Raportti Edustus

Frank Jonken todellinen unelmien ilta oli FC Hongan painajainen maanantaina, kun AC Oulu haki huipputärkeän 4-3-vierasvoiton Espoon Tapiolasta. AC Oulun kaikki neljä maalia iski sama mies: Frank Jonke.

LISÄÄ OTTELUSTA:
Onnellinen Jonke: Se oli elämäni ottelu

Malinen ylpeä omiensa suorituksesta

Maanantai-illan lopputulos oli merkittävä kahdella eri tavalla. AC Oululle voitto ja kuudes peräkkäinen tappioton ottelu oli mannaa, sillä kolmen pisteen potin myötä oululaiset nousivat sarjataulukossa kertaheitolla peräti neljä sijaa – aina yhdeksännelle sijalle asti. Sarjakakkoselle FC Hongalle puolestaan tappio merkitsi lähes varmuudella mestaruusunelman kaatumista.

AC Oulun suuri sankari oli siis kanadalaishyökkääjä Frank Jonke, joka oli osunut ennen maanantaita tällä kaudella vain kolme kertaa. Nyt saldo yli tuplautui, ja samalla Jonke meni liigahistoriassa jaetulle kakkossijalle, kun vertaillaan eniten maaleja samassa ottelussa tehneitä pelaajia. Vain nykyisin IFK Mariehamnia edustava Mikko Paatelainen on tehnyt kertaalleen viisi maalia saman illan aikana (kausi 2005).

Peräti seitsemän maalin illassa avausosumasta vastasi FC Honka 23. minuutilla. Kotijoukkueen hyökkäys pelasi nopeilla ja hienoilla syötöillä pallon oululaispuolustuksen läpi ja Jussi Vasara laukoi boksin sisältä tarkasti vasempaan alakulmaan.

Hongan johto-osuman jälkeen Tapiolassa alkoi kuitenkin Jonke-show. Jonke uhkui pelihaluja ottelun alusta lähtien ja oli alati vaarallinen ennen ensimmäistäkään täysosumaansa. 26. minuutin kohdalla Jonke laukoi loistavan kääntölaukauksen noin 20 metristä ja maalin esti vain Hongan maalivahti Tuomas Peltosen hieno venytys. Hetkeä myöhemmin hyökkääjä puski Mika Nurmelan vapaapotkusta kohti maalia, mutta Peltonen oli vielä tälläkin kerralla pallon tiellä.

Hongalla oli 29. minuutilla tilaisuus toiseen maaliin, mutta Jami Puustisen hukatun läpiajon jälkeen alkoivat oululaisjuhlat. Tasoitus syntyi tasan puolen tunnin kohdalla, kun Jonke laukoi oikeana laitapuolustajana pelanneen Mika Lähderinteen erinomaisesta syötöstä pallon komeasti maaliin.

AC Oulun 2-1-johtomaali 36. minuutilla oli komea näyte pelaavasta jalkapallosta parhaimmillaan. AC Oulu syötteli palloa pitkän aikaa Hongan puolustusalueella, kunnes Janne Hietasen ja Mika Nurmelan vapauttavien syöttöjen jälkeen boksiin murtautunut Jonke pääsi paikkaan ja tälläsi pallon näyttävästi vasempaan alakulmaan.

Jonken 13 minuutin sisällä syntynyt hattutemppu valmistui 43. minuutilla upean henkilökohtaisen suorituksen ansiosta. Jonke karvasi pallon puhtain keinoin kaksinkamppailulla maalivahti Peltoselta ja pussitti taukolukemat 3-1:een.

Toisen jakson alussa AC Oulu joutui tekemään yhden pelaajavaihdon, kun pelikieltoaan kärsinyttä Jarkko Hurmetta oikeana laitapakkina tuurannut Mika Lähderinne loukkasi jalkansa. Puolustajan tontille laski loppupelin ajaksi Joonas Pennanen ja vaihdosta oikeaan laitaan Pennasen yläpuolelle tuli Davor Celic.

Minuutti vaihdon jälkeen Honka oli lähellä kavennusta, mutta maalipaikkoja tuhlailleen Puustisen laukaus kolahti vieraiden onneksi tolppaan. Myös Jussi Vasaralla oli mahdollisuus kaventaa ennen AC Oulun neljättä maalia, mutta puolittaiseen läpiajoon karanneen espoolaisen viimeistely-yritys viuhui hieman Dennys Rodriguesin vartioiman maalin ohi.

Jonken huikean illan neljäs maali oli tosiasia 73. minuutilla. 4-1-osumaan loistavan esityön tarjoili Donewell Yobe, jonka syöttö vapautti Jonken läpi vasemmalta ja vastustamaton laukaus ohitti jälleen Peltosen. Neljännen maalin jälkeen Jonke juoksi oikeaoppisesti oululaiskannattajien keskelle juhlimaan.

FC Honka pääsi aivan ottelun loppuminuuteilla säikyttelemään AC Oulua, kun Henri Aalto kavensi 87. minuutilla 2-4:een ja lisäajan kolmannella minuutilla Vasara nosti isännät jo maalin päähän. Viimeisillä sekunneilla Honka sai vielä kulmapotkunkin, mutta sen jälkeen Tapiolan syysillassa raikuivat erotuomari Antti Munukan pitkät vihellykset, jotka päästivät oululaisjuhlat lopullisesti valloilleen.

Viimeisistä kuudesta ottelustaan komeat 12 pistettä saalistanut AC Oulu nousi sarjataulukossa 26 pisteeseen ja kertaheitolla aivan keskikastin tuntumaan. Eroa sarjajumbo FC Lahteen on nyt jo ratkaisevan tuntuisesti kymmenen pistettä, kun sarjaa on pelaamatta viisi kierrosta.

Äärimmäisen tasainen alempi keskikasti pitää kuitenkin huolen siitä, ettei suureen helpotukseen ole vielä aihetta, sillä karsijan paikalla olevaan Hakaan eroa on vain kaksi pistettä. Pisteitä tarvitaan siis edelleen, mutta maanantain yllätysvoitto oli iso askel kohti sarjapaikan säilyttämistä.

Seuraavan ottelunsa AC Oulu pelaa jo tulevana lauantaina, kun kaikkien aikojen suomalaisjalkapalloilija Jari Litmanen johdattaa FC Lahden Castrenille. Nurmela vs. Litmanen on kaksintaistelu, jota ei voi missata!

LISÄÄ OTTELUSTA:
Onnellinen Jonke: Se oli elämäni ottelu

Malinen ylpeä omiensa suorituksesta

FC Honka – AC Oulu 3 – 4 (1 – 3)

16min. AC Oulu Juuso Majava varoitus
23min. 1 – 0 Jussi Vasara (John Weckström)
30min. 1 – 1 Frank Jonke (Mika Lähderinne)
33min. AC Oulu Antti Pehkonen varoitus
36min. 1 – 2 Frank Jonke (Mika Nurmela)
43min. 1 – 3 Frank Jonke
73min. 1 – 4 Frank Jonke (Donewell Yobe)
87min. 2 – 4 Henri Aalto
90min. 3 – 4 Jussi Vasara

Yleisöä: 1 311

Iltalehden leijonat

*** Frank Jonke, AC Oulu
** Mika Nurmela, AC Oulu
* Jussi Vasara, FC Honka

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
Janne Hietanen
Antti Pehkonen
Mika Lähderinne (51min. Davor Celic)
Dominic Yobe
Mika Nurmela
Donewell Yobe (85min. Juho Meriläinen)
Juuso Majava (76min. Ethie Sousa)
Frank Jonke
Joonas Pennanen

(Toimitus)