski Joonas Pennasen erinomaisen keskityksen ohi voimattoman Fernandon. Maali oli kuudessa peräkkäisessä ottelussa osuneelle Yobelle kauden neljästoista, ja hyökkääjä taistelee tiukasti Ykkösen maalikuninkuudesta.

Avausjaksolla AC Oululla oli pari hyvää tilannetta lisämaaleihin, kun muun muassa Juha Majavan pusku Mika Nurmelan kulmapotkusta oli lähellä upota sisään.

Viikingit oli ensimmäiselle puoliajalla aseeton. Muutaman kerran punapaidat hakivat hyökkäystä, mutta tilanteet päättyivät usein paitsioon. Yhden vaarallisen paikan vieraat saivat kuitenkin luotua, kun aivan avausjakson lopussa Osmo Kleemola ohjasi läheltä kohti maalia Eero Peltosen keskityksen jälkeen. Isäntien maalivahti Dennys Rodrigues selvitti kuitenkin tilanteen vaivoitta.

Toiselle jaksolle Viikingit teki kaksi pelaajavaihtoa, kun hyökkäysvoimaa kentälle tulivat tuomaan Kalle Vasse sekä liukas amerikkalaishyökkääjä Kwame Adjeman-Pamboe. Vuosaarelaisten peliin tulikin huomattavasti enemmän virtaa.

Ouluun matkustanut vajaa kymmenhenkinen Viikinkien kannattajaryhmä pääsi juhlimaan reilun tunnin kohdalla, kun peli tasoittui 1-1-:een. Maali lähti liikkeelle AC Oulun virheestä keskialueella, jonka myötä Viikingit pääsi vapaaseen ylivoimahyökkäykseen. Adjeman-Pamboe malttoi pallon kanssa hienosti ja syötti lopulta Peltoselle, joka pääsi tuikkaamaan pallon tyhjään pömpeliin.

Nopeasti tasoituksen jälkeen oli AC Oulun vuoro tehdä tuplavaihto, kun Joni Korhonen korvasi oikealla laidalla Pennasen ja Frank Jonke tuli kärkeen Donewell Yoben tilalle.

Ottelun draamaan kaari oli lopulta täydellinen. Ensin oli juhlaa, sitten pettymystä ja lopulta peli päättyi kauden villeimpiin juhliin. Voittomaali nimittäin syntyi 80. minuutilla ja maalintekijäksi nousi itseoikeutetusti loistavan ottelun pelannut Toni Kolehmainen. Maalin laittoi alulle Nurmela, joka nousi laidalta ja toimitti pallon maalille. Fernando sai välissä näppejään väliin, mutta lopulta Kolehmainen pommitti boksin sisältä pallon komeasti maalin kattoon.

Viimeisen kympin aikana Viikingit yritti, mutta lähempänä maalia oli AC Oulu. Ensin Nurmelalla oli Jonken syötön jälkeen edessään käytännössä puoli tyhjää maalia, mutta laukaus suuntautui liiaksi Fernandoa kohti. Hetken päästä Majava puolestaan laukoi pallon ylärimaan.


Jonken ja oululaisyleisön kiimaa 3-1-maalin jälkeen. Kuva: Tapani Pikkarainen

Iltapäivä huipentui lopulta viimeisille hetkille. Viikinkien kokenut Tero Karhu sai punaisen kortin osuttuaan rangaistusalueen sisällä kädellä palloon AC Oulun hurjan vyörytyksen aikana. Tilanteesta seurasi luonnollisesti rangaistuspotku, jonka Jonke laukoi varmaakin varmemmin sisään täpötäyden päätykatsomon juhliessa. Huikea ottelu oli saanut arvoisensa lopun.

AC Oulu nousi kuudennen peräkkäisen voittonsa myötä sarjakärkeen jättäen Viikingit pisteen erolla taakseen. Kaikki on siis nyt oululaisten omissa käsissä, kun sarjaa on pelaamatta enää neljä kierrosta.

Seuraava ottelu on ensi lauantaina Vantaalla PK-35:n vieraana. Sen jälkeen AC Oulu kohtaa TP-47:n Torniossa sekä FC Hämeenlinnan ja TPV:n Oulussa.

KATSO OTTELUN MAALIT URHEILURUUDUN JUTUSTA!
KUVAKOOSTE VOITONHUUMASTA!

AC Oulu – FC Viikingit 3 – 1 (1 – 0)

26min. 1 – 0 Donewell Yobe (Joonas Pennanen)
62min. 1 – 1 Eero Peltonen (Kwame Adjeman-Pamboe)
80min. 2 – 1 Toni Kolehmainen
83min. Viikingit Tero Karhu varoitus
83min. AC Oulu Dennys Rodrigues varoitus
90min. Viikingit Tero Karhu ulosajo
90min. 3 – 1 Frank Jonke rp.

Yleisöä: 2 767

Veikkauspörssipisteet:

*** Toni Kolehmainen, AC Oulu
** Tommi Kauppinen, AC Oulu
* Mika Nurmela, AC Oulu

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka (83min. John Jonke)
Antti Pehkonen
Juho Meriläinen
Dominic Yobe
Tommi Kauppinen
Toni Kolehmainen
Mika Nurmela
Juha Majava
Donewell Yobe (66min. Frank Jonke)
Joonas Pennanen (66min. Joni Korhonen)

Näin tuulettaa voittaja. Kuva: Tapani Pikkarainen

(Toimitus)