AC Oulun erinomaiset otteet Veikkausliigassa saivat jatkoa lauantai-iltana, kun oululaiset hakivat FC Lahdesta komean vierasvoiton maalein 3 – 0. AC Oulun maaleista vastasivat Jean Fridolin Nganbe Nganbe sekä kaksi kertaa tuulettanut Mika Nurmela.

Jari Litmanen ja kumppanit jäivät sivusta seuraajan rooliin, kun pohjoisen puhuri AC Oulun muodossa riehui Lahden stadionilla. Vakuuttavan ja vahvan ottelun pelannut AC Oulu otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa, jonka myötä sarjanousija nousi sarjataulukossa hetkellisesti jopa kolmannelle sijalle.

Kovassa tuulessa Lahden stadionilla pelatussa ottelussa nähtiin hyvin tapahtumarikas ja viihdyttävä ensimmäinen puoliaika. AC Oulu oli avausjakson aktiivisempi joukkue, mutta molemmilla ryhmillä oli maalipaikkoja.

Ottelu ehti vanheta vain minuutin verran, kun pelissä nähtiin ensimmäinen huippupaikka. Pirteästi pelannut oikea laituri Joonas Pennanen antoi hienon keskityksen, josta Frank Jonke nousi lahtelaispuolustuksen yläpuolelle puskupaikkaan. Jonken pusku lähietäisyydeltä kohdistui kuitenkin päin kotijoukkueen maalivahti Juha Tuomea.

Kuutisen minuuttia myöhemmin Pennanen ja Jonke pelasivat jälleen hyvin yhteen, mutta kanadalaisen viimeistelystä puuttui terävyys. Vain hetkeä myöhemmin FC Lahti rakensi erittäin vaarallisen hyökkäyksen, mutta tilanne kuivui paitsioksi.

Ensimmäisen vartin aikana AC Oululla oli vielä kaksi erinomaista paikkaa avausmaalin tekemiseen. Ottelun 11. minuutilla Pennanen haastoi loistavasti oikealta ja pääsi puolittaiseen läpiajotilanteeseen, mutta viimeinen ratkaisu jäi heikoksi. Kolme minuuttia myöhemmin 0-1-osuma oli jo todella lähellä, kun Niko Kukka asettui antamaan vapaapotkua vajaasta 20 metristä. Edellisessä ottelussa komean vaparimaalin laukonut Kukka pommitti nytkin hienosti vasemmalla jalallaan, mutta pallo pamahti tolppaan.

Tapahtumarikkaan 15 minuutin jälkeen pelissä tuli pieni suvantovaihe, mutta seuraavan kerran tapahtui vajaan puolen tunnin kohdalla. Ensin Jonke puski hyvin, mutta Lahden maalivahti Tuomi venyi torjuntaan. Sen jälkeen Lahti käynnisti nopean vastahyökkäyksen, josta Drilon Shala pääsi puolittain läpi oikealta. AC Oulun maalilla Dennys Rodrigues jatkoi kuitenkin vahvoja otteitaan ja torjui tilanteen kulmapotkuksi.

Odotettu ja ansaittu avausmaali syntyi lopulta 35. minuutilla. Maalinteossa onnistui ensimmäistä kertaa AC Oulun paidassa vasen laituri Jean Fridolin Nganbe Nganbe, joka puski hienosti Dominic Yoben upean vasemman jalan keskityksen verkon perukoille.

Ensimmäisen puoliajan lopussa molemmilla joukkueilla oli vielä jokunen potentiaalinen maalipaikka, mutta tauolle lähdettiin oululaisten 1-0-vierasjohdossa.

Upeilla maaleilla naulat Lahden arkkuun

Ottelun toisella jaksolla AC Oulu jatkoi aktiivista ja kontrolloitua pelaamistaan. Toinen jakso ehti vanheta nelisen minuuttia, kun Dominic Yobe laukoi tulisesti rangaistusalueen takaa, mutta Lahden maalivahti Tuomi torjui kudin jalallaan. 55. minuutilla puolestaan Jonke toimitti pallon päätyrajan tuntumasta maalin eteen Pennaselle, joka laukoi kuitenkin ilmasta ohi maalin.

AC Oulu pelasi koko joukkueen voimin varman ottelun, jonka myötä Lahden todelliset maalipaikat jäivät vähiin. Yksi kuitenkin nähtiin 61. minuutilla, kun isäntien Mohamed Fofanan keskitys oikealta tavoitti boksin sisältä Rafaelin. AC Oulun brassimaalivahti Rodrigues veti kuitenkin pidemmän korren maaveljeänsä vastaan.

AC Oulun toinen maali syntyi 69. minuutilla upealla tavalla. Kauden parhaan ottelunsa pelannut Nganbe Nganbe ja Juha Majava pelasivat vasemmalla laidalla kauniin seinäpelin, jonka päätteeksi boksiin juossut Mika Nurmela syöksyi ohjaamaan pallon sisään.

Jean Fridolin Nganbe Nganbe esitti kauden parastaan. Kuva: Tapani Pikkarainen

AC Oulu ei passivoitunut missään vaiheessa ja 86. minuutilla nähtiin vielä kolmaskin osuma, kun Nurmela viimeisteli Dominic Yoben esityöstä vastahyökkäyksen päätteeksi loppulukemat 3-0:aan.

AC Oulun esitys Lahden lauantai-illassa oli kokonaisuutena erittäin tasapainoinen. Joukkueesta ei heikkoa lenkkiä löytynyt, mutta erityisesti laitahyökkääjien Nganbe Nganben ja Pennasen, keskikenttää hallinneiden Nurmelan ja Yoben sekä Lahden puolustajia otteessaan pitäneen Jonken otteita kelpasi seurata. Kiitettävän arvosanan ansaitsee myös koko puolustusnelikko sekä tolppien välissä jo kolmannen peräkkäisen nollapelinsä torjunut maalivahti Rodrigues.

Seuraavan ottelunsa AC Oulu pelaa viikon päästä lauantai-iltana. Silloin edessä on mielenkiintoinen kotiottelu, kun Oulu-lehti Areenalle vieraaksi saapuu TPS Turusta.

FC Lahti – AC Oulu 0 – 3 (0 – 1)

35min. 0 – 1 Jean Fridolin Nganbe Nganbe (Dominic Yobe)
69min. 0 – 2 Mika Nurmela (Jean Fridolin Nganbe Nganbe)
87min. 0 – 3 Mika Nurmela (Dominic Yobe)
90min. FC Lahti Hugo Miranda varoitus

Yleisöä: 1 035